Denize yap-işlet-devret modeli

İBB, yap-işlet-devret modelini denize taşıyor. Mevcut ve yeni vapur hatları için ilk teklif, tersanecilere yapıldı. Tersaneciler ise ‘Gemileri yaparız, işletmeye karışmayız’ dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), mevcut bazı hatlar ve yeni açılacak vapur hatları için hem gemileri yaptıracak hem de işletecek yatırımcı arayışında. Yap-işlet- devret modelini denize taşımak isteyen İBB yetkilileri, ilk teklifi Tuzla’daki tersanecilere yaptı. İlk etapta alınması planlanan her biri yaklaşık 3 milyon dolar değerindeki 6 gemi için istekli olan tersaneciler, gemilerin işletilmesi konusunda ise doğru adres olmadıkları görüşünde. 

İBB işletmeden çıkmak istiyor 

İBB ve Şehir Hatları Genel Müdürlüğü yetkilileri, geçtiğimiz hafta Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’ni (GİSBİR) ziyaret etti. GİSBİR Genel Sekreteri Süheyl Demirtaş, İBB ve Şehir Hatları yetkilileriyle yaptıkları Şehir Hatları’nın ihtiyacı olan yeni yolcu gemilerinin tasarımı, yapımı ve işletilmesi ile ilgili yeni modeller hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını açıkladı. Toplantının katılan isimlerden Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç, yaptığı açıklamada İBB’nin mevcut filoya yeni ve modern gemiler eklemeyi planladığını ayrıca bir tür yap-işlet- devret modeliyle bu gemilerin işletmesini de dışarıya vermek istediklerini belirtti. Genç, “Bu tür bir modelin denize uygulanabilirliği konusunda karşılıklı şirketlerle fikir alışverişinde bulunuyoruz” dedi. 

Toplantıya katılan Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı (GYİB) Başaran Bayrak, İBB ve Şehir Hatları yetkililerinin yeni gemi tiplerini belirlemek ve işletme konusunda tersanecilerin fikrini almaya geldiğini ifade etti. Belediyenin yavaş yavaş şehir hatlarının işletmesinden çıkmayı istediğini belirten Bayrak, “Çünkü bu tür gemi işletmek onlara külfet geliyor. İşletmeyi dışarı verip sadece pay almak istiyorlar” dedi. Başaran, “ İBB’nin planı şöyle; istedikleri gemileri yaptıracak. Gemiyi yaptırana bir hat gösterecek. Kendisi de buradan pay alacak” dedi. Bu hem devredilebilecek mevcut hatlar hem de yeni açılacak hatlar için geçerli olacak. 

‘İşletme tersanecinin işi değil’ 

Gemi işletmenin tersanecinin işi olmadığını dile getiren Başaran Bayrak, şu açıklamayı yaptı: “Ben şahsen daha önce İBB’ye gemi yapmış ve şu anda da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gemi yapan bir firmanın sahibi olarak işletme yönünde olmak istemediğimi belirttim. Bu ayrı bir organizasyon. Dentur, Turyol ve Asyatur gibi gem işleten firmalar zaten mevcut. Bu işin uzmanı biziz. İşletme konusunda adres biz değiliz. Sanıyorum ki, görüşmemiz sonrasında onlar da bizim işletmeci olamak konusunda doğru adres olmadığımızı anlamışlardır. 

'6 modern gemi yaptıracaklar’ 

Yaklaşık 2 yıl önce açılan bir ihale ile 4 gemi siparişi veren İBB’nin 6 yeni gemi yaptırmak istediğini belirten Başaran, şöyle konuştu: “Bu gemiler daha modern gemiler olacak. Boğazdan karşıya kolay geçecek şekilde manevra yapması kolay, yandan değil kafadan yanaşabilecek gemiler... Her biri yaklaşık 3 milyon dolar olan yaklaşık 6 gemiyi daha filoya katmak istiyorlar.”

Turyol hatları işletmeye talip 

Turyol Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can, henüz kendilerine İBB'den bir teklif gelmediğini, uygun şartlar sunulursa bu hatları işletebileceklerini söyledi. Can, “İBB'nin böyle bir niyetleri varsa hangi usulde ve tipte gemi yaptırmak istiyorlarsa bunları yüz yüze konuşmak gerekir. Onların taleplerini ve bizim beklentilerimizi ancak o şekilde değerlendirebiliriz. Bunun hem teknik, hem mali hem de hukuki boyutu var. Tüm bu şartlar ortaya konulduktan sonra ancak sağlıklı bir karar verebiliriz” dedi.

Dünya

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı