Datça'nın tek dalış merkezi olan Uçanbalık Dalış Merkezi, uzman dalış eğitmenleri ile birlikte eğitimlere başladı. Uzun kış mevsiminin ardından Akdeniz'in derinliklerini keşfe çıkan dalış meraklıları, yaza merhaba dedi. Akvaryum Koyu'na yapılan dalış turuna 20 kişi katıldı. Gruplar halinde ve uzman eğitmenlerin eşliğinde dalış yapan deniz tutkunları, deniz dibini yaklaşık yarım saat süreyle dolaşıp mutlu bir şekilde tekneye dönerlerken, gelecek hafta buluşmak üzere sözleşti. Uçanbalık Dalış Merkezi yetkilisi Kerem Bayrı, yeni sezonun tüm sualtı sporcularına hayırlı, Uğurlu ve kazasız geçmesi temennisinde bulundu.
Datça'nın sualtı sporları için ülkemizin en ideal noktalarından biri olduğunu ifade eden Bayrı, 'Datça ile ilgili genel yanlış kanılar var. Bunlardan en önemlisi Datça denizlerinin soğuk olduğu yönünde. Oysa ki Marmaris, Fethiye, Antalya, Kaş ve Mersin'e kadar olan bölgede deniz suyu sıcaklığı Datça ile aynı düzeydedir. Su sıcaklığı yaz döneminde Datça'da 29 dereceye kadar yükseliyor. Derinlerde dahi, 27 derecenin altına düşmüyor. Sert bir kış geçirmemize rağmen su sıcak ve dalış için uygun durumda bulunuyorö dedi.
KOYLARA SADECE TEKNE İLE GİDİLİYOR
Datça Yarımadası'nın, konumu itibariyle yerleşim alanlarından çok uzak olması nedeniyle ülkemizin en temiz denize sahip olduğunu hatırlatan Bayrı, 'Öyle ki karayolu ile ulaşılamayan onlarca koy var. Koylar son derece temiz ve görüş mesafesi mükemmel. Deniz dibi yaşamı görülmeye değer. Burada çok fazla dalış merkezi olmadığı için, sualtında göreceğiniz bir başka balık adam değil balıklar olacaktırö diye konuştu.
SUALTI DALIŞ NOKTALARI BELİRLENDİ
Datça'da geçen yıl kaymakamlık, sahil güvenlik, liman başkanlığı ve Uçanbalık Dalış Merkezi'nin işbirliği ile sualtı dalış noktalarının belirlenmesi ve düzenlenmesine yönelik proje çalışmalarının başlatıldığına dikkat çeken Bayrı, 'Proje çerçevesinde Datça Yarımadası'nda dalış yapılacak sahalar belirlenirken, oluşturulması planlanan yapay resif alanları ile her türlü balık avcılığına kapatılacak bölgeler tespit edildi. Yapay resif oluşturmak üzere iki batık için yer tespiti yapıldı. Altı bölgede her türlü deniz avcılığının yasaklanması için koordinatlar belirlendi. Deniz dibi yaşamını korumak amacıyla, altı dalış noktasına demir atılması yasaklanacak şekilde, şamandıra ve tonoz sistemi uygulanarak teknelerin sabitlenmesi sağlanacak. Birkaç yıl içersinde Datça dalış sporları için cazibe merkezi haline gelecekö diye konuştu.
Haberler.com