Türk denizcilik sektöründe, Gemi kaptanı, Gemi Baş Mühendisi, Makine-Güverte Zabiti, Akademisyen, Gemi İnşa Mühendisi, Broker, Avukat, İşletmeci ve Gemi İşletmelerinde yönetici olarak görev yapan kadınlar, sektörde farkındalık oluşturmak ve kadınların sorunlarına çözüm üretebilmek için 8 Mart 2016 günü Green Park Pendik Otel’de bir araya geliyor. Sabah 9:00’da başlayıp tüm gün sürmesi planlanan organizasyonda, sektördeki farklı çalışma gruplarının sorunlarının dile getirileceği beş oturum boyunca 200’den fazla katılımcı, konuşmacıların başarı hikayelerini kendi ağızlarından dinleme ve merak edilenleri sorma fırsatı bulacaklar. Sempozyumun sunuculuğunu ise ünlü sunucu/oyuncu Savaş Karakaş üstleniyor.
"Yakamoz: Deniz ve Kadın" temalı sempozyumu çıkış noktası olarak denizcilik sektörü gibi kadın oranının bu denli az olduğu bir sektörde ışıltı ve başarılarıyla bu sektörün “Yakamoz”larının sesini duyurmak olarak belirliyor. 8 Mart gibi kadının toplumsal öneminin daha da anlamlandırıldığı bir günde tüm denizci kadınların sorunlarını gündeme taşımak adına oluşturulan organizasyona; TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası önderliğinde, İMEAK Deniz Ticaret Odası, TMMOB Gemi Mühendisleri Odası, Türk Armatörler Birliği, Türkiye Denizcilik Federasyonu ve WISTA Türkiye destek veriyor.
Öncelik staj problemi
Yakamoz Sempozyumu Düzenleme Kurulu’ndan alınan bilgiye göre; ilk olarak TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası çatısı altında üye Denizci Kadınların (Kadın Çalışma Grubu) özellikle kız öğrencilerin staj problemine çözüm oluşturabilmek adına bir araya gelmesiyle başlayan çalışmalar, genişletilerek tüm kadın denizcilerin sorunlarına değinen ve bu konuda yol haritası oluşturan bir yapıya bürünüyor. Geçtiğimiz yıl Denizcilik Federasyonu tarafından düzenlenen 1. Denizci Sivil Toplum Kuruluşları Çalıştayı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Meslek Komitesi Toplantısı’nda GEMİMO Kadın Çalışma Grubu Üyesi kadın denizciler tarafından hazırlanan çalışma ile ciddi bir farkındalık oluşturmaya başladığı görülüyor. Oluşan farkındalık sayesinde, kırılmaya başlanan ön yargılar ve bu motivasyon ile birlikte kadın denizciler bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyor ve sektördeki tüm kadınları “Sektörel Ağ” oluşturma konusunda bir araya getirme fikri ortaya çıkıyor.
Katılım sağlamak isteyenler için
Sempozyuma ait detaylı bilgilere, Yakamoz Sempozyumu web sitesi ile birlikte sosyal medya Facebook, Twitter, Linkedin ve Instagram hesaplarından da ulaşılabilir. Aynı zamanda sempozyuma katılmak isteyenlerin mutlaka sempozyum web sitesinden kayıt olması gerekliliği özellikle belirtiliyor.
ViraHaber.com