22 farklı gemi işletmesi ve denizcilik kurumundan çok sayıda temsilcinin konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleştirilmekte olan 23. Geleneksel Kış Kariyer Günleri, öğrenciler ve sektör temsilcileri arasında çok değerli fikir alışverişlerine ortam yaratmakta.
Kış kariyer günlerinin ilk haftasında sırasıyla Omikron Crew Management, İDÇ, Borealis Denizcilik, Genel Denizcilik, Angora Shipping, Medlog, Chemfleet ve Turkon Line şirketlerinin değerli yöneticileri ve temsilcileri konuk oldu. Ayrıca, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Güverte Bölümü 2000 Mezunu Kpt. Umut Yenice, DP gemilerinin tanıtımı ve çalışma şartları hakkında bilgi vererek kariyer günlerine katkıda bulundu.
Etkinliğinin ilk gününün ilk oturumu OMIKRON ile başladı. OMIKRON’u temsilen Kpt. Berk ZİNCİR, Kpt. Özgür Alemdağ ve Mühendis Özgün Nalbantoğlu konuk oldu. Kpt. Alemdağ, şirketin çalışma politikasından bahsederek konuşmasına başladı. Şirketlere gönderdikleri zabitlerde aradıkları niteliklerin neler olduğunu anlattı. Çoğunlukla kuru yük gemilerine zabit gönderdiklerini, ancak amaçlarının daha farklı gemilere de zabit göndermek olduğunu belirtti. Etkinliğinin ilk gününün ikinci oturumu İDÇ Denizcilik ile başladı. İDÇ Denizcilikten Operasyon Müdürü Kpt. Barış Demir, Güverte Enspektörü Kpt. Ali Ceran ve Personel Müdürü Kpt. Fatih Mehmet Cansever oturumda konuk oldu. Kpt. Demir konuşmasında şirketlerinin stajyer ve personel alımında dikkat ettikleri kıstaslardan söz etti. İDC Denizcilik olarak kadın denizcilere fırsat tanıdıklarını ve işe almaya devam edeceklerini özellikle vurguladı. Etkinliğin birinci gününün son oturumuna Borealis Denizcilik’ten Personel Müdürü Mehmet Emre Yalçın ve Boden Denizcilik’ten Personel Müdürü Kpt. Murat Şahin birlikte konuk oldular. Kpt. Yalçın konuşmasına şirketlerinin sunumuyla başladı. Şirketlerinin değerleri arasında; kişisel değerler, saygı, takım çalışması, deneyim ve farkındalık, çalışanlarına ve müşterilerine değer verme olduğuna değindi.
Etkinliğin ikinci gününün oturumuna Fakültenin 2001 mezunu Kpt. Umut Yenice ve 2014 mezunu Kpt. Uğur Karakaş katıldı. Kpt. Umut Yenice etkinlikte öncelikli amacının Offshore gemileri hakkında bilgi vermek olduğunu söyledi ve DP sistemini anlattı. Türk denizcilerinin henüz bu sektörde yeterince aktif olmadıklarını ancak kendilerinin bu katılımı arttırmak için çalıştıklarından bahsetti. Bu gemilerde çalışabilmek için zabit ehliyetinin yeterli olmadığını, bu yeterliliği alabilmek için kurslara tabi olunması gerektiğini ifade etti.
Kariyer günlerinin üçüncü gününün ilk oturumu Genel Denizcilik’ ten Personel Müdürü Kpt. Kadir Özkan’ın katılımı ile başladı. Kpt. Özkan Genel Denizcilik hakkında kısa bir tanıtım yaptıktan sonra şirketlerinin önceliğinin çevreye zarar vermeme ve maksimum emniyet olduğunu belirtti. Son dönemlerde denizde kazaların arttığını, bunun can, mal ve çevre emniyetini büyük ölçüde etkilediğini, bunların önüne geçmek için ise çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Günün ikinci oturumuna Angora Shipping kurucusu Kpt. Hakan Çendik konuk oldu. Konferansı interaktif bir şekilde yürüten Kpt. Çendik, denizcilik mesleğinde teorik ve pratik bilginin bir arada yürütülmesi ve öğrencilerin kendilerine sürekli yeni hedefler belirleyip hiç durmadan çalışmaları gerektiğinden bahsetti. Gelecekte başarılı zabitler olabilmek için öğrencilerin hayallerini hep canlı tutmalarını, kendilerine rol model seçmelerini isteyerek konuşmasını sonlandırdı.
Kariyer günlerinin ilk haftasının son gününün ilk oturumu MEDLOG denizcilikten Personel Müdürü Kpt. Merter Yavaş ve MSC’den Erkin Gürcan’ın katılımı ile başladı. Erkin Gürcan şirkete ait tanıtım videosunu izlettirdikten sonra, konuşmasına şirketin geçmişinden bahsederek başladı. Şirketlerinde bir aile gibi olduklarından söz etti. Çalışanlarının kariyerlerini yükseltmeye önem verdiklerini söyledi. Kpt. Merter Yavaş ise önce şirketlerinin bünyesindeki gemileri tanıttı, daha sonra ise istihdam oranlarından bahsetti. Şirketlerinde kadın zabit ve stajyer çalıştırdıklarını, günümüz deniz taşımacılığında erkek denizciler yanısıra kadın denizcileri de gemilerinde görmek ve istihdam etmekten mutlu olduklarını söyledi. Etkinliğinin ikinci oturumunda Chemfleet Şirketi konuk oldu. Şirket adına Personel Müdür yardımcısı Kpt. Mahir Adalı ve Mustafa Sayköse ile Kpt. Adlan Okay katıldı. Oturumda ilk olarak Chemfleet’in tanıtım videosu izlendi. Video sonunda Mahir Adalı denizcilik ve kimyasal tanker taşımacılığı hakkında bir konuşma yaptı. Kpt. Söyköse şirketlerinin insan odaklı çalıştığını, yeterli ve donanımlı insan kaynağı yetiştirmenin asıl amaçları olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Firmalarının geleceğinde Dokuz Eylül Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin önemli rol oynadıklarını, bu yüzden onlar için önem arz ettiklerini paylaşırken, öğrencilerden birçok beklentilerinin olduğunu özellikle vurguladı. Kariyer günlerinin ilk haftasının son oturumuna Turkon Line adına Operasyon Müdürü Kpt.Barış Öztürk, İnsan Kaynakları Sorumlusu Özge Ataman ve Genel Müdür Yavuz Eyvazoğlu konuk oldu. Kpt. Öztürk kısaca şirketleri hakkında bilgi vererek şirkete ait gemilerden ve sefer yaptıkları hatlardan bahsetti. Oturuma interaktif bir şekilde devam etmek ve kendilerini daha iyi tanıtabilmek için öğrencilerin sorularını cevaplayarak devam etti. Öğrencilerin en çok merak ettikleri konulardan biri de şirketlerinde staj yapan öğrencilerin zabitliklerine TURKON’da devam etme oranıydı. Özge Ataman, şirketlerinde bu oranın % 95 olduğunu ve bu durumdan çok memnun olduklarını söyledi. Daha sonra oturuma şirketin Genel Müdürü Sayın Yavuz Eyvazoğlu devam etti ve öğrencilere nasihat olarak; kendi değerlerini bilmelerini, her daim kendilerini geliştirmelerini ve yabancı dile çok önem vermelerini söyledi.
İlk haftası gerçekleştirilmiş olan Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi 23. Geleneksel Kış Kariyer Günleri’nin ikinci haftası 03 Aralık - 07 Aralık 2018 tarihlerinde Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda gerçekleştirilerek tamamlanacak.
Vira Haber