Deniz pilotlarına eğitim

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk, Avrupa’da da üçüncü olma özelliğini taşıyan Deniz Pilot Eğitim Merkezi'ni açtı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de ilk, Avrupa'da da üçüncü olma özelliğini taşıyan Deniz Pilot Eğitim Merkezi'ni açtı.

2007 yılından itibaren İzmit Körfezi'nde havadan çevre kontrolü yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, artık pilot yetiştirecek. Konu ile ilgili Sekapark'ta bir basın toplantısı düzenleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, projenin hayata geçmesiyle birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de havadan denetime başlayacağını kaydederek, "Böylelikle sadece Kocaeli değil, tüm Marmara temizlenmiş olacak. Körfezin bu denli temizleneceğine inanmak zordu ancak biz bunu deniz uçaklarımız sayesinde başardık. Deniz uçakları, denize atık atanlar için caydırıcı da oldu. Şu anda Körfez'deki evsel atıkların yüzde 98'i denize ulaşmıyor. Bu hedefi yüzde 100'e ulaştırmayı hedefliyoruz. Sanayi atıkları da büyük oranda düştü. Şimdi de deniz uçaklarımızı kullanmak isteyenler için eğitime başlıyoruz" dedi.

Körfez'in temizlenmesindeki en büyük payın deniz uçaklarına ait olduğunu kaydeden eğitmen pilot Hasan Osanmaz ise, "Bugünden itibaren bu uçaklardan faydalanmak isteyenlerin eğitimine başlanacak. Çevre Koruma Daire Başkanlığının hava üssü olarak kullandığı alanı Deniz Uçağı Eğitim Merkezi haline getirdik. Büyükşehir Belediyesi'nin sonsuz desteği sayesinde yurt dışında eğitim almayı maliyetli bulan pilotlar burada eğitim alabilecek. Avrupa'daki merkezler hava şartları nedeniyle fonksiyonel olmuyor. ABD ve Kanada ise maliyetli ve uzak kalıyor. Bu sebeple uluslararası düzeyde bir eğitim merkezine sahip olduk. Eğitim sonucunda sertifika alacak pilotlarımızın Altın bileziği olacak" şeklinde konuştu.

Eğitim almak için hem pilot hem de amatör denizcilik belgesine sahip olmak gerektiğini kaydeden Osanmaz, "Eğitimler 15 sürecek ve her öğrenci 24 saat yer dersi ve 11 saat uçuş dersi alacak. 7 bin euroluk bedelle eğitim tamamlanmış olacak" dedi.

Yeni yasayla birlikte göllerde de uçuş yapılabileceğini kaydeden Osanmaz, "Bu eğitimi alanlar Türkiye'nin her yerine uçuş yapabilecek. Deniz uçakları sahil güvenlik botlarına göre çok daha avantajlı. Bir sahil güvenlik botuna karşılık 144 deniz uçağı alınabilir. Ayrıca deniz uçakları botlardan daha süratli ve daha az yakıt harcıyor" diye konuştu.

Eğitim merkezinin faaliyete geçmesiyle birlikte yabancı havacılık dergilerinin de Kocaeli'ne davet edileceğini kaydeden Osanmaz, "Böylelikle fonksiyonel olmayan, Avrupa'ya ve uzak olan ABD'ye gidemeyen pilotlar buraya yönlenecek. Ayrıca deniz uçağıyla gelip eğitim almak isteyenlere Büyükşehir Belediyesi yer teminini ücretsiz olarak sağlıyor. Şu anda 2 öğrencimiz var. Diğer 2 öğrenci ise amatör denizcilik belgesi aldıktan sonra eğitime başlayabilecek. Eğitimler 12 ay boyunca verilebilecek. Bu ehliyeti alanlar hem şahsi hem de ticari olarak deniz uçaklarını kullanabilecek. Biz eğitim almak isteyenlerin sıraya gireceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

virahaber.com
 

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı