Batbay, yaklaşık 35 yıldır yakınlarıyla tarımsal üretim yaptıkları Dicle Nehri kenarında balık çiftliği kurmak için 10 yıl önce proje geliştirdiklerini söyledi.
Ancak çeşitli nedenlerle "balıkçılık ve meyvecilik" olmak üzere iki bölümden oluşan projeyi uygulamaya geçiremediklerini bildiren Batbay, uzun süren çalışma sonucunda ilgili kurumlardan izin alarak, tesisin yapımına başladıklarını dile getirdi.
"Meyve üretimi de yapılacak"
İlk etapta yer yer kazıldığı için tahrip edilen alanları ıslah ettiklerini ve tarıma elverişli hale getirdiklerini kaydeden Batbay, bunun için yaklaşık 15 milyon lira harcama yaptıklarını vurguladı.
Batbay, gölet çevresinde ıslah edilen alanda 10 bin meyve fidanı da dikeceklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Aynı zamanda burada meyve üretimi de yapacağız. 10 bin nar, badem ve ceviz fidanı dikiyoruz. İlk etapta ithal ettiğimiz 3 bin Kaliforniya cinsi ceviz fidanı diktik. İki ay sonra 7 bin fidan daha dikeceğiz. Bunlar büyüdüğünde alan yeşile bürünecek. Uygulamamız, Dicle Vadisi Projesi ile uyumlu olup, ona da büyük katkı da sunacak."
Kültür balıkçılığı gelişecek
Batbay, 400 kişiye istihdam sağlayacak tesisin aynı zamanda yöredeki girişimcilere de örnek olacağını vurgulayarak, bu sayede Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kültür balıkçılığının gelişeceğini söyledi.
İki büyük havuzda 7 balık çeşidinin yetiştirileceğini dile getiren Batbay, ilk etapta yıllık 4 bin ton olarak belirlenen balık üretiminin daha sonra 11 bin tona ulaşacağını kaydetti.
"Diyarbakır'ı tatlı su balığı üretiminde ve satışında üst sıralara taşımayı hedeflemekteyiz" diyen Batbay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yurt dışından şimdiden bizimle bağlantı kurup üretimi yapılacak balıkları satın almak isteyen firmalar var. Yüzde 70'i tamamlanan projenin gerçekleşmesi için 86 kişi çalışıyor. Tamamlandığında Ortadoğu'nun en büyük tatlı su balık tesisinde 400 kişi istihdam edilecek. Yetiştirilen balık çeşitlerini işlendikten sonra satışa sunacağız."
virahaber.com