Derince Limanı’nda Kocaeli Valiliği’nin “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararını Kocaeli 1. İdare Mahkemesi oy birliğiyle bozmuştu. 9 Mayıs günü mahkeme tarafından verilen bu karar geçen hafta da hem yerel hem de ulusal gazetelerde geniş bir şekilde yer aldıı. Mahkemenin bu kararı sonrası tüm çalışmaların durdurulup, vatandaşların da katılımıyla ÇED toplantısı yapılması gerekirken Derince Limanı’nda dolgu çalışmalarının son hız devam ettiği görüldü.
Safi Holding almıştı
Bilindiği üzere İzmit Körfezi’nin en büyük limanı olan Derince Limanı iki yıl önce şubat ayında 543 milyon dolar karşılığında 39 yıllığına Safi Holding’e satılmıştı. Limanın özelleştirilmesi sürecinde Liman-İş Sendikası Kocaeli Şubesi hem hukuksal olarak mücadele başlatmış hem de eylemler yapmıştı. Limanın özelleştirilmesine kentteki bazı siyasi partiler, STK’ler ve çevre örgütleri de karşı çıkmıştı. Liman özelleştirildikten sonra denize 5 milyon metreküp dolgu yapılacak olması da ayrı bir itiraz konusu olmuştu.
İtirazlar vardı
Tüm itirazlara rağmen limanı 39 yıllığına kiralayan Safi Holding, limanının mevcuttaki 450 bin metrekare olan kullanım alanını, deniz dolgusu ve ilave rıhtımlarla 670 bin metrekareye çıkaracağını duyurmuştu. Çevrecilerin itirazları devam ederken Kocaeli Valiliği’nin limanla ilgili aldığı karar ciddi tartışmalar yaratmıştı. Valilik, Safi Port Derince Limanı ilave dolgu yapımı ve dip tarama projesine “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı vermişti. Bu karara Kocaeli Barosu Başkanı Sertif Gökçe de itiraz etmiş ve konunun takipçisi olacaklarını duyurmuştu. Yakın bir zamanda ise liman yetkililerinin mahkeme kararını beklemeksizin dolgu işlemlerine başladığı iddia edilmiş ve çevreciler tarafından konu gündeme getirilmişti.
İtiraz yolu kapalı
“ÇED Gerekli Değildir” kararı, Liman-İş Sendikası Şube Başkanı Bülent Aykurt tarafından Kocaeli Barosu’nun da destekleriyle mahkemeye taşınmıştı. Kocaeli 1. İdare Mahkemesi de oy birliğiyle 9 Mayıs günü Kocaeli Valiliği’nin limanı Safi Port Derince Limanı ilave dolgu yapımı ve dip tarama projesine “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararını reddetti. Mahkeme ayrıca konuyla ilgili itiraz yolunu da kapattı.
Mahkemeyi takan yok
Tüm bu gelişmeler sonrası, çalışmalar durdurup, mahkeme kararı nedeniyle halkın katılımıyla ÇED toplantısı yapılması gerekirken limanda dolgu işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. Liman bölgesinde deniz dolgusu için kamyonların aralıksız olarak çalıştığı ve yaklaşık 50 metre uzunluğunda bir deniz dolgusu yapıldığı görüldü.
Hesabını verirsiniz
Dolgu çalışmasına sert tepki gösteren Liman-İş Sendikası Şube Başkanı Bülent Aykurt en kısa sürede mahkeme yoluna gideceklerini belirterek, “Limanın genel müdürü hep hukuktan bahsediyordu. Nerede kaldı hukuk? Neden mahkeme kararına uymuyorsunuz? Mahkeme kararları sizi bağlamıyor mu? Bu hukuksuz işleminizin hesabını mahkemelerde vereceksiniz” dedi.
ViraHaber.com