Deniz ulaşımı masaya yatırıldı

Antalya'daki turizm hareketliliğine de bağlı olarak karayollarında yaşanan trafik sıkıntısına karşın Gazipaşa-Tekirova arasındaki bölgede deniz üzerinden ulaşım olanakları değerlendiriliyor.

Akdeniz Belediyeler Birliği ve Antalya Kent Konseyi'nin işbirliği ile düzenlenen ve kıyı belediyelerin yetkililerinin katıldığı toplantıda, deniz yolu ulaşımı konusunda geniş kapsamlı bir araştırma raporu hazırlanması ele alındı.

Toplantının açılışında söz alan turizmden sorumlu Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olduğuna dikkati çekerek, sahip olunan deniz zenginliğinin kullanıma yansıtılamadığını, bunun başarılması gerektiğini söyledi.

Uçar, Antalya ve çevresinde 2 milyon dolayında kişinin sahile yakın yerleşim birimlerinde yaşadığını belirtti ve sürekli yenilenen ve genişletilen yol yapım çalışmalarına rağmen özellikle turizm döneminde karayollarında zaman zaman aksaklık ve yetersizliklerin yaşandığını vurguladı. Bu sorunun çözümünde denizyolu ulaşımının önemli bir seçenek oluşturduğunu ifade eden Uçar, denizyolunun turizm amaçlı olarak da mutlaka düşünülmesi gerektiğini anlattı. Denizyolu ulaşımı için yapılan çalışmalara her zaman destek vereceklerini söyleyen Uçar, deniz açısından ülkenin önemli bir zenginliğe sahip olduğunu tekrarlayarak, ''Türkiye deniz zengini bir ülke. Deniz açısından zengin ama bu zenginliği ulaşım olarak kullanımda göremiyoruz. Deniz zenginliğini kullanıma da yansıtmak gerekiyor'' dedi.

Karayollarına Binen Yükün Denize Kaydırılması
AK Parti Antalya Milletvekili ve Antalya Kent Konseyi Ekonomi Çalışma Grubu Başkanı Sadık Badak da, Gazipaşa'dan Tekirova'ya kadar olan kıyı şeridinde yapılabilecek deniz ulaşımının 35 belediyeyi doğrudan ilgilendirdiğini belirtti ve bu toplantıda deniz ulaşımına ilişkin ''geniş kapsamlı bir işletme raporunun'' hazırlanıp hazırlanmamasına karar verileceğini söyledi.

Badak, Antalya'da karayolu trafiğinde yaşanan sıkışıklığın, özel ulaşım seçenekleri aranmasını zorunlu kıldığını ifade etti. Badak, 2015 yılında Antalya'ya yılda gelecek 15 milyon turistin doğu-batı ekseninde 90 milyon kez gidip geleceklerini, her araca ortalama 10 kişi bindiği dikkate alındığında en az 10 milyon aracın Antalya'da trafik hareketliliğine katılacağını bildirdi. Badak, bunun karayollarına binecek yükü açıkça ortaya koyduğuna dikkati çekti.

Badak, ilk aşamada, ''karayollarına binen yükün en az yüzde 5'i denize kaydırılabilir mi?'' sorusuna yanıt aradıklarını, bu toplantıda olumlu yanıt verildiği takdirde gelecek yıl sonuna kadar geniş kapsamlı bir proje çalışmasını tamamlayabileceklerini söyledi.

Belediyeler Destek Veriyor
Toplantıda söz alan kıyı şeridindeki ilçe ve belde belediye başkanlarının tamamına yakını, denizden yapılacak ulaşıma olumlu baktıklarını ve böyle bir çalışmaya destek vereceklerini bildirdiler. Bazı belediye başkanları, böyle bir çalışma için ''geç bile kalındığını'' ifade ederken, bazıları da deniz yolu güzergahının Gazipaşa - Tekirova yerine, Antalya'nın en batı noktasında yer alan Kalkan'a kadar uzatılmasını istediler.
Antalya Deniz Ticaret Odası Başkanı Ahmet Erol da, proje hazırlanmasına olumlu baktıklarını, ancak konuya yalnızca turizm odaklı bakmak yerine yolcu ve araç taşınmasına odaklanılması gerektiğinin altını çizdi.

Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanı ve Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek de, kısa süre içinde deniz taşımacılığında uzman kişi ve kuruluş temsilcilerinin katılacağı bir toplantı daha düzenleyerek konuyu enine boyuna irdeleyeceklerini bildirdi. Böcek, ilk aşamada Gazipaşa-Tekirova arasındaki bölgede yapılabilecek olası deniz ulaşımında 20 ayrı noktada yolcu iskelesi yapılmasının düşünüldüğünü, ancak bunların yerlerinin uzmanlarca belirleneceğini kaydetti.

GÜNCEL Haberleri

Doğu Akdeniz'de Yan Yatan Gemideki 7 Personel Tahliye Edildi
Türkiye ve Venezuela 'Balıkçılık' Zirvesi
Hamsinin Kulağına Kar Suyu Kaçtı
Öğretmenler "TCSG Güven” Gemisi ile Boğazı Gezdi
Arnavutköy’de Balıkçı Teknesi Karaya Oturdu