Trabzon’un en önemli sanayi merkezi olması beklenen Çamburnu Tersanesi’nin devir-teslim töreninin şubat ayında yapılacağı belirtildi. 5 bin kişiye iş sağlayacak olan tersanenin ilk etapta ne kadar sipariş alacağı merak ediliyor. Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Sürmene açıklarında petrol bulunması hem tersaneyi hem Trabzon’u 100 yıl öteye taşır” dedi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 5 bin kişiye iş imkanı sağlayacak ve yılda 100 bin ton kapasitesi olacak olan Çamburnu Yeniçam Tersanesi’nin devir teslim töreninin Şubat ayı sonunda yapılacağı öğrenildi. AK Parti Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Şubat ayı sonunda düzenlenecek olan resmi törenle Çamburnu Tersanesi’nin Atacan Aksoy Firması’ndan teslim alınarak gemi imalatı yapacak olan firmalara verileceğini söyledi.
Tersanede parselasyonların yapıldığını ifade eden Erdöl, "Parseller A,B,C olarak ayrıldı. Orta parsel ilana gitmedi, bekliyor. Diğer iki parselden eski tersaneye yakın olan kısım deniz cephesi 420 metre olacak şekilde mevcut eski tekne imalatçılarına tahsis edildi. İsteseler şu anda herhangi bir gemi ya da tekne imalatı yapabilirler. Orta parsel için ise yeni bir ÇED raporu istenmedi onlar da imalat yapabilir. Büyük parsel için ise Çevre ve Orman Bakanlığı kapsamlı bir ÇED raporu istedi. Mevzuatın gereği yerine getirildi, dosya Trabzon’a gönderildi. Askıda kaldı. 2 gün önce Ankara’ya geri geldi. 10 günlük bir işlemi kaldı. Sonuç olarak bu parselde de ÇED noktasında bir sorun yok. Sadece yasal prosedür yerine getiriliyor, ÇED raporu tamamlandı" dedi.
Asıl Önemli Olan Tersanenin Sipariş Almasıdır
Bundan sonraki süreçte üst yapı projelerinin çizilmesi gerektiğini kaydeden Erdöl, "Hangar nereye, vinç nereye konacak? Neresi sağlık tesisi olacak? vb. üst yapı donatılarının kapsamlı bir proje haline getirilmesi gerekiyor. Bu proje de çiziliyor. İhaleyi alan firmayla görüşmelerimizde Şubat ortalarında üst yapının imalatına başlanacağını öğrendik. Ardından da siparişlere göre gemi yapımına başlanacak" ifadelerine yer verdi.
Tersaneyi yapan Atacan Aksoy Firması’ndan resmi tören yapılarak tersanenin alınmadığını kaydeden Erdöl, "Tersane teslim alınıp, yapımcı firmalar olan tersanelerde gemi yapacak şirketlere teslim töreni yapılacak. Şubat sonuna doğru bu töreni gerçekleştireceğiz" dedi.
Elektrik Sorununu Trafoyla Çözeceğiz
Sürmene Tersanesi’nin faaliyete geçmesi sonrası yoğun elektrik sarfiyatı olacağından bir sorun yaşanmaması için gerekli tedbirleri de almaya başladıklarını kaydeden Erdöl, "İlgili arkadaşları uyardık. Aksama olmaması için resmi olarak ne kadar elektrik sarfiyatı olacağı hesaplanıyor. Buna göre orada bir trafonun yapılması gündeme gelecek. Sonuçta elektrik sorunu bir şekilde çözülecek. Burada asıl önemli olan tersanenin gemi siparişi almasıdır. Diğer bütün sorunlar halledilir" ifadelerine yer verdi.
Petrol Bulunması Tersaneyi Ayağa Kaldırır
Sürmene açıklarında petrol arandığına da dikkat çeken Erdöl, "Dünyadaki gemicilik sanayisi istenilen seviyede değil. Ondan kaynaklanan bir sorun var, fazla bir hareketlilik yok. Ancak Sürmene açıklarında petrol çıkarsa platformların, gemilerin bakımı ve onarımı bile tersaneye büyük bir ihtiyaç ve potansiyel doğuracaktır. Şu anda mendirek uzunluğu 350 metre olan bir rıhtım var. Derinliği ise 16 metre. Büyük gemiler ve tankerler rahatlıkla girebilir. Dolayısıyla tanker trafiğine de hazırız. Yeter ki petrol bulunsun. Bu bizim için çok büyük bir fırsat olur" şeklinde konuştu.
Günebakıs