Deniz seviyesindeki yükselme dünyanın çeşitli bölgelerini tehdit ediyor. BM Çevre Programı, iklim değişimi nedeniyle özellikle 52 küçük ada devletin tehlikede olduğunu bildirdi. Bu küçük ada devletlerin küçük yüzölçümü ve büyük nüfus yoğunluğuna sahip olduğuna dikkat çekildi.
EN AZ ONLAR ZARAR VERİYOR AMA EN ÇOK ONLAR ETKİLENİYOR
BM Çevre Programı direktörü Achim Steiner, “62 milyon nüfuslu bu 52 ulus, dünya sera gazı salınımının yüzde 1'den daha az bir miktarından sorumlu. Buna rağmen bunun yol açtığı iklim değişikliğinden orantısız derecede olumsuz etkileniyorlar“ dedi.
DENİZ SEVİYESİ KÜRESEL ORTALAMADAN 4 KAT HIZLI YÜKSELİYOR
Barbados Adası'nda düzenlenen toplantıda açıklanan rapora göre, bazı adalarda deniz seviyesi küresel ortalamadan dört kat daha hızlı artıyor. Geçen ay açıklanan bir araştırma, mercan kayalıklarının hektarının yılda 350 bin dolarlık ekonomik değeri bulunduğunu ortaya koymuş ve 1990'ların sonundan bu yana kaybedilen 34 milyon hektarlık alanın dünya ekonomisine yılda 11,9 trilyon dolara mal olduğunu bildirmişti.
YILDA 3 MİLİMETRİK ARTIŞ
Deniz seviyeleri 1993-2009 yılları arasında dünya genelinde yılda üç milimetre kadar yükseldi. Pek çok küçük adanın bulunduğu Batı Pasifik'te ise yılda 12 milimetrelik bir artış kaydedildi.
MERCAN KAYALIKLARI 2050 YILINA KADAR SULAR ALTINDA KALACAK
Mercan kayalıkları sadece balık zenginliği değil, aynı zamanda çevredeki sahiller için bir koruma faktörü olması açısından da önem taşıyor. 2030 yılına kadar iklim değişikliğinin sonucu olarak mercan kayalıklarının yüzde 90'ının, 2050 yılına kadar ise tamamının tehlike altında olacağı belirtiliyor.
BAN Kİ-MOON'DAN AÇIKLAMA
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon,kalkınmakta olan küçük ada devletlerinin birçoğunun, deniz seviyesinin yükselmesi ve yıkıcı fırtınalar gibi iklim değişikliğinin sonuçlarına açık olarak maruz kaldığını belirtti.
''DENİZ SEVİYESİNİ DEĞİL, SESİNİZİ YÜKSELTİN''
Küçük ada devletlerinin 2015 yılında yeni bir küresel iklim anlaşmasına varılması için yoğun çaba harcadığını vurgulayan Ban, birçoğunun afetlere karşı önlem alınması, yenilenebilir enerji ve diğer çevre dostu uygulamaların hayata geçirilmesinde ön saflarda yer aldığını belirtti. Ban, "Küçük ada devletleri gezegenimizi sürdürülebilir bir kalkınma hattına sokmamız gerektiği konusunda ortak görüşe sahip. Bu yaklaşımın hayata geçirilebilmesi için toplumun tüm kesimlerinin katılımı gerekiyor. Dünya Çevre Gününde milyonlarca insan, topluluk ve şirket temizlik veya ağaç dikme kampanyalarından sanat sergilerine kadar birçok etkinlikte bir araya geliyor. Bu yıl, herkesin kalkınmakta olan küçük ada devletlerinin yaşadığı sorunları düşünmesini, söz konusu ülkelerin iklim değişikliği ile mücadelede, dirençlerini artırma ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışma kararlılıklarından herkesin ilham almasını istiyorum" dedi. BM Genel Sekreteri Ban, "Deniz seviyesini değil, sesinizi yükseltin. Dünya hepimizin paylaştığı bir ada. Gelin onu korumak için güç birliği yapalım"ifadelerini kullandı.
virahaber.com