"Donanmanın havadaki gözü" olarak nitelendirilen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın Deniz Karakol Uçakları basına tanıtıldı. Marmara Denizi üzerinde gösteri uçuşları gerçekleştiren CN-235 Deniz Karakol Uçakları'nın modernize edilerek denizaltı savunma harbi, su üstü harbi ve arama kurtarma çalışmalarında da kullanılabildiği belirtildi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki Cengiz Topel Deniz Hava Komutanlığı brifing salonunda Deniz Hava Komutanı Tümamiral Hakan Üstem ve Deniz Kurmay Albay Burhan Akıncı tarafından Türk Denizcilik Tarihi ve modernize edilen Deniz Karakol Uçaklarının teknik özellikleri anlatıldı.
"Modern cihazlar ile donatıldı"
Deniz Karakol Uçaklarının modern cihazlar ile donatıldığını söyleyen Deniz Hava Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Türk Deniz Havacılığı'nın kuruluşunun 100'üncü yılını kutladıklarını hatırlatarak şöyle dedi:
"Deniz havacılığı olarak gökyüzü ve denizler ile iki mavi arasında olmanın haklı gururunu taşıyoruz. Türk Deniz Kuvvetleri'nin ülkemizdeki denizlerde kullanılan deniz karakol uçakları modern cihazlarla donatılmış, arama kurtarma hareketlarında kullanabilenen uçaklardır. 2002 yılında Deniz Karakol Uçakları genel maksatlı kullanıyordu. 2013 Ekim ayında ise modernizasyonu yapılarak denizaltı savunma harbi, Su üstü harbi ve arama kurtarma çalışmalarında kullanılmaya başlandı."
"Modern keşif gözetleme sistemleri ile donatıldı"
Deniz havacılığının temellerinin Osmanlı İmparatorlu döneminde atıldığını söyleyen Harekat Komutanı Deniz Kurmay Albay Burhan Akıncı ise, çağın gerekliliklerine uygun, modern silah ve sistemlerle donatılmış deniz karakol uçağı teminine yönelik olarak Meltem Projesi başlatıldığını belirterek şöyle devam etti:
"Bu kapsamda öncelikle MELTEM-I projesi ile 6 adet CN-235 uçağı 2001- 2002 yıllarında Türk Deniz Kuvvetleri envanterine dahil edilmiş, müteakiben yüklenici firma THALES tarafından 2004 yılından itibaren görev sistemlerinin entegrasyonuna başlanmış. MELTEM-II Projesi kapsamında gelişmiş komuta kontrol ve modern keşif gözetleme sistemleri ile donatılan CN-235 D/K uçakları 2013 yılı itibariyle teslim alınmış, denizdeki dost ve müttefik unsurlarla müşterek veya müstakil olarak, gece-gündüz her türlü şartta etkin olarak görev yapılmaya başlanmış."
Uçakların özellikleriyle ilgili bilgi veren Deniz Yüzbaşı Osman Altınok, da, uçakların Denizaltı Savunma Harbinde, düşman denizaltısının tespiti, imha edilmesi amacıyla kullanıdığını, ayrıca Su Üstü Harbi olarak bilinen şüpheli gemi ve denizaltıların tespitinde yararlanıldığını anlattı. Yüzbaşı Altınok, "Uçaklarımız Arama ve Kurtarma faliyetlerinde kullanılıyor. 48 adet Snoboy yani ses dinleme cihazı bulunuyor. 16 adet Snoboy aynı anda dinleniyor. Bu Snoboylarda paraşütle suya atılıyor. Aynı zamanda 216 radar konuşmasını takip ediyoruz. Ayrıca Otomatik Tanıtma Sistemi (OTS) sistemiyle 200 gemi takip ediliyor" diye konuştu.
Denizdeki gemilerin kimlik tespiti yapılıp görüntüleri alınıyor
Deniz Hava Harekatı Destek Merkezi Komutanlığında Deniz Karakol Uçakları ile ilgili görev ve takipleri yapılıyor. Uçakların göreve hazırlıkları, uçakların elde ettikleri verilerin analiz ve değerlendirilmesi gerçekleştiriliyor. Ayrıca uçakların mobil sismler vasıtasıyla görev desteği sağlanıyor.
Deniz karakol Uçaklarıyla öğlenden sonra da Marmara Denizi'nde gösteri uçuşları gerçekleştirilerek, bunlarla neler yapılabildiği anlatıldı.
virahaber.com