Hüseyin Altay Yontan / Vira Haber
"Denizin Işıltısı Kadınlarımız" sloganıyla ilk olarak 8 Mart 2016’da düzenlenen, 2017 yılında da Transbosphor firması ana sponsorluğunda, TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası’nın önderliğinde ve WISTA Türkiye eş başkanlığında gerçekleştirilen sempozyumun sunuculuğunu belgesel yapımcısı ve aynı zamanda dalgıç olan Savaş Karakaş üstlendi.
Sempozyuma, UDHB Eğitim ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Cem Erdem, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, Wista Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nazlı Selek, Türkiye Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli, DEFAV Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Temur, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak, DenizTemiz Derneği / TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, denizcilik sektörü kurum/kuruluşları, STK temsilcileri, denizcilik eğitim kurumları, akademisyenler, öğrenciler ve basın mensupları katılım sağladı.
Sempozyumu 19 üniversite destekledi
Sempozyuma destek sağlayan okullar ise, “Bahçeşehir Üniversitesi, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Girne Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi “ oldu.
Turhan: "Kimse bizi ‘yakamoz’ olarak tanımıyordu"
Savaş Karakaş’ın sunumu ile gerçekleşen ve tüm gün süren sempozyumun açılış konuşmasını Düzenleme Kurulu Başkanı Kaptan Seda Turhan gerçekleştirdi.
Kapt. Turhan konuşmasında, “GEMİMO Kadın Çalışma Grubu olarak başladığımız faaliyetlerimizi daha kapsamlı ve daha fazla kişiye ulaşarak yapabileceğimiz bir platform oluşturmaya çalışırken ‘maceramız’ başladı. Kimse bizi ‘yakamoz’ olarak tanımıyorken, geçen yıl 500 kişinin katıldığı ve sonrasında aldığımız tebrikler neticesinde hepimizin bütün yorgunluğunu unuttuğu bir ilke imza attık” ifadelerine yer verdi.
Aylar süren ve kendilerine çok kısa gelen zaman diliminde çok çalıştıklarını, emek verdiklerini ve sayısız hatıralar biriktirdiklerini belirten Kapt. Seda Turhan, denizcilik sektöründe kadın-erkek ayrımcılığının bir kenara bırakılmasını ve artık sorunların değil, daha çok başarılan konuların sadece ‘Kadın-Erkek’ olarak değil, insan üzerinden konuşulması gerektiğini vurguladı.
Kapt. Seda Turhan, desteklerini esirgemeyen tüm sponsorlara, katılımcılara, sempozyumda büyük emeği geçen düzenleme kurulu ekibine teşekkürlerini sundu ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak sözlerine son verdi.
Kapt. Seda Turhan’ın konuşması ardından sempozyumun eş başkanları Wista Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nazlı Selek ve TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın’da kısa birer açılış konuşması gerçekleştirdi.
"Bu tür organizasyonlar desteklenmeli!"
Nazlı Selek yaptığı konuşmasında, “Kadınlar, sanıldığının aksine doğaları gereği çok güçlü doğarlar. Birlikte olup danışma içinde ise daha da güçlenirler. Hepinizin dayanışmayı sürdürmek, dayanışmanın farkındalığını bu sektörde kadın-erkek birlikte gerçekleştirebilmek umuduyla, bu tür organizasyonlara ve derneklere destek vermeye davet ediyorum, herkese başarılı bir sempozyum diliyorum” ifadelerini kullandı.
Nazlı Selek’in konuşmasından sonra kürsüye gelen TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın ise, 1857 yılında ABD’nin New York kentinde dokuma işçilerinin greve çıkması ve sonrasında yaşanılan üzücü olaylar neticesinde 120 kadın işçinin can vermesiyle sonuçlanarak geçekleşen durumun aslında 8 Mart tarihinin bir anma günü olduğunu anımsattı. Ayrıca tüm destek olan kurum/kuruluşlara ve katılımcılara teşekkürlerini sunan Aşkın sözlerini Mustafa Kemal Atatürk’ün “Kadın konusunda cesur olalım, kuşkuyu bırakalım. Açılsınlar. Onların dimağları gerçek bilgi ve sanat ile bezensin. İffeti, bilimi sağlıklı biçimde açıklayalım. Şeref ve haysiyet sahibi olmalarına birinci derecede önem verelim” ifadeleriyle sonlandırdı.
Denizcilik sektörü temsilcileri günün anlam ve önemini vurguladı
Sempozyumun eş başkanlarının konuşmaları ardından sırasıyla; Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak, UDHB Eğitim ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Cem Erdem, , İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, DenizTemiz Derneği / TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu ve TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete günün anlam ve önemine ilişkin düşüncelerini katılımcılar ile paylaştılar.
Sempozyuma video konferans özelliği ile katılım sağlayan DP World Gateway Lojistik Genel Müdürü Nichola Silviera katılımcılara kendi üstlendiği işinden ve günün anlam önemine ilişkin bilgiler aktardı. Silviera’nın ardından davetli konuşmacılardan Şadan Kaptanoğlu’da denizci bir kadın olarak yapmış/yapmakta olduğu çalışmalardan ve denizcilik sektörünün önemli konu başlıklarından bahsetti.
En fazla kadın istihdamı sağlayan şirketler ödüllendirildi
Yapılan açılış ve davetli konuşmacıları sonrası, “En Fazla Kadın İstihdamı Sağlayan Şirket”ler olarak Arkas Denizcilik, İnce Denizcilik ve YMN Tanker’e “Kadın Denizci Destek Ödülleri” takdim edildi.
“Kadın Denizci Destek Ödülleri” töreni sonrası, Düzenleme Kurulu Üyeleri Ayşe Aslı Başak ve Saadet Kalender tarafından “GEMİMO Kadın Çalışma Grubu”nun sunumu gerçekleştirildi.
Galatasaray Üniversitesi “Deniz ve Kadın” temalı kısa film yarışmasında birinci oldu
Sempozyumun öğleden sonraki ilk bölümünde “Yakamoz 2017: Deniz ve Kadın Sempozyumu”na özel olarak organize edilen “Deniz ve Kadın” temalı kısa film yarışmasında birinciliği elde eden Galatasaray Üniversitesi’nin “Şevval” isimli kısa filmi tüm katılımcılarla birlikte izlendi ve sonrasında kazanılan ödül Başmühendis Derya Yenice Oflu tarafından takdim edildi.
Sempozyum programının 1. oturumunda “Liderlik, Girişimcilik, İnovasyon” konu başlıkları, Synesis Marine Kurucusu Ayşe Sine Serbes, Başmühendis Başak Özdemir ve NSN Hukuk Kıdemli Ortağı Sevilay Kuru’nun katkılarıyla ele alındı.
2. oturumda ise “Karadan Denize Bakış” konusu, Antarktika Araştırma Bilim Komitesi Üyesi Evrim Kalkan, YMN Tanker Deniz İşletmeciliği Genel Müdürü Çiğdem Ulukol ve Kılavuz Kaptan Nil Deniz Şen tarafından işlendi.
Geçen yıldan farklı bu yıl "Workshop" atölyeleri yapıldı
Sempozyum, bu yıl ilk defa programa alınan “Workshop (1) – İnovasyon Atölyesi”ni Bilen Patent Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kocakuşak ve İnovasyon Lideri & Eğitmen Salih Keskin’le, “Workshop (2) –Ulusal ve Uluslararası Fonlar Atölyesi”ni ise Sabancı Üniversitesi Sanayi İşbirlikleri ve Teknoloji Lisanslama Ofisi Yöneticisi Abdurrahman Türk ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Proje Uygulama Birimi Uzmanı Hülya Yorulmaz ile birlikte gerçekleştirdi.
Sponsorların tümüne TURMEPA tarafından hazırlanan plaketler verildi
Sempozyum, ana sponsor Transbosphor, altın sponsorlar Uzmar ve Ymn Tanker, gümüş sponsor Sanmar, bronz sponsorlar İMEAK DTO – Statü Shipping – İDO – İnce Denizcilik – İnebolu Shipyard – Onursan – Yalova Altınova Tersane Girişimcileri – Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği – Arkas – Güneş Shipping – Esenyel Partners, destek sponsorlar Türk Loydu – Gisbir ve Turkuaz Yatch’a teşekkür plaketlerinin sunumu adından verilen kokteyl ile son buldu.
Haber & Fotoğraflar: Hüseyin Altay YONTAN | ViraHaber.com