Denizcilik sektöründe iletişim konferansı

DEÜ ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun birlikte düzenledikleri “Denizcilik Sektöründe Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Yeni Kullanım Alanları” Konferansı Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Dokuz Eylül Üniversitesi ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun birlikte düzenledikleri “Denizcilik Sektöründe Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Yeni Kullanım Alanları” Konferansı 15 Mart 2013 günü Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansta 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi de bir film eşliğinde anıldı.

Açılış konuşmaları kapsamında ilk sözü alan Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem CERİT 7 milyarı aşan dünya nüfusu içinde sayıları 1.5 milyonu bulan gemi adamlarının toplamı 1.6 milyar DWT’a yaklaşan dünya deniz ticaret filosu ile yolcu taşımacılığının yanı sıra dünya ticaretinin %80’ine konu olan 10 milyar tonluk bir yük trafiğini yönettiğini, ancak kesintisiz internet imkanından yararlanamadığını vurguladı. Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda denizcilik alanında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirten Prof. Dr. CERİT konuşmasını konferansın başarılı geçmesi dilekleri ile sonlandırdı.

Ardından söz alan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun ACARER, 10 yıl önce Türkiye’de geniş bant abone sayısının 20.000 iken bugün 20 milyonu aştığını, halihazırda 68 milyon mobil abonenin bulunduğunu, bu abonelerin 45 milyona yakınının da 3G mobil geniş bant abonesi olduğunu belirtti. İnternet kullanımı açısından da ayda 37 saatlik kullanım ile ülkemizin AB ülkeleri arasında ilk sıralarda yer aldığını, aylık 300 dk lık konuşma süresi ile en çok konuşan ülkenin Türkiye olduğunu, aylık 217 SMS ile de en çok SMS atan ülke olduğunu belirten Dr. ACARER, internetin yoğun kullanımıyla data trafiğinin çok arttığını, bu nedenle de sabit ve mobil alt yapımızın alarm vermeye başladığını, büyümeyle orantılı olarak alt yapıda yatırımı arttırmamız gerektiğini ifade etti. Bir yandan alt yapıyı arttırmak gerekirken diğer yandan da baz istasyonlarının söktürülmesi ya da kurdurulmamasının paradoksal bir durum oluşturduğunu belirten Dr. ACARER, dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birinin de bilgi güvenliği konusu olduğunu, siber güvenlik ve içerik güvenliğinin birbirine karıştırılmadan ele alınması gerektiğini belirtti. Geleceğin savaşlarının topla, tüfekle değil elektronik ortamda yapılacağına dikkat çeken Dr. ACARER, ülkemizde 2012 yılı son aylarında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımızın Başkanı olduğu “Siber Güvenlik Kurulu”nun oluşturulduğunu ve ulusal siber güvenlik stratejisi ve eylem planının hazırlandığını ifade etti. Dr. ACARER, internet içeriğinin güvenliğinin sağlanması noktasında da 14 ay önce “Güvenli İnternet” projesinin başlatıldığını ve tamamen isteyen kullanıcıların bu hizmetten yararlandıklarını sözlerine ekledi.

Dr. ACARER, sektörde son dönemde ciddi fırsatlar oluşturan ARGE desteklerine de dikkat çekti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde elektronik haberleşme ile uzay ve havacılık sektörlerinde geliştirilen ARGE projelerine ciddi destekler verildiğini, denizcilik sektörünün ihtiyacı olan bilgi ve iletişim teknolojilerini içeren projeler geliştirerek ARGE fonundan yararlanılabileceğini ifade etti.

Dr. ACARER ayrıca, denizcilik sektöründe bilişim sistemleri ile ilgili birtakım önerilerde bulundu; Öncelikle mutlaka Türkiye’de LES bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğu mutlaka ülkemizde LES alt yapısının kurulmasının gerektiğini söyledi. TÜRSAT A.Ş. ile birlikte bir proje başlattıklarını ve Türk LES altyapısının en kısa zamanda kurulması yönünde çalıştıklarını belirtti. Diğer yandan Türkiye olarak son zamanlarda uluslar arası örgütlerde etkin görevler alınmaya başlandığını ifade ederek öğrencilerin kendilerine bu kurumlarda çalışmayı hedef almalarını tavsiye etti. Bu kurumlardaki çalışma gruplarında yer alarak yapılacak değerlendirmelerin gelişmelere aktif katkı sağlayacağını ifade eden Dr. ACARER, son yıllarda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımızın da desteği ile yerli AIS sisteminin geliştirildiğini, benzeri haberleşme ve seyir cihazlarının ve sistemlerinin geliştirilmesinde firmalarımızın desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

“Denizcilik Eğitiminde, Tehlike ve Emniyet Haberleşmesi” konusunda standart geliştirilmesinin önemine vurgu yapan Dr. ACARER, bilgi ve iletişim teknolojilerinin tüm sektörlerde işlerin verimli, güvenli, hızlı, etkin olarak yürütülmesine katkı sağladığını ve denizcilik sektöründe de bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanım alanlarının genişletilmesinin Türk denizciliğinin dünya denizciliğinde öne çıkmasına vesile olacağını düşündüğünü belirtti. Dr. ACARER konuşmasını konferansın başarılı geçmesi dilekleri ile sonlandırdı.

Daha sonra söz alan, IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü) e-Navigation Correspondence Group Başkanı John Erik HAGEN, bilişim teknolojilerinin, temel denizcilik bilgilerini etkin paylaşım için bir çerçeve oluşturduğunu söyledi. Bu alanda gelişim için koordinasyonun önemine dikkat çeken HAGEN, Uluslararası Denizcilik Örgütü olarak 2009-2014 ve 2014-2020 yılları arasında programlanan yol haritaları hakkında bilgiler verdi. HAGEN konuşmasını bilgi iletişim teknolojileri konusunda, kullanıcıların vizyonunun kendi vizyonlarını oluşturduğunu belirtip, emeği geçen tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek sonlandırdı.

Konferansın bu aşamasında Çanakkale Deniz Zaferi’ni anlatan kısa film gösterimine geçilerek, Çanakkale Şehitlerimiz saygı ile anıldı. Katılımcılara ve konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından konferansa öğle arası verildi.

Verilen aranın ardından söz alan IMSO (International Mobile Satellite Organization)’da Teknik Sorumlu olarak görev yapan Halil KESKİN, IMSO hakkında bilgiler verdikten sonra, GMDSS ve LRIT sistemlerinin fonksiyonları, amaçları ve güncel uygulamaları hakkında ayrıntılı açıklamalar yaptı. KESKİN, sistemlerin 2006 yılında SOLAS konvansiyonu bünyesine dahil edildiğini ve bu tarihten itibaren sürekli gelişmeler göstererek 2009 yılı sonunda 40 veri merkezi yardımıyla sisteme entegrasyonun tamamlandığını belirtti. Konuşmasının devamında LRIT sistemine daha detaylı olarak değinen KESKİN, şu anda 98 üye devletin, 63 veri merkezi yardımıyla ve 30.000 gemi üzerinden bu sistemi kullandığını ve yılda 125.000 raporlama gerçekleştiğine dair rakamları paylaştı.

Daha sonra ilk oturum olan “Denizcilik Sektöründe Yeni Elektronik Haberleşme Yöntemleri” başlıklı oturuma geçildi. İlk olarak söz alan Oturum Başkanı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı N. Deniz YANIK, organizasyonda emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Denizcilikte haberleşmenin önemine değinen YANIK, bu haberleşmenin dilinin açık ve sade olması gerektiğini belirterek diğer konuşmacıları sahneye davet etti ve sırasıyla katılımcıların kısa özgeçmişlerini aktardı.

Ardından söz alan, Ideal Tekonoloji Bilişim Çözümleri A.Ş sorumlusu Dr. Ejder VAROL, e-Navigasyon konusunda bilgiler vererek başladığı konuşmasına, kendi geliştirdikleri sistemleri anlatarak devam etti ve 2007 yılından bu yana işletmelerinin bir Avusturya şirketi ile ortaklaşa kıyı istasyonu sistemleri projesini yönettiğini belirtti. LRIT konusunda geniş bilgiler veren KESKİN’e teşekkürlerini ileten VAROL, konferansı düzenleyenlere teşekkürlerini ileterek sözlerini sonlandırdı.

Sıradaki konuşmacı olan Globalstar A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin ÇAĞLAR, kendi işletmesi hakkında bilgiler vererek başladığı konuşmasını, çok uluslu şirketlerin iletişim ve haberleşme konusunda çok daha başarılı olduklarını belirterek sürdürdü. Konuşmasında şirketlerinin ayrıca arama ve kurtarma hizmeti de verdiğini belirten ÇAĞLAR, bu hizmete yönelik olarak birtakım ürünler geliştirdiklerini de sözlerine ekledi. ÇAĞLAR, konuşmasını arama kurtarma konusunda daha çok yol alınması gerektiğini vurgulayarak bitirdi.

Daha sonra sözü “Denizcilik Sektöründe Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Yeni Kullanım Alanları” Konferansının sponsoru olan TÜRKSAT A.Ş’nin Genel Müdür Yardımcısı Nihat OKTAY aldı. OKTAY, TÜRKSAT’ın kuruluş ilkeleri ve tarihçesine yer vererek başladığı konuşmasına, TÜRKSAT’ın iletişim alanındaki projelerinden detaylar vererek devam etti. TÜRKSAT’ın amaçlarını, uydu operasyonu açısından dünya’da ilk 10 arasına girmek ve geniş bant sistemi üzerinden her türlü haberleşmeyi sağlamak olarak özetleyen OKTAY, INMARSAT veri işleme ve sunma projelerinin de TÜRKSAT bünyesinde devam ettiğini belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Seyir Yardımcıları Dairesi Başkanı Celalettin UYSAL konuşmasına Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü hakkında bilgiler vererek başladı. SOTAS otomatik tanımlama sistemi hakkında açıklamalar yapan UYSAL, deniz araçlarının hareketlerinin de bu bağlamda izlendiğini belirtti. UYSAL 385 farklı noktadan bu trafiğin takip edildiğini ve bu takip siteminin Türk yazılımları ile yapıldığını sözlerine ekledi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün sosyal sorumluluk projeleri hakkında da bilgiler veren UYSAL, konuşmasını Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün haberleşme kayıtlarını mail ortamında saklama projesi olan HF Mail sistemi hakkında bilgiler vererek bitirdi.

Ardından söz alan Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömür Yaşar SAATÇIOĞLU geleceğin iletişim teknolojileri konusunu işleyen kısa bir film gösterimi yaptı. Doç. Dr. SAATÇİOĞLU, bilgileri analitik bir bakış açısıyla irdelemenin öneminden bahsederek bir ülkenin AR-GE’ye verdiği önemin o ülkenin geleceği konusunda ne kadar önemli ipuçları verdiğini dünya’dan örneklerle açıkladı.

Verilen aranın ardından, konferansın ikinci oturumu olan “Denizcilik Sektöründe Yeni Bilgi Teknolojileri Uygulamaları” oturumu Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk NAS başkanlığında başladı. Doç. Dr. NAS, diğer konuşmacıları sahneye davet etti ve sırasıyla katılımcıların kısa özgeçmişlerini aktardı.

Konferansta ilk olarak söz olan TRANSAS Marine yetkilisi Vitaly VAKULA, konuşmasına salonu Türkçe selamlayarak başladı. İlk olarak şirketinin global yapısından bahseden VAKULA, sunumunda denizcilik endüstrisinin teknolojik ekipman sistemlerine değindi ve gelişmelerin Avrupa’daki ve tüm dünyadaki sistemlerden örnekler alınarak yapıldığını bildirdi. Savunma teknolojilerinin ve gemi trafik yönetim sistemlerinin simule edilerek uygulayıcılara aktarıldığını belirten VAKULA, öğrenmenin haberleşmenin uygulama bazında olması gerektiğini vurguladı.

Ardından söz alan, Marine Elektronik Şirket Müdürü Sayın Yalçın TOKGÖZ, konuşmasına su üstü radarları hakkında bilgiler vererek başladı. Su üstü radar sistemlerinde eskiden X ve S bantlarının kullanıldığını, mevki tayininde kullanılan bu bantların eski sistem olduğu için uygulamadan kaldırıldığını vurgulayan TOKGÖZ, yeni sistemdeki uygulamaların daha az radyasyon saçarak insan sağlığına daha az zararlı olduğunu belirtti.

Bir sonraki konuşmacı olan, Polar Marine Elektronik Teknik Müdürü Hiro YAMİYA, konuşmasına salonu Türkçe selamlayarak başladı ve salonun desteğinden onur duyduğunu belirtti. YAMİYA, SOLAS konvansiyonunun Titanik kazası sonrası oluşturulduğunu belirterek güvenli seyir yönetiminin öneminden bahsetti. Eskimiş teknolojinin, yeni radar sistemleriyle entegrasyonunun yapıldığını vurgulayan YAMİYA, radar sistemleri sayesinde bilgilerin artık çöpe atılmadığını gerçek bilgiye ulaşıldığını belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Okay KILIÇ, konuşmasına gemi trafik hizmetleri hakkında bilgiler vererek başladı. Türkiye’deki deniz trafiğini izlemeye yönelik sistemlerin teknolojinin gelişmesine paralel olarak daha ileri bir boyut kazandığını vurgulayan KILIÇ, LRIT sisteminin haberleşmedeki yerinden bahsederek, entegrasyonun öneminin altını çizdi. Uydu yardımlı arama kurtarma sistemlerini Yunanistan’dan sonra kurup, onlardan önce işletmeye başladıklarını belirten KILIÇ, Irak, İran, Afganistan ve Gürcistan’a da hizmet verildiğini bildirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Kpt. Burak KÖSEOĞLU, konuşmasına denizcilikte haberleşme eğitiminin önemini vurgulayarak başladı. Sunumunda GMDSS’in tarihçesini ve sistemin ana fonksiyonlarını aktaran KÖSEOĞLU, sistemin yürütülmesi için gerekli ekipmanlar hakkında bilgiler verdi. STCW sözleşmesinin Manila değişiklikleri ile ulaşmak istediği amaçları vurgulayarak, kazalarda en büyük faktörün insan hatalarından kaynaklandığını belirten KÖSEOĞLU, eğitim ile bunun önüne geçilebileceğini aktararak konuşmasını sonlandırdı.

Oturum başkanı Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı  Doç. Dr. Selçuk NAS’ın oturumu kapattığını ilan etmesinin ardından konferans sonlandı.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı