Türkiye nüfusu 100 milyona ulaştığında. olası su sıkıntısını ortadan kaldıracak teknoloji üzerinde çalışan Türk bilim insanları deniz suyundan içme suyu elde edilebilen membran teknolojisi geliştiriyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Ulusal Membran Teknolojileri Araştırma Merkezi (Mem-Tek) sorumlusu Prof. Dr. İsmail Koyuncu, TÜBİTAK ile ortak çalışmaları membran teknolojisine ABD'den yoğun ilgi olduğunu söyledi.
Bilim insanlarına göre önümüzdeki on yıllarda dünya petrol yerine su savaşlarına sahne olacak. Nüfusu 100 milyonu aşmış bir Türkiye'nin 2030 yılındaki su ihtiyacını karşılayabilmesi amacıyla proje yürüttüklerini belirten İTÜ MEMTEK laboratuarı sorumlusu Prof. Koyuncu, deniz suyu ve kirli sudan içme suyu elde eden membran teknolojisi konusunda önemli adımlar attıklarını söyledi. Türkiye'de kişi başı su miktarının 2012'de bin 500 metreküp iken, 2030'da bu oranın bin 100 metreküpe düşmesini beklediklerini belirten Prof. Koyuncu, membran teknolojisinin su ihtiyacına yanıt vereceğini belirterek, şöyle konuştu:
Membranlar suyu temizliyor
"Dünyanın 3'te ikisi sularla çevrili olmasına karşın bu kütlenin yalnızca yüzde 1'i içilebilir temiz su kaynaklarından oluşuyor. Bu oran da küresel ısınmadan dolayı kuraklık ve artan nüfus nedeniyle önümüzdeki 18 yılda giderek azalacak.Eğer yeni su kaynakları oluşturulmaz ise su fakiri bir ülke olma ihtimalimiz yüksek. MEMTEK çatısı altında, Kalkınma Bakanlığı destekli bir proje, TÜBİTAK destekli 5 proje, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekli 2 San-Tez projesi ve 1 İstanbul Kalkınma Ajansı projesi hali hazırda yürütülüyor. Bu çalışmalarda membran yapısına nanoparçacıklar ve antibakteriyel moleküller ilave edilerek tıkanmayan yüksek performanslı membranların geliştirilmesi üzerine çalışılıyor. Membranlar, içme suyu ve atıksu arıtımında kullanılıyor.
Membranlar, su içerisinde bulunan tüm bakteri ve virüsleri alabildiği gibi suya sertlik veren iyonları da tutabilliyorlar Ayrıca, deniz suyunda bulunan sodyum klorür iyonları da tutabiliyorlar. Küçük beldeler için atık su arıtma tesisi kurulması ve işletilmesi problem teşkil ediyor. Membran biyoreaktörler ile işletimi kolay, küçük kapasiteli ve performansı yüksek tesislerin kurulması önem taşımaktadır. Böylece atık sulara bakış açısı da değişecek, bir baş belası değil önemli bir su kaynağı olarak düşünülecek."
İTÜ'nün yerli mebran teknolojisi için çok sayıda çalışma teklifi aldıklarını belirten Prof. Dr. İsmail Koyuncu, ""Dünya'nın önde gelen birçok üniversitesinden MEM-TEK'de araştırma yapmak ve ortak proje yürütmek üzere teklifler geldi. Son bir yıl içinde ABD'den 4 kişi merkezi ziyaret etti ve çeşitli araştırmalarda bulundular. Başka teklifler de var değerlendiriyoruz" dedi.
virahaber.com