Dalyan'da tehlike büyüyor

Muğla'nın Köyceğiz ve Ortaca İlçesi sınırları içinde kalan Dalyan Kanalı'nda, koruma altında bulunan sazlıkların geçen yıllara oranla boylarının kısa kaldığı, bazı bölgelerde ise kurumaya başladığı görüldü.

Dalyan Kanalı ile Köyceğiz Gölü'nde yolcu taşıyan 12 metrelik teknelerdeki kapasite 2012 yılında 35'ten 25'e indirildi. 30 kişilik midibüslerle Dalyan'a gezmeye gelen turistler iki tekne ile kanala çıkarılmak zorunda kaldı. Kanalda artan tekne sayısı çevreye zarar vermeye başlayınca da bu kez çevreciler tepki gösterdi.

Koruma altındaki sazlıkların eskiye oranla daha bodur kaldığı, kuruduğu ve kanalda yer yer açılmalar olduğuna dikkat çeken Kardak Turizm sahibi Özay Akdoğan, "Sazların ölmeye başlaması yeni değil. Yetkilileri sürekli uyarıyoruz. Artık Köyceğiz ve Dalyan kanallarında yolcu taşıyan teknelerdeki yolcu kapasitesinin 25 kişi olarak uygulanmasının zararlarını görmeye başladık. 30-35 kişi olarak binilen teknelere getirilen sınırlama sazlar için sonun başlangıcı oldu. Daha önce kanallara ortalama 100-150 tekne çıkarken, 25 kişi zorunluluğu getirilince mecburen 300-400 tekne çıkmaya başladı. 30 kişilik bir otobüs ile gelen turist grubu eskiden tek tekne ile kanala açılırken, şimdi 5 kişi için ikinci tekne çıkarılması gerekiyor. Kanalda örneğin 50 tekne hareket etmesi gerekirken, 100 teknenin hareketiyle belki tekne sahiplerine iyi bir rant getiriyor olabili. Ama ileriye dönük baktığımızda Dalyan Kanalları ve Köyceğiz Gölü'nün sazlarının kötü yönde etkilendiği gerçeği var. Turizmciler olarak son yıllarda sazların boylarına baktığınızda eskiye oranla ne kadar kısa kaldıklarını görmek mümkün. Diğer bir tehlike ise yine karbonmonoksit gazı ile kaya mezarlarının da kötü yönde etkilenmesi" dedi.


Hayatını caretta caretta'lar için harcayan 'Kaptan June' adıyla bilinen çevreci 92 yaşındaki June Haimoff, "Buraya Rahmi Koç da geldi ve özellikle kanal üzerinde elektrikle çalışan tekneleri konuştuk. 3 yıldır da irtibat halindeyiz. Hatta 2 yıl önce teknelerin elektrikli olması için eylem düzenledik. Ama hala gerçekleşmedi. Gazla çalışan tekne yapıldı ama bir akşam biri patlayınca bundan vazgeçildi. Akü ile çalışan teknenin de bir gece aküsü boşalmıştı, tekne sefere çıkamayınca bu da kaldı. Peşinden de ortalık sessizliğe büründü. Artık birileri adım atmalı" diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı