"Deniz Haydutluğu ile Mücadele"

Son yıllarda dünya deniz ticaretinin önünde ciddi bir engel teşkil eden, alınan ek güvenlik tedbirleri ve artan riskler nedeniyle sigorta primleri ile birlikte navlunları arttıran deniz haydutluğu, tüm dünyayı olduğu gibi Türk denizcilik sektörünü de olum

2011 yılında deniz haydutluğunun dünya denizcilik sektörüne getirdiği yükün (Toplamda 6,6-6,9 milyar $) %81’i denizcilik şirketleri tarafından (5,3-5,5 milyar $); %19’u (1,3 milyar $) ise hükümetlerce karşılanmıştır. Toplamda ödenen fidye miktarı 160 milyon $, sigorta giderleri ise 635 milyon $ oldu. (Oceans Beyond Piracy Raporu)

Deniz haydutlarınca kurban olarak seçilen gemilerin taşıdığı yükler hedef alındığı gibi, maalesef can kayıpları dahi yaşanıyor. Saldırıya uğrayan gemi personeli çeşitli mağduriyetlere maruz kalıyor. Bu personelin aileleri, bazen aylar boyunca yakınlarından haber alınamıyor.

Deniz haydutluğu dünya deniz ticaretini ciddi şekilde etkilemeye devam ederken bu sorunla mücadele etmek için, tavsiye edilen güvenlik koridorlarını kullanarak seyir yapılmasından ulusal konvoy geçişlerinin kullanılmasına kadar birçok önlem alınıyor.

Deniz haydutluğu ile mücadelede konusunda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar devam etmektedir. Konunun bilinirliğini arttırmak amacıyla Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğünce “Deniz Haydutluğu ile Mücadele Tanıtım Kitapçığı” yayımlanmış olup söz konusu kitapçık kamu kurum/kuruluşları, üniversiteler, kıyı illeri valilikleri, liman başkanlıkları, deniz ticaret odaları ve konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarına gönderildi.

virahaber.com


 

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri