Deniz kazaları için acil müdahale planı hazırladı

Türkiye denizlerinde yaşanacak olası bir kazada nelerin yapılması gerektiği konusunda, 1 ulusal ve 6 bölgesel acil müdahale planı hazırladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye denizlerinde yaşanacak olası bir kazada nelerin yapılması gerektiği konusunda, 1 ulusal ve 6 bölgesel acil müdahale planı hazırladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, denizlerin petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesine karşı, hazırlıklı olmak üzere kapasite geliştirmeye yönelik çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

İstanbul Boğazı'ndan yılda 60 bin, Çanakkale Boğazı'ndan ise yılda 55 bin geminin geçiş yaptığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bakanlık, tüm Türkiye denizlerinde yaşanacak olası bir kazada nelerin yapılması gerektiği konusunda, 1 ulusal ve 6 bölgesel acil müdahale planı hazırladı. Uluslararası bir geçiş güzergahı olan İstanbul ve Çanakkale Boğazı, Marmara ve Boğazlar Bölgesi Acil Müdahale Planında yer alıyor. Bakanlık kaza sonucu oluşan atıkların yönetimi, kirlilikten etkilenen alanlar ile canlıların restorasyonu ve rehabilitasyonuna yönelik planların hazırlanması için oluşturulan 'Atık Yönetim Planlarının Hazırlanması ve Kirlenen Alanların Rehabilitasyonu Projesini' TÜBİTAK ile yürütüyor.

Bakanlık yapmış olduğu geniş çaplı araştırmada faaliyetleri ile denizlerin petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesine sebep olabilecek, yüksek risk oluşturabilecek 267 kıyı tesisinin olduğunu belirledi ve 267 kıyı tesisinin işbirliğinde, bu tesislerin olası bir kazada neler yapması gerektiği konusunda hazırlanan planlar sonuçlandı. 'Kıyı tesisleri deniz kirliliği mali sorumluluk sigortasını' zorunlu kılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tüm kıyı tesislerinin sigortasının da yaptırılmasını sağladı."

2014 sonunda tamamlanacak

Proje kapsamında, 7-9 Mayıs 2014'te "Deniz Kazaları- Tehlikeli Atıkların Yönetimi, Kirlenen Alanların Restorasyonu ve Yaban Hayatı Rehabilitasyonu Çalıştay"nın TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde gerçekleştirildiği hatırlatılan açıklamada, Bakanlığın, çalıştayda, Fransa'da kurulu ve Avrupa Birliğince de desteklenen Kaza Kaynaklı Su Kirliliğinde Dokümantasyon Araştırma ve İnceleme Merkezi ile petrolle kirlenmiş yaban hayatına müdahale etme ve hazırlıklı olma konusunda çalışmalar yapan ve dünya çapında meydana gelen olaylarda tavsiyelerde bulunan SEA ALARM gibi kuruluşlardan destek alarak dünya genelinde bu konuda neler yapıldığını belirlediği aktarıldı.

Açıklamada, projenin 2014 sonunda tamamlanacağı ifade edildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

DENİZ KAZALARI Haberleri

Singapur Açıklarında İki Petrol Tankeri Yandı
Phuket Adası Açıklarında Balıkçı Teknesi Alabora Oldu: 1 Kişi Kayıp
Mudanya’da Karaya Oturan Gemi Kurtarıldı
Beylikdüzü Marinada Tekne İle Bot Çatıştı: Denize Düşen Adam Hayatını Kaybetti
Haliç Sahilinde Otomobil Denize Düştü, Vinç Yardımıyla Kurtarıldı