Deniz turizmi toplantısı yapıldı

Deniz Turizm Yönetmeliği'nin uygulanmasında çıkması muhtemel sorunların görüşüleceği toplantı Bodrum'da başladı.

Deniz Turizm Yönetmeliği'nin uygulanmasında çıkması muhtemel sorunların görüşüleceği toplantı Bodrum'da başladı.

Bodrum The Marmara Otel'de başlayan ve basına kapalı olarak yapılan toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) yetkilileri katıldı. Toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Okuyucu, toplantıda

"Deniz Turizm Yönetmeliği"nin uygulanmasında çıkması muhtemel sorunların görüşüleceğini söyledi.

Deniz Turizmi Yönetmeliği'nin çok eski bir yönetmeliğin devamı olduğunu belirten Okuyucu, "2634 Sayılı Kanun uyarınca 1980'li yıllarda çıkarılmış 'Yat Turizmi Yönetmeliği' 25 yıl bizi idare etti. Ancak 7-8 yıl önce turizm otoritemiz, gelişen deniz turizm sektörü nedeniyle bu yönetmeliğin bizi taşımadığı fikrine vardı. ve o zamanki Turizm Bakanlığı Müsteşarımız İsmail Köksal'ın da önerisi ve öngörüsüyle bir komisyon 'Yat İşletme Yönetmeliği'ni günün gelişen şartlarına uyarlamak üzere çalışmaya başladı. Deniz Turizmi Yönetmeliği, bir Bakanlar Kurulu yönetmeliği. Önemi, iki büyük kamu kuruluşumuzun bir arada çalışmasını gerektirmesi. Ayrıca paydaşları çok fazla; sağlıktan gümrüğe, ticaretten tekniğe bir çok paydaşı var ama temel olarak Denizcilik Müsteşarlığımız ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızın dominant olduğu bir yönetmelik" dedi.

Deniz Ticaret Odası'nın deniz turizminde yaşanan sorunları çözmek için çalıştığına işaret eden Okuyucu, şöyle konuştu:

"Temel olarak deniz araçlarını kullanıyoruz. Yatlar, günlük gezi tekneleri ve su sporları araçları gibi. Bir de karadaki dalımız var. Marinalarımız ve kruvaziyer limanlarımız. Bu yönetmeliğin değiştirilmesindeki en büyük etken kruvaziyer turizminin Turizm Teşvik Kanunu kapsamına alınmasıydı. Önce kanuni alt yapısı yapıldı, arkadan yönetmelik çalışmasıyla kruvaziyer turizm de turizm mevzuatına dahil edildi. Bu yönetmelik ayrıca bir yenilik getirdi. Şimdiye kadar sadece belli kapasiteli yat işletme firmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belge alırken, bu yönetmelik istisnasız tüm ticari yatları, tüm gezi teknelerini bünyesine aldı. Tabii her şey masada öngörülemiyor. Uygulamaya geçince birtakım teknik sorunlar ortaya çıktı. Bu sorunlar her iki kurumun birlikte çalışmasını gerektirdi. İşte bu toplantı her iki kurumun genel müdürleri ve elemanlarıyla birlikte bu sorunları tartışmak ve görüşmek için düzenlendi."

Okuyucu, deniz turizminin çok önemli bir turizm dalı olduğunu, yılda yaklaşık 3-4 milyar dolar döviz getirdiğini ifade etti.

AA

TURİZM Haberleri

İzmir’e Kruvaziyer Gemisiyle 10 Ayda 150 Bin Yolcu Geldi
Kruvaziyer Rotaları Arap Körfezi’ne Kayıyor
Yolcu Sayısında Rekor Kırıldı
Journey Ege Denizi’nde İlk Yılını Tamamladı
Tatil Tercihlerinde Yükselen Yıldız: Kruvaziyer