Denizcilik sektörü "Mavi Büyüme"nin peşinde

Denizcilik sektörü, Avrupa Birliği’nin 80 Milyar Euro’luk fonla desteklediği “Mavi Büyüme” stratejisinin peşine düştü.

Avrupa Birliği’nin ekonomik krizden denizcilik sektörü vasıtasıyla çıkmayı amaçlaması neticesinde ortaya konan “Mavi Büyüme” stratejisi kapsamında sektöre 80 milyar Euro civarında kaynak ayrıldı. Bu fonlardan yararlanamayan Türk denizciler ise, üvey evlat muamelesi gördüklerini savunuyor. Bu büyük kaynaktan hiçbir pay alamayan sektöre göre, bu durumun ana nedeni, Türkiye’nin denizciliğe sadece bir ulaştırma olarak bakması. Oysaki AB’nin “Mavi Büyüme” stratejisinde, denizcilik aynı zamanda temiz kalkınmanın gerçekleşebileceği sektörlerden biri olarak ön plana çıkıyor.

Konuyla ilgili konuşan TOBB Denizcilik Meclis Başkanı Erol Yücel, “AB, denizciliğe en önemli kalkınma potansiyeli olarak bakıyor. Biz toplantılarımıza katılacak yetkili bulamıyoruz” dedi.

Türkiye'de devletin de AB'deki gibi denizciliğin büyük potansiyelini görmesi gerektiğini belirten Erol Yücel, "AB, krizden çıkışı denizcilik sektöründe görüyor. Denizciliği gemi, liman ve tersane olarak görmüyor. Balıkçılığı da önemsiyor. Gelecekte yiyecek bir şey kalmadığında denizden besleneceğimizi öngörüyor ve önemsiyor. Deniz turizmini görüyor. Deniz biyolojisini öngörüyor. Eskiden sadece offshore konuşuluyordu, şimdi deniz dibi madenciliği konuşuyoruz. Biz ise sadece gemi liman tersane olarak bakıyoruz. Mavi Büyüme projesi, denizciliğin bütün potansiyelini ortaya koyuyor. AB fonlarının hepsinden yararlanabilirsiniz aslında ama bizde öyle bir denizcilik yok. Yüklerin ve yolcuların denize kaydırılması, deniz taşımacılığının geliştirilmesi de AB'nin iklim değişikliğindeki hedeflerine ulaşmada kullandığı önemli bir araç. Denizciliğin, Ulaştırma Bakanlığı içine sığdırılamayacak kapsamda bir faaliyetler bütünü olduğu gerçeği, AB'nin kurumsal yapısına yansımış. Ulaştırma Bakanlığı'nın yanı sıra Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı olarak da ayrıca yapılandırılmış" diye konuştu.

"SOP'DA DENİZCİLİK PROJESİ YOK"

AB'nin Mavi Büyüme projesinde 2020'ye kadar yapılacak araştırmalarla ilgili 80 milyar euro kaynak ayırdığını belirten Erol Yücel, bu rakamın denizciliğe ne kadar önem verildiğini de gösterdiğine dikkat çekti. Yücel, şöyle konuştu: "Türkiye'nin bu anlayışa dönmesi lazım. AB'nin aday ülkelere uyum için, reformları yapmaları için verdiği mali destek sistemi (Katılım Öncesi Yardım Aracı/IPA II) 2014-2020 döneminde uygulanacak. AB fonlarından Türkiye'ye ayrılan kaynaklar, AB Komisyonu tarafından hazırlanan ülke strateji dokümanlarında belirlenen makro önceliklere göre veriliyor. Bizim bakanlığın hazırladığı Sektörel Operasyonel Programda (SOP) yer alan hedef ve göstergeler ile somut proje ihtiyaçları incelendiğinde demiryolu ve karayolu için yaygın somutlaştırmalar çok sık yer alıyor. Deniz yolunun neredeyse dikkate alınmadığı göze çarpıyor. SOP'da denizciliğe yer verilmemiş. Bu, 2020 yılına kadar Türkiye'ye planlanmış AB kaynaklarının denizciliğin geliştirilmesine yönelik projelere kullanılmasında SOP'un dayanak olmayacağı anlamına geliyor."

"MAVİ BÜYÜME" STRATEJİSİNDE 5 ÖZEL ALANA DİKKAT ÇEKİLİYOR

AB'nin, 2012'de açıkladığı "Mavi Büyüme" stratejisinde denizciliğin, büyüme ve istihdamda büyük umutlar vaadeden 5 özel alanına (deniz turizmi, kıyı ve gemi turizmi, yenilenebilir enerji, deniz mineralleri, su ürünleri ve biyoteknoloji) dikkat çekiliyor. AB'nin Mavi Büyüme tebliğinde de "Denizciliğin tüm dallarıyla büyüme olanağı sunduğu, sektörün 5.4 milyon kişiyi istihdam ettiği ve 500 milyar euro brüt katma değer payına sahip olduğu vurgulanırken, 2020'de istihdam edilen kişi sayısının 7 milyona ulaşacağı" ifade ediliyor. 2020'de kıyı ve deniz turizminde brüt katma değer ve istihdam oranının yüzde 2'den 3'e yükselmesi, gemi turizminin 100 bin yeni iş imkânı yaratma potansiyeli olduğu belirtildi. Deniz madenciliğinin yıllık küresel cirosunun 5 milyar euroya çıktığı ve 2030'da bu cironun 10 milyar euro'yu bulması beklendiği yer alıyor.

ViraHaber.com

IMO & AB Haberleri

IBIA, CII Uygulamasında Değişiklik Talep Ediyor
IMO MEPC 81. Dönem Toplantısında Yeni Kararlar Alındı
'Imo Denizcilikte Karbon Salınımını Azaltma Stratejilerini Güncelledi'
Deniz Emniyet Komitesinin 107. Dönem Toplantısı Yapıldı
‘Uluslararası Denizcilik Kadınları Günü’ Tarihi Belli Oldu