Denizin geleceği sürdürülebilir balıkçılıkta

SÜBAÇAD Kurucu Başkanı Bahadır Çapar, denizel kaynakların bugün olduğu gibi gelecekte de kullanılabilir ve tabi olarak korunabilmesini sağlamak için sürdürülebilir balıkçılığın önemli olduğunu söyledi.

Sürdürülebilir Balıkçılık ve Çevre Araştırmaları Derneği (SÜBAÇAD) Kurucu Başkanı Yüksek Mühendis Bahadır Çapar, denizel kaynakların bugün olduğu gibi gelecekte de kullanılabilir ve tabi olarak korunabilmesini sağlamak için sürdürülebilir balıkçılığın önemli olduğunu söyledi

Çapar, yaptığı açıklamada, Sürdürülebilir ve Çevre Araştırmaları Derneği olarak yaklaşık 2,5 yıldır resmi anlamda faaliyet sürdürdüklerini belirterek, "Bu yaşamımızı vakfettiğimiz bir mevzunun sosyal sorumluluk taşıyan hali olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla 2,5 yıldır sürdürülebilir balıkçılık öngörüsüyle balıkçılığın öncelikle kuramsal çerçevesini doğru belirlemek kaygısıyla ortaya çıkan bir bilinç söz konusu ve kurumsal anlamda en büyük emelimiz bu gelişimin akabinde kişilerde yüksek çevre bilinci yaratma gayesidir" dedi.

Sürdürülebilir balıkçılığın denizel kaynakların bugün olduğu gibi gelecekte de kullanılabilmesi ve tabi olarak korunabilmesi anlamını taşıdığını belirten Çapar, şöyle devam etti :

"Sürdürülebilir balıkçılık, üzerine dayandırdığı doğal kaynakların bugün olduğu kadar gelecekte de kullanılabilir ve tabi olarak korunabilen vurgusunu içeren bir üst anlamdır. Dolayısıyla sürdürülebilir balıkçılık şeklindeki bir tamlama denizel kaynakların bugün olduğu kadar yarın da devamlılığını öngördüğü bir uğraşıya dönük politikanın tam karşılığı olarak kabul edilebilir. Kaynakların devamlılığını öngören bir bakışla yürütülen bir fiiliyat bütünü olarak ele alınmalıdır. Bu ne demek? En basit tabiri ile yakalanan balıkların bugünkü mevcudiyetlerini gözeterek avlanma miktarlarının belirleyebildiğimiz aynı kaynakları gelecekte de tüketebilmek gelecekte de sağlıklı biçimde sömürebilmek amacıyla doğru hesaplarla istisnai üretimi gerçekleştirebileceğimiz bir balıkçılık olarak tanımlanabilir."

Bugüne kadar hep balıkçılığın sorunları ve dolayısıyla balıkçılıkla yapılan yanlışlar konuşulduğu zaman gündeme o işle uğraşan insanların sorunlarının ele alındığını söyleyen Çapar, aslında balıkçılığın gerçek sorunlarının ön planda olmaması gerektiğini, aksine balığın ve dolayısıyla balığın yaşadığı dünyanın sorunları üzerinden bir sorunsal analizin yapılmasının daha doğru olacağını vurguladı. Çapar, "Balıkçılığın sorunları balık üzerinden ele alınırsa önümüzde bugünkü mevcut kirliliğin, insanların doğal kaynakları tüketmek üzere çıktığı denizi varlık olarak nasıl tükettiği ile ilgili yanılgıların ve beşeri etkinliğin yani insanların faaliyetlerinin hem avcılık hem de bunun dışındaki her türlü endüstriyel yaklaşımların doğal kaynaklarla ve rezervlerinin nasıl tüketildiğini görebilmek üzere kurgulanması gereken sorunlardır" diye konuştu.

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Denizdeki Bolluk ve Rekabet Hamsi Fiyatını 70 Liraya Kadar Düşürdü
2024’te 200 TL Olan Hamsi 2025'te 100 TL’den Satılıyor
Hamsi Balıkçıların Rotasını İğneada’ya Çevirdi
Karadeniz'de Kefal Bereketi Yaşanıyor
Hamsi Bir Haftada 50 lira Birden Düştü: Rağbet Arttı