Deniz levreği üretmeye başladılar

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, eskiden büyükbaş hayvanların yetiştirildiği ahırda, deniz canlılarının üretildiği sistem kurdu.

Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Atar, Ziraat Fakültesi’nde önce büyükbaş hayvan yetiştirilmesi için kullanılan, daha sonra “Ahırkafe” adıyla kafe olarak işletilen binayı Su Ürünleri Üretim ve Araştırma Birimi haline getirdiklerini ve deniz levreği üretmeye başladıklarını söyledi.

6 AYDA 100 KAT BÜYÜDÜ

Prof. Dr. Atar, 12 tankta 600 deniz levreği yetiştirdiklerini, temmuz ayında yaklaşık 1 gram ağırlığında olan levreklerin yaklaşık 100 gram ağırlığa ulaştığını kaydetti. Ankara gibi deniz olmayan yerlerde bu yöntemlerle rahatlıkla deniz balığı yetiştirileceğini üreticilerle paylaştıklarını kaydeden Atar, şöyle konuştu:

SU İHTİYACI ÇOK AZ

“Çevreci yaklaşımıyla kapalı dolaşımlı sistem yetiştiricilik, temiz suların azalması nedeniyle ve temiz olanların kirletilmemesi amacıyla son zamanlarda giderek daha da önem kazanıyor. Bu yöntem en çok ekonomik getirisi olan balıklar için kuluçka ve yetiştiricilikte tercih ediliyor. Bu sistem su ihtiyacını en az seviyeye indiriyor.”

EKONOMİK KULLANIM

Temiz su bulmanın gelecekte çok önemli olacağını belirten Atar, dünyada ve Türkiye’de kapalı devre balık yetiştiriciliğine yönelindiğini, bunun da hastalık kontrolü, ekonomik değeri yüksek balıkların tam kontrollü olarak üretilebilmesi ve en önemlisi suyun ekonomik şekilde elde edilebilmesinden kaynaklandığını ifade etti.

A.A.

GÜNCEL Haberleri

Mavi Vatan-2025 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü Nefes Kesti
Yalova'da Yasa Dışı Midye Avcılığı Yapan 7 Kişiye 653 Bin Lira Ceza
Dalga Nedeniyle Denize Düşen Balıkçıyı Kurtarma Operasyonu Kamerada
Mersin'de Deniz ve Kumsal Satışa Çıkarıldı
Beykoz Halkı Anadolu Kavağı Deniz Dolmuş Seferlerinden Rahatsız