'Deniz turizminin kalbi denizlerimizi koruyalım' çağrısı

DEÜ Denizcilik Fakültesi ve İşletme Fakültesi tarafından“Girişimcilik ve Yeni Fikirler” temasıyla düzenlenen 3. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu’nda sektör temsilcileri tüm ilgilileri denizlerimizin korunması için acil göreve çağırdı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve İşletme Fakültesi tarafından iki yılda bir düzenlenen Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu'nun üçüncüsü 26 Şubat 2016 günü İzmir'de DEÜ DESEM Salonlarında başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın destekleri ve İMEAK Deniz Ticaret Odası, SETUR Marinas, EGEPORTS Kuşadası ve IC Çeşme Marina sponsorluğunda gerçekleştirilen sempozyum 26-27 Şubat 2016 tarihlerinde düzenlendi. Sempozyum 2 sektörel panel oturumu ve toplam 8 bilimsel bildiri oturumundan oluştu.

Sempozyumun ikinci günü Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Murat Özgören başkanlığında 8. Oturum ile Bordo Salon'da başladı. Oturumda Onur Günay tarafından "Yatlarda Kullanılan Güneş Enerjisi Sistemlerinin Tasarımı Üzerine bir Araştırma" adlı bilimsel bildiri, Murat Yapıcı tarafından "Kruvaziyer Gemilerinden Kaynaklanan Sera Gazı Salımının İncelenmesi: Kuşadası Limanı Örneği" adlı bilimsel bildiri, Yiğit Gülmez tarafından "Kruvaziyer Gemilerin Karbon Salımı Tahmini: Kuşadası Liman Bölgesi için Sistem Dinamikleri Yaklaşımı" adlı bilimsel bildiri, Bener Tahmaztarafından "Raflı Tekne Depolama Sistemleri Üzerine bir Araştırma" adlı bilimsel bildiri, K. Emrah Erginer tarafından "Elektrikli Sevk Sistemlerinde, Hatve Kontrollü Pervaneler ile Sabit Hatveli Pervane Mekanizmaları Arasında Enerji Verimliliği Karşılaştırması" adlı bilimsel bildiri sunuldu.

Mavi Salon'da başlayan ve başkanlığını Dokuz Eylül Üniversitesi Seferihisar Fevziye Hepkon Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Alp Timur'un yaptığı paralel oturumda Volkan Acele tarafından "Bodrum International Optimist Regatta - Bior - Bodrum Uluslararası Optimist Yarışı" adlı bilimsel bildiri, Yrd. Doç. Dr. Serim Pakertarafından "Yelken Yarış Organizasyonlarının Lojistik Süreçleri Üzerine Keşifsel bir Araştırma" adlı bilimsel bildiri, Barış Bozkurt tarafından "Deniz Turizminde E-Ticaret ve Sosyal Medya Pazarlamaları" adlı bilimsel bildiri, Barış Bulut tarafından "Çanakkale Deniz Muharebelerinin Denizde Dönemin Şartlarına Göre Tasarlanmış Savaş Gemisinde Kritik Olayların Yaşandığı Yer ve Sıraya Göre Tanıtılması" adlı bilimsel bildiri, Mehmet Altuğ Şahin tarafından "Spor Turizmi Faaliyetleri Çerçevesinde Masterlar Yüzme Yarışlarının Değerlendirilmesi: Marmaris Bölgesi Örneği" adlı bilimsel bildiri sunuldu.

Verilen aranın ardından, panel oturumuna geçildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Atikbaşkanlığında yürütülen panelde, başkan ve panelistlerin özgeçmişlerinin okunmasının ardından sunumlara geçildi. Öncelikle Çeşme Yelken Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Özlem Akdurak "Folkart ICOW 2015 Çeşme Yelken" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Performans yelkenciliğinin önemini vurgulayan Akdurak, sezon dışında yabancı su sporcularının ülkemize getirilmesinin hem deniz turizmine hem de sportif faaliyetlerine olan faydalarına değindi.

Ardından söz alan Bodrum Denizciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demiröz ülkemiz turizminin kalbi olan denizlerimizin korunması gerekliliğinin altını çizen bir konuşma yaptı. Ardından söz alan Alaçatı Beach Resort ve Surf Merkezi işletmecisi Dr. Müh. Engin Kalafatoğlu, Türkiye'de rüzgar sörfünün gelişimini ve Alaçatı'nın bu günlere geldiğini anlatan bir konuşmasını Alaçatı'nın dünyanın en iyi rüzgar sörfü eğitim merkezi olduğunun altını çizerek sonlandırdı. Ardından söz alan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi ve sualtı arkeologu Doç. Dr. Harun Özdaş "Türkiye Kıyıları Sualtı Arkeolojik Araştırmaları" başlıklı, denizlerimizde yürütülen sualtı arkeoloji çalışmalarına ve bulunan kalıntılara dair detaylı bilgiler içeren bir sunum gerçekleştirdi. Doç. Dr. Özdaş Marmaris Hisarönü Körfezi'nde 4 bin yıllık gemi batığına ulaşıldığını açıklayarak, “Sualtı Kültür Turizmi”nin hızla planlanması gerektiğini belirtti. Ardından söz alan Engin Deniz ve Doğa Sporları İşletmecisi ve dalış eğitmeni Engin Palaoğlu dalış turizminin önemini açıklayarak, ülkemiz deniz turizmini olumsuz yönde etkileyen çevresel, bürokratik, ve sektörel sorunlara dikkat çeken bir konuşma yaptı.

Plaket töreninin ardından kapanış konuşması yapmak için söz alan sempozyum eşbaşkanları ve Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serim Paker ve Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ebru Günlü, her seferinde daha da zenginleşerek düzenlenen Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu'nun 4'üncüsünün de düzenlenmesini umarak başta sponsorlar İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, SETUR Marinas, EGEPORTS Kuşadası, ve IC Çeşme Marina olmak üzere emeği geçen herkese ve tüm katılımcılara teşekkür ederek konuşmalarını sonlandırdılar.Son oturum ve kapanış konuşması ile birlikte 3. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu sona erdi.

ViraHaber.com

TURİZM Haberleri

Lüks Yolcu Gemisi Kuşadası'na Demir Attı
Rus Kruvaziyerden 2024'ün Son Ziyareti
Rus Turistler Bu Kez Erken Döndü
İzmir’e Kruvaziyer Gemisiyle 10 Ayda 150 Bin Yolcu Geldi
Kruvaziyer Rotaları Arap Körfezi’ne Kayıyor