Denizcilik ve Kabotaj Bayramınız kutlu olsun

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ülkemizdeki tüm kıyı şeridinde kutlandı. Denizcilerin bayramı ile ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve sektör temsilcileri mesaj yayınladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün artık çok büyük mesafeler kat etmiş olan denizciliğimiz, uluslararası rekabete açık denizcilik sektörüyle, büyüyen deniz ticaret filosuyla, güçlenen alt yapısıyla, modern tesisleriyle ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır" değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Kabotaj Kanunu'nun cumhuriyetin ilk yıllarındaki kabulüyle Türkiye'nin, kendi kara sularındaki egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiğini, denizciliğin gelişmesi için önemli bir imkan ortaya çıktığını belirtti. 

Üç tarafı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip olanTürkiye için karasularının bağımsızlığı ve egemenliğinin hayati öneme sahip olduğuna işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin sahip olduğu denizcilik potansiyeli ve imkanlarının, uzun bir süre ticarette, turizmde ve balıkçılıkta etkin bir şekilde değerlendirilemediğini dile getirdi.

Hükümet olarak, göreve geldikleri günden itibaren, denizciliğimizi milli ülkü haline getirmek için mücadele verdiklerni ve bu alanda tarihi başarılar elde ettiklerini dile getiren Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

"Sahip olduğumuz zengin potansiyeli, en verimli şekilde kullanarak dünya deniz taşımacılığındaki payımızın artırılmasını sağladık. Bugün artık çok büyük mesafeler kat etmiş olan denizciliğimiz, uluslararası rekabete açık denizcilik sektörüyle, büyüyen deniz ticaret filosuyla, güçlenen alt yapısıyla, modern tesisleriyle ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Artık denizlerimiz sadece turizm açısından değil, ekonomi, kültür ve ulaşım alanlarında da gerçek bir zenginliğimiz haline geldi. Cumhuriyetimizin 90. yılına asrın projesi Marmaray ile girdik, İstanbul'a Türkiye'ye denizaltı ulaşımında bir ilki armağan ettik. İnanıyorum ki Türkiye, tüm bu çalışmalara yenilerini ekleyerek, denizcilik alanındaki ağırlığını gelecekte daha fazla hissettirecek ve rekabet gücünü yükselterek sektörün öncülerinden olacaktır. Bu düşüncelerle, Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutluyor, denizcilerimize başarılar diliyor, bütün vatandaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum." 

ÇANAKKALE’NİN RUHUNA UYGUN

Çanakkale Liman Başkanı Barış Birdane, kıyı tesisleri deniz ticareti ve turizmi için ne kadar önemliyse, bu tesislerin planlı ve düzenli yapılmasının da sahil şeridinin ekolojisinin korunması ve dokusunun bozulmaması için önemli olduğunu söyledi.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Çanakkale Liman Başkanı Birdane, törende yaptığı konuşmada, Kabotaj Kanunu ile Türk karasularında yapılacak her türlü ticari faaliyetin gerçekleştirilmesinin Türk bayraklı gemilerle ve Türk vatandaşlarınca gerçekleştirileceği, denizlerin yarattığı ekonomik kazanımlardan Türk ulusunun yararlanacağının hüküm altına alındığını söyledi.Denizlerden yararlanmanın, gemilere hizmet verecek kıyı tesislerinden bağımsız düşünülemeyeceğine işaret eden Birdane, şöyle konuştu:  

"Kıyı tesislerimiz olan limanlar, iskeleler, balıkçı barınakları, yat limanları ve ahşap iskeleler gibi yapılar deniz ticaretimiz ile deniz turizmi için ne kadar önemliyse, bu tür tesislerin planlı ve düzenli olarak yapılması da sahil şeridimizin ekolojisinin korunması, dokusunun bozulmaması için önemlidir. Kıyı tesisi tanımı hiçbir şekilde, deniz canlıları ve çevrenin zarar göreceği şekilde plansız betonlaşma, doldurma ve denizi kirletme özgürlüğü anlamına gelmez."
Birdane, özellikle turistik bölgelerde, her tesisin önüne bir ahşap iskele yapılması ve bu tesis sahiplerin iskeleleri yalnızca kendilerine ait görüp, vatandaşın kullanmasını engellemelerinin kabul edilemeyeceğini ifade ederek, "Denizlerimizi ve kıyılarımızı halk olarak sahiplenmeli, korumalı ve temiz tutmalıyız. Bugün su sporları yaptığımız, Saros Körfezi'nde, Çanakkale Boğazı'nda ve tüm denizlerimizde bizden sonraki nesiller de su sporları yapabilmelidir. Onlara bizim bulduğumuzdan daha temiz bir deniz bırakmak ulus olarak ülkümüz olmalıdır" diye konuştu.

Törenin ardından, Vali Ahmet Çınar, Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Albay Hasan Tunay ile Liman Başkanı Birdane, GESTAŞ AŞ'ye ait feribotla Çanakkale Boğazı'na açılıp, "deniz şehitleri" adına denize çelenk bıraktı. 
Bu sırada, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait römorkörler ile sahil güvenlik ve polis botlarıyla gösteri yapıldı.

MERSİN’DE DENİZE ÇELENK

Mersin'de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Törende, Atatürk ve tüm deniz şehitleri anısını Refah Şehitleri Anıtı önünden denize çelenk bırakıldı.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene, Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Fatih Erhan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Mersin Liman Başkanı Savaş Çakmak ile protokol üyeleri katıldı. Mersin Liman Başkanı Savaş Çakmak'ın, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Törende günün anlamına ilişkin bir konuşma yapan Mersin Liman Başkanı Çakmak, bu yıl Türk denizlerinde ve karasularında kapitülasyonların kaldırılmasının 88. yıldönümünü kutladıklarını söyledi. Kapitülasyonun, Türk ulusu açısından Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verdiği Kurtuluş Savaşı'nın denizlerde kazanılmış bir diğer büyük zaferi olduğunu vurgulayan Çakmak, "Bu kanun, denizlerimize sahip çıkılması bilincini yaratmasının yanında, denizciliğin gelişmesinde de mihenk taşı olmuştur. Ülkemizde 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren 815 sayılı Kabotaj Kanunu ile Türk limanlarının işletilmesi, Türk limanları arasındaki her türlü yük ve yolcu taşımacılığı, kılavuzculuk ve römorkörcülük hizmetleri, denizlerimiz ve iç sularımızdaki su ürünleri avcılığı, iç sularımızdaki yük ve yolcu nakliyesi, dalgıçlık gibi faaliyetler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve Türk bayraklı gemilere ait bir hak olarak verilerek, yabancıların denizlerimizden elde etmiş olduğu sayısız çıkarlara son verilmiştir" dedi.

Türkiye'nin dış ticaret yükünün yüzde 87'sinin denizyoluyla taşındığına dikkat çeken Çakmak, bu anlamda denizciliğin geliştirilmesi için gerçekleştirilen yatırımların ve bu alanda yürütülen faaliyetlerin çok önemli olduğunu belirtti. Türkiye'nin, son yıllarda yürütülen denizcilik politikaları çerçevesinde bu alandaki faaliyetlerini yoğunlaştırarak, 'denizci millet, denizci ülke' kimliğini sahiplendiğini de vurgulayan Çakmak, "Türk sahipli deniz ticaret filomuz, yürütülen çalışmalar çerçevesinde 19. sıradan 13. sıraya yükselmiş, kara listede olan Türk bayraklı gemilerimizin beyaz listeye geçişi sağlanmıştır. 2023'e kadar Türk sahipli deniz ticaret filosunun tonaj bazında 50 milyon DWT'ye ulaşması ve dünyada ilk 10 ülke arasında yer alması, denizcilikte 100 bin zabit, 350 bin tayfa, 1 milyon amatör denizci sayısına erişilerek uluslararası denizcilik istihdamına katkı sağlanması ve her 75 kişiden birinin tekne sahibi olmasını sağlayacak teşvik tedbirlerinin alınması hedeflenmektedir. Bizlerin hedeflerine ışık tutan Atatürk ve aziz şehitlerimizi minnetle anıyor, tüm denizcilik camiamızın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutluyorum" diye konuştu.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin sona ermesinin ardından, törene katılanlar yürüyerek meydanın karşısındaki Atatürk Parkı'na geçtiler. Vali Yardımcısı Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Erhan, Ulaştırma ile Liman Başkanı Çakmak, Refah Şehitleri Anıtı önünden, Atatürk ve tüm deniz şehitleri anısına denize çelenk bıraktılar. 

MARMARİS’TEKİ TÖRENLER

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Marmaris'te düzenlenen törenle kutlandı.Kutlamalar dolayısıyla Marmaris Atatürk Meydanı'nda tören düzenlendi. Marmaris Kaymakamı Kamil Köten ve Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar'ın da katıldığı törende, anıta çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Kaymakam Köten ve beraberindekiler, daha sonra yat limanından gemiye binerek, denize açıldı. Körfezin ortasında protokol üyeleri, gemilerin çaldığı sirenler eşliğinde deniz şehitleri anısına suya çelenk bıraktı.

Çelenk sunma töreninin ardından ilçede faaliyet gösteren su sporu merkezleri gösteriler gerçekleştirdi. Sürat tekneleri ve jetskiler, protokol üyelerinin bulunduğu geminin arkasında toplandı. Bazıları Türk bayrağı taşıyan jetskiler, geminin etrafında dolaşarak akrobatik hareketler yaptı. Gösteriler, kıyıda toplanan vatandaşlar ve turistler tarafından da ilgiyle takip edildi. 

GMR Kılıç Ali Paşa göreve başladı

Kabotaj Bayramı kutlamaları kapsamında, Marmaris Gümrük Muhafaza Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösterecek "GMR Kılıç Ali Paşa" isimli tekne, göreve başladı. Yüksek sürat yapabilen teknenin, insan ve gümrük kaçakçılığına karşı mücadelede kullanılacağı belirtildi. 

TEKİRDAĞ’DA MUHTEŞEM TÖREN

Tekirdağ'da, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi. Tekirdağ Valiliğinin Atatürk anıtı önünde düzenlenen tören, İl Liman Başkanlığının çelenginin bırakılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Tekirdağ Liman Başkanı Murat Gül, törende, Türkiye'de son yıllarda yürütülen denizcilik politikaları sayesinde "Denizci millet denizci ülke" kimliğinin sahiplendiğini belirtti.
Ülkenin 8 bin 333 kilometre kıyı şeridine sahip olduğunu anımsatan Gül, şöyle konuştu:
"Ülkemizin deniz taşımacılığı alanında doğal bir avantaja sahip olduğu ve ülkemizde bugün dış ticaret yükünün yaklaşık yüzde 87'sinin deniz yoluyla taşındığı düşünüldüğünde, denizciliği geliştirmek için gerçekleştirilen yatırımların ve bu alanda yürütülen faaliyetlerin önemi açıkça görülecektir." 

Törene, Tekirdağ Vali Yardımcısı Dağıstan Kılıçaslan, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile diğer ilgililer katıldı.

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri