Muğla'da, denizde arama kurtarma faaliyetlerine destek vermek amacıyla gönüllülerin katılımıyla kurulan Bodrum Deniz Kurtarma Derneği, başarılı çalışmalarıyla adından söz ettiriyor.
Çeşitli kurum ve kuruluşların desteğiyle faaliyetlerini sürdüren dernek gönüllüleri, deniz kazalarına 24 saat müdahale ederek olumsuzlukların önüne geçmeye çalışıyor.
Özellikle son dönemde Bodrum açıklarında batma tehlikesi geçiren tekne ve botlardakileri kurtarma faaliyetlerinde Sahil Güvenlik Komutanlığı koordinesinde aktif görev alan dernek üyeleri, başarılı çalışmalarıyla takdir topluyor.
Dernek Başkanı Ömer Karacalar, 2000 yılında kurulan derneğin üyelerinin denizde arama kurtarma faaliyetlerine destek verdiğini söyledi.
Derneği kurmaktaki amaçlarının Bodrum Yarımadası açıklarında hastalanma ve yaralanma gibi vakalarda ilk müdahaleyi yapmak olduğunu belirten Karacalar, bu kapsamda önemli çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.
Sahil Güvenlik Komutanlığı yetki verdi
Sahil Güvenlik Komutanlığının yetki verdiği sivil toplum örgütü olarak görev yapmaya başladıklarına değinen Karacalar, "Özellikle son aylarda artan kaçak göçmenler konusunda sahil güvenlik ekipleriyle koordineli çalışarak acil yardım müdahalesi veya su içinde müdahale gereken durumlarda yardımcı olmaya çalışıyoruz" bilgisini paylaştı.Karacalar, yaklaşık bin 500 vakaya müdahale ettiklerini vurguladı.
Gönüllülük esasıyla çalışıyorlar
Aralarında SAT komandoları, doktorlar, dalgıçlar ve kaptanlar bulunduğuna dikkati çeken Karacalar, hiçbir zaman ticari düşünceleri olmadığını, gönüllülük esasıyla görev aldıklarını anlattı.
Karacalar, denizden kurtardıkları yaralıları en kısa sürede sağlık birimlerine yetiştirdiklerini, insanların hayatını kurtarmanın kendileri için çok önemli olduğunu dile getirdi.
Derneklerinin yardımlarla ayakta durmaya çalıştığına dikkati çeken Karacalar, şunları söyledi:
"Bizim de her zaman yardımlara kapımız açık. Malzemeler, botlarımız, ambulansımız, tıbbi ihtiyaçlarımız karşılanıyor. Muğla Sağlık Müdürlüğü 112 ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ile çalışıyoruz. Kullandığımız ekipmanlar, botlar, motorlar eskiyor. Bunların zamanla yenilenmesi ve modernize edilmesi gerekli. Bununla ilgili de yardımcı olunursa mutlu oluruz. 35 kişi ile bu çalışmayı yürütüyoruz. Sahil Güvenlik Komutanlığının tahsis ettiği sahada arama kurtarma faaliyetlerine katılıyoruz.
Bodrum Yarımadası'nda kuzeyde Karabakla Burnu ile güneyde Orak Adası arasındaki bölgeden gelen acil çağrılara mümkün olduğu kadar hızlı müdahale ediyoruz."
Kurtarma çalışmalarının yanı sıra eğitim faaliyetlerine de önem verdiklerini aktaran Karacalar, Sağlık Bakanlığının UMKE ve 112 ekiplerine sudan canlı kurtarma, emniyet ve güvenlik uygulamaları, gece seyri ve navigasyon gibi konularda eğitim verdiklerini belirtti.
Karacalar, bugüne kadar 120 UMKE ve 112 personeline eğitim verdiklerini, bu eğitimlerle denizde çalışabilecek personelin yetiştirilebildiğini anlattı.
Gerçek yaşam hikayeleri
Öte yandan, Bodrum Deniz Kurtarma gönüllülerinin sahil güvenlik ekipleriyle son aylarda yürüttüğü kurtarma çalışmalarında sığınmacılar ve kaçakların ölüm-yaşam mücadelesi kameralar tarafından kaydedildi.
İlk görüntüde, Bodrum-Kos bölgesinde batarak 6 kişinin ölümüne yol açan tekneyi inceleyen dalgıçlar, su altındaki taşıtın baş tarafında oluşan hava odacığında 3 kişi olduğunu tespit ediyor.
Bodrum Deniz Kurtarma Derneği dalgıçları, kurtarmak istedikleri çocuğun babasından ayrılmak istememesi üzerine kısa süre dalışı durduruyor. Bölgeye Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı botlar ile sağlık ekipleri çağrılıyor.
Daha sonra teknenin altından su yüzeyine çıkarılan 3 kişi, sahil güvenlik ve sağlık ekiplerine teslim edilerek hastaneye ulaştırılıyor.
23 Mayıs'ta kaydedilen başka bir olayda da gönüllüler, Bodrum-Kos açıklarında teknenin batmasından 5 saat sonra deniz taşıtının altında 3 yaşında kız çocuğu olduğunu fark ederek kurtarma çalışması başlatıyor.
Dalgıçlar tarafından çıkarılan küçük çocuk, sahil güvenlik ekiplerine teslim ediliyor ve Bodrum Devlet Hastanesinde tedavi altına alınıyor.
Son görüntüde de Kos Adası'na geçmek için Aspat Adası'nda bekleyen Suriyeli ailenin dramı yer alıyor.
Daha önce de birkaç defa Bodrum'dan Kos Adası'na geçmeye çalışan ancak başarılı olamayan sığınmacılar, son kaçış denemelerinde aile bireylerinden birinin ayaklarındaki rahatsızlık nedeniyle adada mahsur kalıyor.
Ailenin yardımına koşan Bodrum Deniz Kurtarma Derneği ve 112 Acil Servis ekipleri, adada ilk müdahalesi yapılan kişiyi bota alarak Bodrum Devlet Hastanesine götürüyor.
virahaber.com