Deniz suyu sıcaklığı palamutu kaçırdı

Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, bu yıl Karadeniz kıyılarında yüzey suyu sıcaklığının 2-3 derece daha yüksek gitmesinin balıkların açık ve derin sularda bulunmasına veya dağınık olmasına neden olduğunu söyledi.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, 1 Eylül’de başlayan balık av sezonu sonrasında Karadenizli balıkçıların bol balık tahminlerinin yerini karamsarlığa bıraktığını dile getirdi.

STOĞUN DENGESİNİ BOZDU

Sezon öncesi balıkçıların özellikle palamut balığında bolluk beklediğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Erdem "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz denizlerindeki balık kaynakları da önemli derecede yıkıma uğradı. Fakat palamut, lüfer ve hamsi benzeri göçmen balıkların av miktarında dönemsel meteorolojik şartların büyük etkisi oluyor. Palamut üremek için Atlas Okyanusu’na kadar uzanan geniş bir alandan Karadenize geliyor ve kış bastırmadan Karadenizi terk ederek geldikleri sulara geri dönüyor. Bu yıl Karadenize göç sırasında İstanbul Boğazı’nda dalyanlar, voli ağları ve hatta kaçak gırgır tekneleri tarafından çok miktarda palamut avlandı. Bu da stoğun dengesini bozdu" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, zamasız avcılığa bağlı olarak yüzey suyu sıcaklığının da balıkları etkilediğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Erdem, "Şuan Karadeniz kıyılarımızda yüzey suyu sıcaklığı 24-28 derece arasında değişiyor. Bu yıl Karadeniz kıyılarımızda yüzey suyu sıcaklığının 2-3 derece daha yüksek gitmesi balıkların açık ve derin sularda bulunmasına veya dağınık olmasına neden olmaktadır. Palamutun rahat avlanabilmesi için birarada olması gerekir. Bu nedenle de deniz suyu sıcaklığı 20 dereceye kadar düşmesi gerekir. Palamut balığı da diğer tüm canlılar gibi daima kendine en uygun sıcaklıktaki ortamları tercih eder. Bu yıl gözlendiği gibi suyun daha sıcak veya daha soğuk olması durumunda uygun ortamı bulduğu alanlarda toplanır ya da Karadenizi terk eder" diye konuştu.

PALAMUT KARADENİZ'İ TERK EDEBİLİR

Uydudan denizlerdeki su sıcaklarına ilişkin bilgi aldıklarını ve olası balık hareketlerini tahmin ettiklerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Erdem "Son veriler şimdilik palamut için pek uygun değil. Su sıcaklıkları bu şekilde devam ederse Karadeniz’de mevcut palamut balıklarının büyük bölümü ilk fırtınayla Karadenizi terk edebilir veya bunun tam aksine bir günde su şartları uygun hale gelerek çeşitli yerlerde çok miktarda balık avlamak mümkün olabilir" dedi. Palamut, balık tezgahlarında 5-8 TL’den satılıyor.

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Kırklareli’nde İstavrit ve Çinekop Bolluğu
Elazığ'da Amatör Balıkçı 21 Kiloluk Sazan Yakaladı
Türkeli'de Hamsi Avcılığı Denetimleri Sıklaştı
Havalar Soğuyunca Balığa Talep Arttı
Kırklareli'nde Yakalanan Nesli Tehlikedeki Mersin Balığı Denize Bırakıldı