Renaissance İzmir Hotel’de gerçekleşen etkinlikte yer alan “Kadın ve Deniz” adlı panelde, Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi Başkanı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu ile Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Grubu İcra Kurulu Başkanı Diane Arcas Göçmez konuşma yaptı.
Açılış konuşmalarını AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ve DEFMED Başkanı Orçun Erbayraktar’ın yaptığı panele, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ve denizcilik protokolü katıldı.
Etkinliğe denizci kadınlar büyük ilgi gösterdi. Açılışta konuşan Öztürk, Türkiye'nin geleceğinin kadınların elinde olduğunu belirterek, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Dünyada her şey kadının eseridir" sözünü vurgu yaptı.
AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise, “Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını veren Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’e şükranlarımızı sunarız. Cumhurbaşkanımızın takdirleri ile ben de ilk kadın idari amiri olarak TBMM çatısı altında hizmet etmekten çok büyük gurur ve mutluluk duyuyorum. Biz kadınlar olarak “biz de varız” dememiz gerekiyor. Kadınlar olarak ortaya çıkmalıyız” dedi.
CAM TAVANLAR KIRILIYOR
Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) Başkanı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu, denizcilik mesleğinin kadının mücadelesi ile örtüştüğünü söyledi. Kaptanoğlu, “Herkesin hayat öyküsü, geldiği yer farklıdır. Ama biz kadınların hayatı dikensiz gül bahçesi değildir.
Hatta çoğunlukla gülden çok dikenler olur bizim önümüzde. Ama biz dikenler arasında güller açtırmayı biliriz. Yeter ki bize gölge edilmesin. Kanatlarımız koparılmasın” diye konuştu.
Denizciliğin zor bir meslek olduğuna dikkat çeken Kaptanoğlu, “Denizcilik zihinsel ve fiziksel olarak büyük emek ister. Denizciliğin gerektirdiği mücadelenin kadının doğası ile birebir örtüştüğünü düşünüyorum.
Her güzel gelişmede kadının mücadelesi var. Denizciliğin bütün kollarında canını dişine takarak mücadele veren, sektörümüzü daha üretken hale getiren, emeklerini bir an olsun esirgemeyen kadınlar var karşımda.
Bu nedenle son derece gururluyum ve mutluyum. Kadın eli değen herşey toplumu daha ileri taşıyor. Görünmez engeller olarak tanımlayabileceğimiz cam tavanlar artık yavaş yavaş kırılıyor. Aslında kadınlar denizcilikte o kadar çok varlar ve başarılılar ki, sadece görünür değiller” dedi.
TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı şapkasıyla da yaptıkları projelerden bahseden Kaptanoğlu, şöyle konuştu: “TURMEPA’da hem yönetimde hem üst düzeyde kadınlar var. 2019’da başlattığımız Sıfır Atık Mavi Projesi, Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından büyük kararlılıkla yürütülüyor.
Ülke çapında bir çevre hareketi. Çok sessiz ve pozitif devrim oluyor Türkiye’de. Bir yılda 32 milyon ton atık üretiliyor. Bir yılda sıfır atık mavide toplanan deniz çöpü miktarı 180 bin metreküp oldu. Türkiye sıfır atıkta model bir ülke olacaktır. Bunun arkasında kadın gücü ve örgütlenmesi var”.
115 yıllık bir örgüt olan BIMCO’nun sadece bir kadın başkan seçmediğini, kuruluşun bir sonraki başkanının da kadın olduğunu belirten Kaptanoğlu, 2021’de görevi bir kadın başkana devredeceğini söyledi. Kaptanoğlu, “Dünyanın en büyük armatörlük organizasyonunda iki kadın; gerçekten çok özel ve takdire şayan” dedi.
KADIN DENİZCİLER DAHA ÇALIŞKAN
Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Grubu İcra Kurulu Başkanı Diane Arcas Göçmez, “Denizcilik sektörü yoğun fiziksel güç gerektiren, erkek egemen bir sektör olmakla birlikte bu sektörde en çok kadın çalışanı olan bir şirket olmaktan da gurur duyuyoruz.
Geçmiş 18 yıl bize gösterdi ki kadın çalışanlar kendilerini ispat etmek için çok çalışkan ve hırslılar. Öğrenmeye çok hevesliler. Seneler içinde uyguladığımız birçok projede kadınların aktif katılımlarını gözlemledik. Denizci Mühendis Projesi ile 2015 yılından itibaren denizcilik fakültesinden mezun olmayan makine mühendislerini denizciliğe katmayı hedefledik. Bu proje çok ilgi gördü.
Projeye zamanında 261 stajyer katıldı. Bunlardan 84’ü bizde çalışıyor. Gemide çalışan bu kişilerin 33’ü kadın. 25’i güvertede, sekizi makinedede çalışıyor. Ayrıca ofiste çalışanlar var” dedi.
Lojistikte de kadını destekleyen projelerinin olduğunu belirten Göçmez, şunları söyledi: “Öncelikle üniversitelere gidiyoruz. Seçilenleri genç yetenek forumuna davet ediyoruz. Burada kadın erkek oranı yüzde 50-50. Lojistik sektörüne kadınların ilgisi artmaya başladı.
Şirketi dinamik tutmak için oluşturduğumuz gençlik kurulunda 17 kişinin 10’u kadın. Biz kadınların iş hayatında olmasını değil üst yönetici seviyelerine çıkmasını çok destekliyoruz. Arkas olarak kadınları desteklemeye devam edeceğiz. Denizcilik sektöründe 1.2 milyon denizcinin sadece yüzde ikisi kadın.
Demek ki bu rakamın çok artması gerekiyor. Kadının olmadığı toplumlarda demokratik, sosyal gelişimin olması beklenemez. Şirket olarak kendi üzerimize düşeni çok iyi başardığımızı düşünüyorum. 2019’da kadın istihdam oranı yüzde 60’ları buldu. Filomuzda toplam 50 kadın çalışan var. Bu sayıyı daha da artıracağız.”
Panel sonunda düzenlenen sohbet toplantısında gecenin sponsorlarına İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ve DEFMED Başkanı Orçun Erbayraktar tarafından plaket takdim edildi.
Vira Haber