Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'nde düzenlenen 21.Kış Kariyer Günleri'nde son günlerine girildi. İkinci haftanın dördüncü gününün ilk oturumuna Marinsa Denizcilik konuk oldu. Şirket adına temsilci olarak Personel Müdürü Çağatay Tunca ve ISM Müdürü Kaptan M.Sinan Cangül katıldı. Eski adı Densa Denizcilik olan şirket 2008 yılında kuruldu. Şirketin on sekiz dökme yük ve dört tanker gemisi bulunmaktadır. Tanker gemilerinin işletmeciliğini Thome'nin yaptığı belirtildi. Kuruyük gemilerinin de genelde Çin - Endonezya ve Arap ülkelerindeki hatlarda çalıştığını vurgulayan Tunca, Türkiye uğraklı gemileri olmadığını söyledi. Gemilerdeki sosyal yaşamın da oldukça zengin olduğunu; internet, telefon görüşmesi, oyun konsolu ve spor salonu gibi olanaklara sahip olduklarını açıkladı. Stajyer alımında mülakata ek olarak sadece İngilizce sınavının yapıldığını ve bu sınavdan en az yetmiş alınması gerektiğini söyledi. Stajyerlerden beklentileri olduğunu da söyleyen Sayın Tunca: ''Stajyerler iyi bir zabit olmak için kendini geliştirmeli ve gemideki zabitlere yardımcı olmalı'' dedi. Konferans karşılıklı soru-cevap şeklinde bir süre devam ettikten sonra Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği 3.sınıf öğrencisi Okan Var ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği 3.sınıf öğrencisi Halil İbrahim Karataş’ın konuşmacılara plaketlerini sunmalarıyla oturum sona erdi.
İkinci haftasının dördüncü günü son oturumunda UN RO-RO Fakültemizin konuğu oldu. Şirket adına temsilci olarak İ.K. Uzmanı Emrah Özkan, İ.K. Direktörü Seran Yüzbaşıoğlu ve İ.K. Enspektörü Kaptan Uğur Demir katıldı. Yüzbaşıoğlu, vizyonlarının sektörün en iyi personellerini şirkete kazandırmak, eğitim ve gelişimlerini sağlamak olduğunu belirtti. İşe alım politikalarında stajyerleri birçok sınavdan geçirdiklerini söyledi. Stajyer alımında kadın erkek ayrımı yapmadıklarını ek olarak da stajyerler için burs programı uyguladıklarını vurguladı. Şirketle çalışan kişiler izinde olsalar dahi veya kontrat yapmasalar bile sosyal güvencelerinin devam ettiğini ekledi. Konferans karşılıklı soru-cevap şeklinde bir süre devam ettikten sonra Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Kübra Murat, Maria Kuşak ve 3. sınıf öğrencisi Tuğçe Keskinoğlu’nun plaketlerini konuşmacılara takdim etmesiyle son buldu.
21. Kış Kariyer Günleri'nin son gününün ilk oturumuna katılan şirket Genel Denizcilik oldu. Şirket adına Personel Müdürü Kadir Özkan konuk oldu. Şirketin yirmi bir gemisi olduğunu belirten Özkan, bu gemilerin on tanesine Türk personel on bir tanesine Hintli personel istihdam edeceklerini açıkladı. Öncelikli olarak Türk personelin bulunduğu gemilere stajyer alacaklarını söyleyen Özkan, istek üzerine Hintli personelin bulunduğu gemilere de stajyer alabileceklerini belirtti. Ardından şirketin misyon ve vizyonlarından bahsedildi. Sayın Özkan; Shell, Chevron gibi dünyaca ünlü petrol şirketleriyle beraber çalıştıklarını söyledi. Stajyer politikaları hakkında da bilgi veren Özkan, stajyerlere uygulanan mülakat, şirket prosedürleri, stajyerlerin görevleri gibi konularda da stajyerlere gemi öncesi eğitim verdiklerini söyledi. Ayrıca stajyerlerden staj sırasında yaptıklarıyla ilgili projeler istediklerini açıkladı. Kontratların 4+1 şeklinde atıldığını söyleyen Özkan, zabitlerin ve seniorlerin şirketle uzun süre çalışma oranlarının yüksek olduğunu ekledi. Konferans bir süre karşılıklı soru-cevap şeklinde devam ettikten sonra Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Nazmi Melih Tüfekçi’nin konuşmacıya plaketini sunmasıyla oturum sona erdi.
Sonuncu günün ikinci oturumuna Deniz Çalışanları Dayanışma Derneği konuk oldu. Dernek adına temsilci olarak Kaptan Ural Çağırıcı ve Kaptan Erdal Hascan katıldı. Derneğin kuruluş amacının denizci haklarını öğrenmek, örgütlenmek ve denizciler arasındaki dayanışma olduğu söylendi. Ayrıca gemi adamlarına hukuk bürosu yardımıyla hukuki yardım da sunduklarını belirttiler. Üç bin üyesi bulunan derneğin; üç yüz gemiyle sözleşmeli olduğu vurgulandı. Ayrıca konferansta iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili yapılan çalışmalardan, gemi adamlarının çalışma koşullarını iyileştirmekten bahsedildi. Konferans, sonrasında öğrencilerin merak ettikleri konular hakkında soru-cevap eşliğinde devam etti. Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği 3. sınıf öğrencileri Oğuz Atmaca ve Yusuf Özenir konuşmacılara plaketlerini sundu. Konferans toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
21. Kış Kariyer Günleri'nde son günün üçüncü oturumuna katılan firma Turkon Holding oldu. Şirket adına konuşmacı olarak Personel Müdürü Murat ŞAHİN, İnsan Kaynakları'ndan Tuğçe Özata ve Kenan Cavnar, Chief Engineer Derya Yenice Oflu ve Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Bizer konuk oldu. Firmanın sekiz konteyner ve bir dökme gemisinin olduğu fakat dökme gemisinin kendi işletmesinde olmadığı ve tüm gemilerin Sedef Tersanesi'nde üretildiği söylendi. Konteyner gemilerinden üçünün Türk bayraklı, altı tanesinin ise Marshall bayraklı olduğu belirtildi. Firmanın, Türkiye-Amerika hatlı çalışan tek firma olduğu vurgulandı. Şirketin altı gemisinin yabancı bayraklı olma sebebinin Amerika'da kabotaj hakkı elde edebilmek için olduğu açıklandı. Konferansın devamında söz alan Sayın Oflu öğrencilerin kendi kişiliğine ve isteklerine göre gemi seçmeleri gerektiğini söyledi. Akabinde konferans öğrencilerle soru-cevap eşliğinde devam etti. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği 3. sınıf öğrencileri Fehim Akbaş, Erdem Aydın Bozkurt ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği 3. sınıf öğrencileri Mehmet Arslan, Yekta Fırat İnci ve Şahabettin Taşçı’nın konuşmacılara plaketlerini vermesiyle ve toplu fotoğraf çekiminin ardından oturum sona erdi.
21. Kış Kariyer Günleri'nde son oturumda okulumuza DİTAŞ konuk oldu. Firma adına konuşmacı olarak İnsan Kaynakları Müdürü Kaptan Semih Öney katıldı. Konferansta firmanın Koç Grubu altında faaliyet göstermekte olduğunu söyleyen Sayın Öney firmanın bünyesinde on iki tanker gemisinin olduğunu ve yakında filoya iki gemi daha katacaklarını vurguladı. Firmada toplam 483 kişinin çalıştığını ve bunlardan 285'inin gemide olduğu söylendi. Sayın Öney, çalışanın Koç Ailesi üyeliği varsa maaş uygulamalarının kök maaş uygulamasına dayandığını belirtti. Konferans, öğrencilerin merak ettikleri konular hakkında sorular sormasıyla devam etti. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Burak Yenilmez'in Sayın Öney'e plaketini sunmasıyla ve toplu fotoğraf çekiminin ardından oturum sona erdi.
ViraHaber.com