Denizciler ve ailelerinin yaşadığı psikolojik ve sosyal sorunların çözümü için Türkiye Denizciler Sendikası (TDS) , Filika : Denizcilere ve Ailelerine Psikososyal Destek Projesi başladı.
Deniz çalışanlarının haklarını savunmak ve bu doğrultuda çalışmalar yapmak üzere, 1957 yılında kurulan Türkiye Denizciler Sendikası, Filika: Denizcilere ve Ailelerine Yönelik Psikososyal Destek Projesi’ni kendi bünyesinde başlattı. Gemiadamları ve ailelerinin yaşadığı sorunlarla ilgili çalışmaların yürütüleceği bu proje kapsamında, hem denizcilere hem de ailelerine çeşitli destekler sunulacak.
ITF Tarafından Desteklenecek
Türkiye Denizciler Sendikası bünyesinde yürütülecek olan bu projenin finansörlüğünü Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) yapacak. Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan bu projenin süresi 1+1 yıl olacak. Özgün bir model olmasıyla dikkat çeken Filika’nın denizcilerin ve ailelerinin yaşadığı sorunlarla ilgili çözümler üretmesi bekleniyor.
Üç Aşamalı Psiksosyal Destek: Sefere Açılırken, Seferdeyken, Seferden Döndükten Sonra
Denizcilerin ve ailelerine psikososyal Destek Projesi Filika üç aşamada gerçekleştirilecek. İlk aşama olan sefere çıkmadan önce aşamasında denizcilerin psikolojik olarak hazırlanmaları için psikososyal eğitim verilecek. Öte yandan, denizcilerin ailelerinin sefere hazırlanabilmesi için aile danışmanlığı hizmeti sunulacak. Denizciler sefere çıktığında ise 24 saat ulaşabilecekleri Acil Destek Hattından yardım alabilecekler. Denizciler, yakınlarının başına gelebilecek bir olumsuz durumda sendikadan destek alabilecek.
Ayrıca denizciler seferdeyken ailelerine psikososyal destek verilecek. Denizci çocuklarının akademik başarıları takip edilecek, ihtiyaç duyulduğunda akademik kurslara katılmaları sağlanacak, kültür-sanat faaliyetleri düzenlenecek. Denizci eşlerinin bir araya geldiği dayanışma grupları kurulacak, kurulan bu gruplarla işçi eşlerinin yaşadığı sorunları birlikte çözmeleri sağlanacak. Projenin üçüncü ve son aşamasında ise denizcilerin seferden döndükten sonra yaşadıkları adaptasyon problemlerinin çözülmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek. Buna göre seferden sonra karaya dönen ve kara hayatına uyum sağlamada sorun yaşayan denizcilerin bu uyum sorunları, sunulacak psikososyal destek, aile danışmanlığı ve kültür-sanat faaliyetleriyle aşılmaya çalışılacak.
Deniz işçilerinin yaşadığı psikososyal sosyal sorunların ortaya konacağı araştırmanın da gerçekleştirileceği Filika projesi ile ilgili konuşan Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı Dr. Hasan Pekdemir, “Denizcilerin denizde çalışmaktan dolayı psikososyal sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını, bu sorunların çözülmesi için Filika’yı öncelikle İstanbul’da uygulayacaklarını, bu özgün modeli ilerleyen zamanda tüm Türkiye’ye yaymak istediklerini belirti. Sendika olarak görevlerinin sadece işçilerinin haklarını savunmak olmadığını belirten Pekdemir, işçiler gönül rahatlığı ile sefere gidip gelecekler, biz onların ve ailelerinin yanındayız” dedi.
Filika: Denizciler ve Ailelerine Yönelik Psikososyal Destek Projesi
Filika: Denizciler ve Ailelerine Yönelik Psikososyal Destek Projesi, Türkiye Denizciler Sendikası bünyesinde Ocak 2018’de başlayan, 1+1 yıl sürecek olan bir projedir. Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu tarafından finanse edilecek bu projenin hedef kitlesini denizciler ve aileleri oluşturmaktadır. Sendikada psikososyal uygulamaların gerçekleştirilmesi açısından Türkiye’de ilk, dünyada da sayılı projelerden biri olan Filika projesinde iki sosyal çalışmacı, bir aile danışmanı ve bir psikolog bulunacaktır.
Projenin açılış toplantısı bugün Deniz Ticaret Odası’nda gerçekleştirildı. Toplantıya deniz sektörünün temsilcileri, ITF yöneticileri ve denizciler katıldı.
Vira Haber