Yaşar Özer / Vira Haber
twitter: @yasarozer8
6770 sayılı torba Kanun'un, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türk sahipli fakat yabancı bayraklı gemi ve yatların Türk bayrağına geçişinin de önü açıldı. Söz konusu düzenleme, ilgili kanunun 28. maddesi ile hayata geçmiş oldu.
Türk bayrağına vergi ve harç istisnası
Maliye Bakanlığı'nın yapılan düzenlemeye bağlı olarak, Türk bayrağı takan yatlara bir kereye mahsus gümrük vergisi, damga vergisi ve harç istisnası getireceği bildirildi. İki ayrı düzenlemenin olduğu tasarıda, yatlar üzerindeki yıllık harcın kaldırılmasının yanı sıra, geçici madde ile yabancı bayraklı olan ve kanun çıktıktan sonra Türk bayrağına geçecek olan gemi ve yatlar için gümrük vergisi, damga vergisi, harç, veraset ve intikal vergisi gibi tüm vergiler kaldırılacak.
Düzenleme hakkında konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Amacımız Türk bayrağına geçiş yapan vatandaşlarımızın maddi ve manevi olarak zarar görmemesi ve Türk Bayrağı'nı daha cazip hale getirmek. Bu düzenleme ile yaklaşık 5.600 yatın Türk bayrağı çekmesini bekliyoruz. Ayrıca düzenleme kapsamında yabancı bayraklı teknelere belli aralıklarla yurtdışına çıkış yapma zorunluluğu da getirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
Türk sahipli ve yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçmesi için 2009 yılında da benzer bir çalışma yapılmıştı. O dönemde belli bir süreliğine %8 olan ÖTV sıfıra indirilmiş, yine %8 olan KDV ise %1 oranına indirilerek Türk bayrağına geçiş desteklenmişti. 2009'da yapılan bu düzenleme ile 1.237 tekne yabancı bayraktan Türk bayrağına geçmişti.
Devlet, denizcilik sektörünün çağrısına cevap verdi
Yapılan bu düzenleme ile devlet, denizcilik sektörünün çağrısına da cevap vermiş oldu. Türk Armatörler Birliği Başkan Vekili Erol Yücel, geçmişte Deniz Ticaret Odası meclisinde yaptığı bir konuşmada gemi sahiplerinin Türk bayrağı kullanmak istediklerini anlatmıştı. "Biz de gemilerimizde Türk bayrağını dalgalandırmak istiyoruz. Ancak bu şartlar altında yabancı şirketlerle rekabet etmemiz mümkün değil" diyen Erol Yücel, "Yabancı bayraklı orta ölçekli bir ticaret gemisinin günlük sabit gideri 6 bin dolar. Bu rakam Türk bayraklı gemide 7 bin dolar. Ayda 30 bin dolarlık fark yaratıyor. Bu sadece bir gemi için geçerli. Birden fazla gemisi olan şirketler de ise rakam daha da büyüyor. Türk personeli bile bedelli askerlikten yararlanmak için yabancı bayraklı gemide çalışmayı tercih ediyor. Çalıştıracak personel bulamıyoruz. Bu durum böyle devam ettiği sürece gemilerde yabancı bayrak tercihine devam edilir. Çünkü sektörde çok büyük bir rekabet var" diye konuşmuştu.
İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan da, yabancı bayraklı gemilere finansal açıdan da kolaylıklar sağlandığını dile getirerek şunları söylemişti: "Türk bayraklı gemiler çalıştıkları bankalarla ve finansal kuruluşlarla sorun yaşıyor. Özellikle bankalar bazı kredi ve sigorta işlemlerinde yabancı bayraklı gemileri tercih ediyorlar ve bunu sözleşmelerine şart olarak koyuyorlar. Durum böyle olunca işadamları da yabancı bayraklı gemileri tercih ediyorlar. Konuyla ilgili olarak çalışmalar yapılıyor."
"Türk bayrağına geçişin önünü açtık"
Kanun meclisten geçmeden önce konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım ise, şunları söylemişti: "Artık biz Türkiye'nin kıyılarında yabancı bayraklı gemiler istemiyoruz dediniz. Limanlarımızda başka ülkelerin bayrağını dalgalandıran yatlar olmasın dediniz. Biz de bunun için düzenlememizi yaptık. Önümüzdeki hafta düzenlememiz yürürlüğe girecek. Artık Türkiye'deki bütün yatların Türk bayrağına geçmesinin önünü açmış olduk."