Deniz kaplumbağaları uydudan izlenecek

5. Ulusal Su Kaplumbağaları Sempozyumu'nda konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, deniz kaplumbağalarının uydudan takip edileceği sistemin hayata geçirileceğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Adnan Menderes Üniversitesi tarafından düzenlenen üç günlük "5. Ulusal Su Kaplumbağaları Sempozyumu" Kuşadası'nda başladı.

Düzenlenen sempozyumun ilk oturumunda caretta carettaların coğrafi dağılımı, Kuşadası ve çevresinde bulunan deniz kaplumbağası yuvaları ile Türkiye'de deniz kaplumbağası avcılığının tarihçesi konuları ele alındı.

Konuyla ilgili çalışmaları bulunan 30’un üzerinde konuşmacının katıldığı sempozyumun açılışına, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı,  Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdür Yardımcısı Osman Malkoç,  Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) yetkilileri, üniversitelerden çok sayıda akademisyen ve ilgili kuruluşlar katıldı.

  "DENİZ YAŞAMINA KATKI SAĞLAYACAK"

Sempozyumunda, kaplumbağaların denizler üzerindeki coğrafi dağılımları, Kuşadası ve çevresinde bulunan deniz kaplumbağası yuvaları ile Türkiye’de deniz kaplumbağası avcılığının tarihçesi konuları ele alındı.

Sempozyumun açılışında konuşan Ulusal Su Kaplumbağaları Bilim Kurulu temsilcisi Prof. Dr. Sedat Yerli, Türkiye’nin deniz kaplumbağaları araştırmalarında iyi seviyede olduğunu söyledi. Yerli, 5. Ulusal Su Kaplumbağaları Sempozyumu'nun biyoloji dünyasına ve gelecek deniz yaşamına önemli bir katkı sağlayacağını kaydetti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu da, 2009 yılında deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik bir genelge yayınlandığını hatırlattı. Gençoğlu, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü’ye caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarıyla ilgili yürütülen çalışmalar için teşekkür etti. Kurum olarak deniz kaplumbağalarını koruma ve kurtarma konusunda ciddi çalışmaları bulunduğunu, çeşitli üniversitelerin ilgili bölümleriyle ortak çalışma içinde olduklarını aktaran Gençoğlu, "2010 yılından itibaren deniz kaplumbağalarına uydu cihazı takılarak kaplumbağaların nerede beslendikleri ve nerede kışladıklarına dair bilgiler elde ediyoruz. Müdürlüğümüz sınırları içerisinde Ekincik, Dalyan, Dalaman, Sarıgerme ve Fethiye kıyıları önemli deniz kaplumbağalarının yuvalanma alanlarıdır. Üniversiteler ve sivil toplum örgütleri ile izleme ve koruma projeleri yürütüyoruz. Dalyan İztuzu kumsalında Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) çok başarılı tedavi ve eğitim faaliyetleri yürütülüyor. Kuşadası EKODOSD da Kuşadası’nda deniz canlıların korunmasına katkı sağlıyor" diye konuştu.

  "İZLEME CİHAZLARININ MASRAFINI KARŞILAYACAĞIZ"

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, ekolojik ve doğal değerleri korumanın önemine dikkat çektiği konuşmasında, "Kuşadası Belediyesi olarak deniz kaplumbağalarını koruma ve kurtarma konusunda EKODOSD ile işbirliği içerisinde ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Deniz kaplumbağaları dışında Kuşadası kıyılarında rastladığımız Akdeniz foklarını korumak amacıyla da çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte DEKAMER tarafından hayata geçirilen bir proje olan deniz kaplumbağalarını uydudan takip sistemine biz de katkı sağlayacağız. Birkaç deniz kaplumbağasının uydudan takibini yapabilmek amacıyla takılacak olan izleme cihazlarının masraflarını Kuşadası Belediyesi olarak karşılayacağız. Bunların yanında en önemli hedeflerimizden birisi de doğal yaşamı koruma konusunda farkındalık yaratmak. Bu amaçla vatandaşlarımızı bilinçlendirerek duyarlılık oluşturmak için bilgilendirme ve tanıtım çalışmaları yapıyoruz. Doğal hayatı korumak insanın kendisini korumasıdır. Biz bu dünyayı dedelerimizden değil, çocuklarımızdan miras aldık. Bu noktada Kuşadası’nın doğal değerlerini korumak için ciddi çalışmalar yürüten EKODOSD’a ve değerli Başkanı Bahattin Sürücü’ye çok teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca bu sempozyumun Kuşadası’nda gerçekleşmesini sağlayan tüm kişi ve kurumlara da teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

  ÖNCE ÇEVRE VE DOĞAL YAŞAM

Kayalı’nın ardından konuşan Kuşadası Kaymakamı Aksoy, Kuşadalıların doğayı koruma bilincine sahip olduklarını belirterek, “Çevre ve doğa denince aklımıza ilk olarak deniz, orman, hava gibi unsurlar geliyor. Fakat doğa bunların dışında içinde birçok değer taşıyor. Bunlardan biri de deniz kaplumbağaları. Bunları da koruma altına almalıyız. Önce çevre, önce yaşayacağız,  yaşamımızı koruyacağız, sonra refah seviyesine ulaşacağız” dedi.

"DENİZ KAPLUMBAĞALARI AÇISINDAN ZENGİN BİR ÜLKEYİZ"

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, sempozyumun amacı hakkında bilgiler verdi. Deniz kaplumbağalarının yaşadığı hiçbir Akdeniz ülkesinde bu tür sempozyumların düzenlenmediğini söyleyen Kaska, şöyle dedi: "Türkiye'de 21 kumsalda çeşitli üniversiteler çok değişik çalışmalar yapıyor. İki üç yılda bir, bizler bir araya gelerek nelere ulaştığımızı karşılıklı olarak sunuyoruz. Hem de önümüzdeki iki üç yılda neler yapmalıyız, onu tartışıyoruz. Kuşadası gibi bölgelerde yeni yuvaların çıkmasının nedenini araştırıyoruz. Hepimiz bu canlıların doğduğu kumsala geldiklerini biliyoruz. 15 üniversiteden 30 civarında bilim komisyonu üyesi, 100'e yakın araştırmacı bilim insanı, 50 sivil toplum temsilcileri ile birlikte sempozyumu gerçekleştiriyoruz. Türkiye deniz kaplumbağaları açısından Akdeniz'in en zengin ülkesi ve beşinci ulusal yapılan sempozyum ile bir farkındalık yaptığımızı düşünüyoruz. Şu ana kadar Akdeniz'de hiçbir ülkede böyle bir sempozyum yok. Bizler üç dört yıl arayla bunları bir araya gelerek yapıyoruz."

"DENİZ KAPLUMBAĞALARI 50-60 MİLYON YILLIK GEÇMİŞE SAHİP"

Sempozyumun konuşmacılarından Barcelona Üniversitesi'nden Dr. Carlos Carreras, slaytlarla anlattığı bilimsel çalışmasında, deniz kaplumbağalarının 50-60 milyon yıl önce Atlantik'ten gelerek Akdeniz'de kolonileştiklerini anlattı.

İspanya'da 2001 yılından bu yana yapılan bir çalışma ile Cebelitarık Boğazı'ndan devam eden girişlerle gelenlerin buradaki koloni ile bütünleşip bütünleşmediklerini araştırdıklarını belirten Carreras, bu alanda yaptıkları bilimsel araştırmaların sonuçlarını paylaştı.

Carrreras’ın ardından EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, katılımcılara Kuşadası ve civarında nadir görülen deniz kaplumbağası yuvaları ile koruma-kurtarma ve farkındalık yaratma çalışmaları konularında bilgi verdi. Sürücü’nün ardından konuşan Uzman Ayşe Oruç ise katılımcılara Türkiye’de deniz kaplumbağası avcılığının tarihçesi ile ilgili bir sunum yaptı.

Vira Haber

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı