‘Denizimi tanıyorum ve koruyorum’ projesi 4 ilde başladı

Çocuklara denizi sevdiren, çevre bilinci aşılayan, ’Denizimi Tanıyorum ve Koruyorum’ projesinin 4. ayağı Mersin ile birlikte Trabzon, İstanbul ve İzmir’de de aynı anda başlatıldı.

Mersin’in Erdemli ilçesindeki Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından hazırlanan, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü ile İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin de ortak olduğu proje TÜBİTAK tarafından da destekleniyor.

Yürütücülüğünü Dr. Arife Zenginer Yılmaz’ın yaptığı ’Denizimi Tanıyorum ve Koruyorum’ projesinin 4. ayağında Mersin’deki ilk konuk okulu Karayakup Ortaokulu oldu. 10 gün boyunca Erdemli’deki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’ne kabul edilecek 250 çocuk denizlerin korunmasının önemine dair eğitimden geçirilecek. Proje ulusal değerler olan denizlerin iyi çevresel duruma ulaşabilmesi ve iyi çevresel durumun sürdürülebilmesini hedefliyor.

“Proje Trabzon, İstanbul ve İzmir'de yürütülüyor”

Projenin 4. ayağının başlaması dolayısıyla değerlendirmelerde bulunan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, projenin 4 ayağının başladığını belirterek, “Okullara yönelik gerçekleştirdiğimiz bu programı sadece ODTÜ’nün Erdemli ilçesindeki deniz bilimleri enstitüsünde değil, Türkiye genelindeki toplam 4 ilde aynı anda gerçekleştiriyoruz. bugün Trabzon’da, İstanbul’da ve İzmir’de benzer çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı çocuklarımıza denizimizi öğretmek, korunmasına katkı sağlamaktır” dedi.

“Çöpler çok büyük sorun olmaya başladı”

Eğitim sürecinde 200 öğrenciye 3 temel konuda eğitim verdiklerini ifade eden Kıdeyş, “Çocuklarımız buraya geldiğinde, günübirlik yaklaşık 20 öğrenci geliyor. 2 hafta boyunca toplamda 200 öğrencimiz gelecek. Sabah gelen öğrenci ile akşam dönen öğrenci arasında büyük fark oluyor, bunu bende şahsen görebiliyorum. Çocuklara üç temel konuyu anlatıyoruz. Birincisi bilim yapmanın çok zevkli olduğu, ikincisi bio çeşitlilik, denizde yaşayan canlıların çok kıymetli olduğu, korumak gerektiği. Üçüncüsü ise çöpler. Çöpler çok büyük sorun olmaya başladı, özellikle de plastikler. Plastik sokağa atıldığında bunlar bir şekilde denize ulaştığında deniz canlılarının birçoğunun besinine karışıyor. Birçok canlı, kaplumbağalar gibi ölebiliyorlar. Gün sonunda çocuklarımız bu üç temel eğitim almış oluyorlar. Dönerken çocuklar bir daha sokağa çöp atmayacaklarını söylüyorlar” diye konuştu.

“Denizde bizden faydalanmalı”

İlk gün eğitimine katılan Karayakup Ortaokulu öğrencisi Hilal Bulut ise “Buraya geldiğimde deniz hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Deniz anasını, fokların azaldığını, buraya gelince öğrendim. Denize atılan çöplerle deniz canlılarının azaldığını öğrendim. Levrek, palamut ve hamsi dışında balık bilmiyordum. Deniz suyundan madem biz faydalanıyoruz, denizde bizden faydalanmalı, denizimizi korumalıyız” şeklinde konuştu.

Proje kapsamında denize yavru kalkan balığı bırakıldı 

Bu arada “Denizimi tanıyorum ve koruyorum” projesi kapsamında denize yavru kalkan balığı bırakıldı.  Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen etkinliğe Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, Ortahisar Kaymakamı Mahmut Şirinoğlu, Yomra Kaymakamı Hasan Balcı, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın ve öğrenciler hazır bulundu.

Trabzon’un bir deniz şehri olmasına karşın deniz ürünlerinden yeteri kadar yararlanamadığını ifade eden Vali Öz, “Deniz şehri Trabzon’da böyle güzel bir etkinliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Deniz şehri diyoruz ama maalesef denizlerimizden yeteri kadar yararlanamıyoruz. Bu yönüyle bakıldığı zaman gençlerimizin, insanlarımızın denizi tanıması, denizlerin korunması ile ilgili bilincin geliştirilmesi çok önemlidir. Biz doğal varlıklarımızı, özellikle denizimizi korursak o da bize bakar. Onu koruyamazsak belli bir süre sonra oradaki değerlerin yok olduğunu görürüz. Türkiye’nin su ürünleriyle ilgili yaptığı araştırmaların enstitüsü burada. Bu yönüyle Trabzon çok avantajlı bir durumdadır. Dolayısıyla biz bunu iyi değerlendirmeliyiz. Bu proje çok güzel ve örnek bir proje. Şimdilik 5 okulumuzdan 125 öğrencimiz bu projeden yararlanıyor ancak biz bunun hem öğrenci sayısı hem de okul sayısı olarak artmasını hedefliyoruz. Laboratuvarlarıyla, atölye çalışmalarıyla gün boyu burada faaliyet sürdürüyoruz. Sizleri kutluyorum” dedi.

Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın da aktivitenin İstanbul, İzmir, Mersin ve Trabzon’da eşzamanlı olarak yürütüldüğünü ifade ederek, “Bu aktivite kapsamında ilimizdeki 5 okulda toplam 125 öğrenciye denizlerin tanıtılması ve kirletilmemesiyle ilgili konular anlatılıyor. Buradaki amacımız çocuklarımızda farkındalığı oluşturarak bunu toplumun geneline yaymaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğrencilerle birlikte denize yavru kalkan balığı bırakan Vali Öz, “Yavru olarak üretilen kalkan balığının geliştirilmesi için denize balık bıraktık. Bu oldukça değerli bir balık türüdür. Düzenlenen bu etkinlik denizlerimizdeki canlı varlıkların zenginleştirilmesini sağlayacaktır. Ayrıca Türkiye’de ve bölge ülkelerinde tek olan gen bankasının hemen yanında su ürünleri balık müzesini kuruyoruz. İnşaatı devam ediyor. Burası da tamamlandığında Trabzon ve ülkemiz için çok büyük bir kazanım olacak. Yapmış olduğumuz bu etkinlik ilimiz ve ülkemizin geleceği, denizle ve çevremizle barışık olmamız için çok önemlidir. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Etkinliğin ardından Vali Öz, geleceğin deniz bilimcilerine sertifikalarını dağıttı. Vali Öz daha sonra da enstitü yanında yapılmakta olan balık müzesinin inşaatında incelemelerde bulundu.

virahaber.com

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı