Didim'de balık çiftliklerine izin verildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'turizm kenti' ilan ettiği Aydın'ın Didim İlçesi'nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Taşburun açıklarında balık çiftlikleri kurulmasına izin verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'turizm kenti' ilan ettiği Aydın'ın Didim İlçesi'nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Taşburun açıklarında balık çiftlikleri kurulmasına izin verdi. Didim Belediye Başkanı CHP'li Mümin Kamacı, bazı firmalara eksik ve yanlış Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu ile izin verildiğini öne sürerek, konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtti. Kamacı, "Balık çiftlikleri turizm için felaket" dedi.

Denizin ekolojik dengesini bozduğu ve kirliliğe neden olduğu gerekçesiyle pekçok ülkenin kaldırdığı balık çiftlikleri Didim’in gündemine oturdu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'turizm kenti' ilan edilen Didim’de, Taşburun ile Mavişehir arasına, kıyıdan 2 kilometre uzaklıkta 23 balık çiftliğinin kurulması için 52 bin 500 metrekarelik alan oluşturuldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayı ile çiftlik hazırlıklarına başlayan firmalarla ilgili olarak Didim Belediyesi tarafından inceleme başlatıldı. Yapılan inceleme sonucunda yatırımcı firmalara verilen ÇED raporlarından bazılarının eksik veya yanlış verilerle hazırlandığı öne sürüldü.

RAPOR BAKANLIĞA SUNULACAK

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ve belediye yetkilileri, bölgede kıyı balıkçılığı ile geçinen Akköy halkı ile biraraya geldi. Balıkçılar, çiftlik kurulacağı için Taşburun’da bulunan balıkçı barınağının yıkıldığını belirtti. İlçe sakinlerinin de konuyla ilgili görüşlerini alan belediye, bunu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığ'na sunacağı rapora ekledi.

'DENİZİN EKOSİSTEMİ BOZULACAK'

Akköy Muhtarı Halit Dülgeroğlu, balık çiftliği yapmak için son başvuru yapan firmanın yıllık atık miktarının bin 440 ton olduğunu belirtti. Dülgeroğlu, bu atıkların çok kısa bir sürede suda kirlenmeye yol açacağını, denizin ekosistemini bozacağını kaydederek, "Bir süre sonra Mavişehir başta olmak üzere, Didim’in temizliği ile çekim odaklarından biri olan denizi mahvolacaktır. Buna bağlı olarak, Milli Park’taki bütün dengeler değişecek. Çiftliklerin karada lojistik ihtiyaçların karşılanabilmesi için yapılaşmaya gidilecek. Ayrıntılarıyla düşünülmeden alınmış bir karar söz konusu" dedi.

'TURİZM İÇİN FELAKET'

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı da, Ege Denizi’nde kirlilik nedeniyle her yerden taşınan ve tartışmalara yol açan balık çiftliklerinin, turizm kenti ilan edilen Didim için gündeme getirilmesinin çok üzücü bir durum olduğunu belirtti. Kamacı, "Daha düne kadar yanı başımızdaki Bodrum ve Güllük’ten çevreye verdikleri zarardan ötürü taşınan balık çiftliklerine üs olarak seçilen ilçemizin denizi kirlenecek ve bölgede oluşturulması planlanan turizm faaliyetleri de engellenmiş olacak. Turizm açısından bir felaket olarak gördüğümüz bu girişimlere karşı vatandaşlarımızın da görüşü doğrultusunda kurum olarak mücadele başlatacağız ve konuyu yargıya taşıyacağız. Didim’in gerçek bir turizm kentine yakışır yatırımlara açılmasını istiyor, çevreyi ve doğal güzelliklerimizi yok edecek bu hatadan bir an önce dönülmesini istiyoruz" dedi.

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Havalar Soğuyunca Balığa Talep Arttı
Kırklareli'nde Yakalanan Nesli Tehlikedeki Mersin Balığı Denize Bırakıldı
Denizlerin Prensi 'Lüfer' 1200 liradan Tezgahta
Karadeniz'den Umutlu Haber Geldi: Balıkçılar Bayram Edecek
Bolu'da Balık İzdihamı