Gemilerden ötürü deniz kirlenmesini ve emisyonları izlemeye yardımcı olmak üzere 2017'den itibaren üye devletlere dronlar sağlanması için Avrupa Deniz Güvenlik İdaresi (EMSA – European Maritime Safety Authority) tarafından bir konsorsiyum ve üç ayrı şirket seçildi.
8-10 saat uçması düşünülüyor
EMSA Operasyonlar Dairesi Başkanı Leendert Bal'ın Trade Winds'e bildirdiğine göre, CL Group adlı Fransız şirketi ile bir grup oluşturan Portekiz donatım grubu TEKEVER 8-10 saat uçabilen, orta büyüklükte, uzun menzilli uzaktan kullanılan uçak sistemleri (RPAS – Remotely Piloted Aircraft Systems) sağlayacak.
Bunlar deniz kirliliğini izleyecek olup, acil durumlarda da kullanılabilecek. Ayrıca, Portekiz Hava Kuvvetleri, Altus LSA Yunan şirketi ve İngiltere'de bulunan Martek gemilerden ileri gelen emisyonları izlemek için ekseriya altı saatlik sürelerle uçabilen dronlar sağlayacaklar. 1 Ocak 2015'den itibaren deniz yakıtının kükürt içeriğine sınırlamalar getirilmesinden sonra, Avrupa Emisyon Kontrol Alanlarında (ECAs – European Emission Control Areas) seyir yapan gemilerin çıkardığı kükürt dioksit (SOx) miktarını saptamak için bu RPAS'lara hava koklayıcı cihazlar (sni×ers) teçhiz edilecek.
İlk dronlar yeni yıldan itibaren uçması planlanıyor
Seçilen kuruluşlar EMSA'nın gerçekleştirdiği ve 11 teklifin verildiği iki artırma sonucunda ortaya çıktı. Dron tedarikçilerinin kendilerini işletmeyle ilgili olarak hazırlamaları için üç ayları var, böylece üye devletlerde kara birimleri yaygınlaştırılabilecek. Bal, ilk dronların yeni yılın başında işletileceğini ümit ediyor.
Lizbon'da bulunan EMSA, RPAS'ların (bunlar insansız hava vasıtaları veya sistemleri - UAV'ler veya UAS'ler olarak da adlandırılmaktadır) denizcilik dünyasında nasıl yaygınlaştırılabileceği hususunda çalışma yapıyor. EMSA, RPAS'lerin üye devletler için birçok diğer alanda potansiyel kullanımı olduğunu da düşünmekte ve dronların sağlayacağı tüm materyal birikimini alıp, işleme tabi tutacak, bu işe tahsis edilmiş bir veri merkezini kurabilecek olan şirketler için artırma yapmakta.
Kaynak: Trade Winds