ÜNSPED Gümrük Müşavirliği ve Lojistik Hizmetler A.Ş., 2013 yılına hedeflerini gerçekleştirmiş bir şirket olarak girdi. 2012’de ihracat faaliyetlerini yüzde 18 oranında artıran şirket, uluslararası ticarette ülke yelpazesini genişletme yolunda stratejik adımlar atıyor. ÜNSPED Genel Müdür Yardımcısı Ümit Büyükkoyuncu, geçen yıl deniz yolu ile yapılan işlemlerde bir önceki yıla oranla yüzde 25 artış olduğunu belirterek, “Tüm bu gelişmeleri göz önünde bulundurarak Türk ihracatçısının deniz yolu ile yapmış olduğu işlem sayısında artış yaşanmaktadır” yorumunu yapıyor. Büyükkoyuncu ile ÜNSPED’in 2012 yılı performansından uluslararası ticarete, deniz yoluyla yapılan ticaretteki gelişmelerden Türkiye’deki mevzuata ve yeni hedef pazarlara kadar pek çok konuyu konuştuk.
ÜNSPED açısından 2012 yılı genel olarak nasıl geçti? Geçen yıldan hedefleriniz vardı bunları gerçekleştirebildiniz mi? Kurumsal olarak da birçok değişiklik yaptınız, bunları da bize anlatır mısınız?
Son yedi yıldır TİM istatistiklerine göre Türkiye genelinde ihracatta birinciydik. 2012 yılında da bu başarıya yine imza attık. Geçen yıl için yüzde 20’lik bir hedefimiz vardı, bu hedefimizi yüzde 18 olarak tutturduk. İhracattan sorumlu olduğum için öncelikle ihracat rakamlarını izliyorum. Türkiye’de 2011 yılına nazaran 2012 yılında ihracat hedefleri açısından yüzde 12.6’lık bir artış kaydederken, bizim ihracatta yüzde 18 artışımız mutluluk verici oldu. Geçen yıl hem elimizdeki mevcut işi tutmaya çalıştık hem de üzerine ilave ederek işleri artırdık. Yeni firma ve projelerin eklenmesinin yanı sıra ayrıca uluslararası projelerimiz bize artı bir değer kattı. 2012’de hedeflerimizi birebir olmasa da genel çerçevede tutturduk.
Peki, uluslararası ticarete ne zaman girdiniz? Bu ilişkileriniz nasıl başladı?
Global ticaret sınırları aşmayı da gerektiriyor. Bu da bize yurt dışı bağlantılarımız ile diyaloglarımızı daha fazla geliştirmemize vesile oldu. ÜNSPED olarak yurt dışında da gümrükleme yapabilecek duruma geldik. Geçtiğimiz yıl İngiltere ve Azerbaycan’da ihracat işlemleriyle ilk olarak uluslararası ticaretin ilk adımlarını attık. Bugüne kadar biz ihracat departmanı olarak sadece kendi tarafımızdaki işlemleri yapıyorduk, karşı taraftaki heyecanı çok yaşayamıyorduk. Artık bunları da yaşamaya ve yurt dışı ayağını da düşünmeye başladık. Yalnız dikkat etmemiz gereken bir nokta var ki; bazı ülkelerde gümrükleme prosedürleri fazla ve değişken… Bu bağlamda müşterilerimiz karşılarında sektörde tanınan, güvenilen, ne yaptığını bilen ve tüm işlemleri takip edebilen bir firma görmek istiyorlar. İşte bu aşamada devreye ÜNSPED girerek müşterilerine kaliteden ödün vermeden, özverili, yenilikçi, teknolojik destekli ve alt yapılı hizmetler sunuyor.
2012’de sizce en çok hangi sektör ihracat yaptı?
Otomotiv, konfeksiyon, çelik ve kimya sektörü bu konuda rekabet halinde görünüyor. Adetsel bazda tekstil sektörü öndeyken, kıymet açısından otomotiv ve kimya sektörü önde bulunuyor.
Kara, deniz ve hava yolu olarak baktığınızda ihracatta genellikle hangi segmentleri kullanıyorsunuz?
Avrupa ağırlıklı çalıştığımız için ihracatta daha çok karayolunu kullanıyoruz. Fakat ciddi boyutta deniz yüklemelerimiz de oluyor. İstatistiklerimize göre karayolundan sonra deniz yolu, daha sonra da havayolu ihracatlarımız geliyor.
2013 yılına yönelik hedefleriniz ve projeleriniz nedir? Biraz da bunlardan söz eder misiniz?
Hedeflerimiz arasında 2012 yılında çalışmalarına başladığımız ISO 27001 Bilgi Güvenliği Sertifikasını almak var. Ciddi bir belge olduğu için kapsamlı bir çalışma gerektiriyor. Kurulduğumuz günden bu yana teknolojik gelişimlere ve altyapı çalışmalarımıza önem verdiğimiz için bu konuda farkında olmadan epey yol almışız. Tüm bu birikimin üzerine yapacağımız çalışmalarla Bilgi Güvenliği Sertifikası’nı 2013 yılında almamamız için bir neden kalmıyor. ÜNSPED olarak Kalite Belgemizi de ilk kez 1997 yılında almıştık. Dünya globalleştikçe yeni prosedürleri takip ederek, değişime uyum göstererek, inovasyona bağlı kalarak ilerliyoruz. Bir de bu yıl eğitimlerimizi daha da etkinleştirmeyi planlıyoruz. Bu konuda projelerimiz var. Her şeyden önce eğitim diyoruz ve yönetim kadromuz da dahil tüm ekiplerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Hedefimiz müşteri memnuniyetinde mükemmele ulaşmak. Bütün başarılarımızı başta müşterilerimiz olmak kaydı ile yöneticilerimizle ve çalışanlarımızla gerçekleştirdik. 2013’de de aynı şekilde yürüyerek hedeflerimizi başaracağımıza inanıyorum.
2012 yılı sizin açınızdan güzel ve başarılı geçmiş. Peki, bu yıl 2012’deki başarılarınızın üstüne çıkabilecek misiniz?
Mükemmel müşteri memnuniyetini sağladıkça yeni başarılara imza atacağız.
Geçen yıl 2011 yılına oranla deniz ticareti faaliyetlerinde bir artış oldu mu? Türk ihracatçısı artık deniz yolunu daha çok tercih ediyor diyebilir misiniz?
Bu konuda tabii ki istatistiki rakamlara bakmak gerekiyor ama şunu söylemek isterim ki; bizim açımızdan geçen yıl bir önceki yıla göre deniz yolu ile ihracat gelişti. İhracatçılar eşyaların teslim süresi uygunsa deniz yolunu tercih ediyor. Genel olarak baktığımızda Ambarlı, İzmir, Mersin, Gemlik limanları 2011 yılına oranla daha gelişti. Belirtmiş olduğumuz limanlarda da şubelerimiz var ve bu şubelerimizden takip ettiğimiz ihracat işlem adetleri hayli yükselmeye başladı. Ayrıca geçtiğimiz yıl deniz yolu ile işlem sayımızda yüzde 25 bir artış yaşandı. Tüm bu gelişmeleri göz önünde bulundurarak Türk ihracatçısının deniz yolu ile yapmış olduğu işlem sayısında artış yaşanmaktadır diyebiliriz.
Arap Baharı döneminde ihracat hacmi da artışa geçti. Bu konuda siz de tedbirler aldınız mı?
Evet, uluslararası düzeyde çalışmalarımız, bağlantılarımız ve görüşmelerimiz büyük bir hızla devam ediyor. Şu an için projeler üretildikçe ve iş birliği için yeni teklifler geldikçe bağlantılarımızı sıkılaştırıyoruz.
Türkiye’nin kendi iç mevzuatlarıyla ilgili bir sıkıntı yaşıyor musunuz?
Ülkemizin gelişiminde itici bir güç konumuna gelmiştir. Sektörümüz bankacılıkla birlikte bilgi işlem konusunda son teknolojiyi kullanan bir sektör pozisyonundadır. 30 yıl içerisinde elle yazılan gümrük beyannamelerinden elektronik imza ile beyanname yazılma aşamasına gelinmiş olup, bundan sonraki aşamada Tek Pencere sistemi ile işlemlerin sonuçlandırılmasına gidilecektir. Öncelikle bu yıl 10 Ocak’ta yürürlüğe giren “Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması“ adı altındaki yeni yönetmelikle ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması’ başladı. Firmalarımız bu ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Belgesi’ni de alırlarsa çok daha fazla yol alacak ve direk fabrikalarından ihracat işlemi yapabilecekler. Tabii ki zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz ancak genele baktığımızda gümrük mevzuatı olumlu yönde gelişim ve değişim gösteriyor.
ÜNSPED, sosyal sorumluluk projelerinde de oldukça aktif. Yeni projeler gündemde mi? Siz bu alanda kendinizi nerede görüyorsunuz?
Sosyal sorumluluk projelerinde her zaman şirket olarak bulunduk. Türk Böbrek Vakfı, çocuk yuvaları ve hayvan haklarını korumak adına HAYTAP Derneği ile çalışma içerisindeyiz.
Peki, son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Biz ÜNSPED ailesi olarak Türkiye’de bulunan gümrük idarelerinde güvenilir, saygın, inovasyonu kucaklayan, müşterisinin çözüm ortağı olan, hızlı karar alan, hedef bazlı ve sonuç odaklı çalışan, müşteri özellik ve ihtiyaçlarını dikkate alan ve de kaliteli çalışanlarıyla hizmet veren bir markayız ve ben bu ailenin içinde olmaktan çok mutluyum. İş ortağı olduğumuz tüm müşterilerimize de bize güvendikleri ve bizimle birlikte oldukları için teşekkürlerimizi sunuyor, 2013 yılının gümrük sektörü için iyi geçmesini diliyorum.
virahaber.com