"Denizci millet olmak için Türk deniz gücünü kuruyoruz"

Henüz denizci ülke olamadığımıza dikkat çeken Kalkavan, "Denizci ülke, denizci millet olmak için askeri ve sivil gemilerimiz, limanlarımız, marinalarımız, acentelerimiz, deniz turizmi sektörümüz ile Türk deniz gücünü kuruyoruz" dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Yönetim Kurulu Üyeleri, İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ve İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyeleri ile beraber sektör ve bölge toplantılarında Oda üyeleriyle buluştu.

Türkiye'nin bir deniz ülkesi olmasına rağmen henüz denizci ülke olamadığına dikkat çeken Kalkavan, "Denizci ülke, denizci millet olmak için askeri ve sivil gemilerimiz, limanlarımız, marinalarımız, acentelerimiz, deniz turizmi sektörümüz ile Türk deniz gücünü kuruyoruz" dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de Ayvalık'tan Didim'e uzanan sorumluluk sahasında bulunan 800'e yakın üyelerini tek tek ziyaret ederek, sorunlara çözüm ürettiklerini söyledi. İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Kalkavan, İzmir, Aliağa, Dikili, Ayvalık, Bergama, Foça, Kuşadası, Didim, Selçuk, Seferihisar, Menderes, Çeşme, Urla ve Karaburun'da faaliyet gösteren üyelerin katıldığı toplantılarda gemi acenteliğinden günübirlik gezi teknelerine, gemi geri dönüşüm sanayinden dalış turizmine, yolcu taşımacılığından marina sektörüne, liman işletmeciliğinden lojistiğe, yat turizminden balıkçılığa kadar denizciliğin çok farklı alt sektörlerinin sıkıntılarını ve taleplerini dinleyip üyelerin sorunlarına çözüm önerileri getirdi.

TÜRK HALKI DENİZE YÖNELMELİ

İMEAK DTO İzmir Şubesi'nin sorumluluk sahası olan Ayvalık'tan Didim'e kadar uzanan sahil şeridinin Türk denizcilik sektörü için çok önemli bir bölge olduğunu belirten Kalkavan, İzmir'de Türkiye'nin en eski ve önemli limanının bulunduğunu, Aliağa'da yeni kurulan limanların ülke konteyner elleçleme kapasitesine büyük katkı sağladığını söyledi. Aliağa'daki gemi geri dönüşüm sanayinin Avrupa'daki gemilerin söküldüğü bir merkez haline geldiğini ifade eden Kalkavan, Türk denizcileri olarak insana, doğaya ve özellikle denize saygılı şekilde büyüdüklerini vurguladı. Denizciliğin her alanındaki mevzuatın iyileştirilmesi için çok şey yaptıklarını dile getiren Kalkavan, "Gemi acenteliği sektörü için tarife oluşturduk. Gemi acenteliği eğitimlerimiz devam ediyor. Gümrük ve limanlarda tek kart sistemine geçiş için İzmir pilot bölge seçildi.

Dalış turizmine çok önemli destekler verdik. Barınak yetersizliği tüm kıyı şeridimizin problemi. 80 milyonluk Türkiye'de bağlama kapasitesi yetersiz. Halkı denize yönlendirmek istiyorsak, daha fazla bağlama kapasitesine ulaşmalıyız. Balıkçı barınaklarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na devri ile ticari teknelerinin kışın barınma sorunu çözülecek" dedi.

ÇALTILIDERE MÜJDESİ

İzmir'deki tekne üreticilerine bir müjde veren Kalkavan, Aliağa Çaltılıdere'deki 1200 dönüm büyüklüğündeki tekne imalat ve çekek yeri bölgesinin birkaç gün önce tahsisinin çıktığını söyledi. İzmir'in tarihten bu yana çok önemli bir denizcilik merkezi olduğuna vurgu yapan Kalkavan, "Denizlerimiz ülkemizin çıkış kapısı. Çevremizdeki ülkelerde sorunlar nedeniyle kara çıkış kapılarında çeşitli sorunlar yaşanırken, denizlerimizden rahatlıkla dünyaya ulaşıyoruz. Bu nedenle İzmir çok önemli bir bölge. İzmir'in eski günlerdeki gibi yeniden ivme yakalaması gerekiyor. Bu bölgede özel sektör çok hızlı hareket etti ve Türkiye'nin en modern liman yatırımlarını gerçekleştirdi. Ancak ülkemizde elleçlenen konteyner miktarı düşük kaldı" diye konuştu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin Kordon'daki yeni binasında üyelerine hizmet vereceğini açıklayan Kalkavan, "İzmir Şubemiz için çok güzel bir yer bulduk. Üyelerimiz 2 bin 200 metrekarelik yeni binada en kaliteli hizmeti alacaklar. Türk Deniz Eğitim Vakfı'nın Çeşme'deki tesislerini de çocuklara denizciliği sevdirecek sosyal projelerde kullanmayı düşünüyoruz" bilgisini verdi. Deniz turizmine çok önem verdiklerini kaydeden Kalkavan, 2018'den itibaren yurtdışındaki turizm fuarlarına katılacaklarını, Boot Düsseldorf'un yanı sıra Berlin Turizm Fuarı'nda yer alacaklarını açıkladı. Kalkavan, "Marinalarımız, ticari yatlarımız için sadece mevzuat sorunlarını çözmüyoruz, tanıtım için uluslararası alanda diplomasi de yapıyoruz" dedi.

DENİZCİ ORDUSU YETİŞTİRİYORUZ

15 Temmuz hain darbe girişiminin Türkiye için bir milat olduğunu ifade eden Kalkavan, şöyle söyledi: "Biz denizciler için özellikle 15 Temmuz'dan sonra para kazanmak artık önemli değil. Biz cennet ülkemizin geleceği için çalışıyoruz. Ülkemiz olmazsa biz yokuz. Oda gelirlerimizin yüzde 60'ını eğitime aktarıyoruz. Türk Deniz Eğitim Vakfı ve Piri Reis Üniversitesi denizciliğimizin hizmetinde. 100 milyon dolarlık üniversite yatırımı tüm üyelerimizin katkısıyla yapıldı. En önemli yatırım insana yatırım. Bu yaz ülkemizin çok farklı denizcilik fakültelerinden binlerce öğrencimiz iki gemimizde stajlarını yaptı. Dünyaya denizci ordusu yetiştiriyoruz. Denizlere hakim olanın dünyaya hakim olacağına inanıyoruz."

Vira Haber

Deniz Ticaret Odası Haberleri

İMEAK DTO Aliağa Kasım Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti
Tamer Kıran, 29. Uluslararası Denizci Eğitimciler Birliği Konferansı’nın Açılışına Katıldı
Doğusel: “Denizcilikte Yeşil Dönüşüm Zirvesi’ni önemsiyoruz”
Tamer Kıran, Logistech 3. Lojistik, Depolama ve Teknolojileri Fuarı’nın Açılışına Katıldı
İzmir: Geçmişin ve Geleceğin Liman Şehri