Dalış turizmi için tekne batırılacak

Didim Turizm Derneği’nce ‘Dalış Turizmini’ geliştirmek amacıyla 1 Ekim Cumartesi günü Panayır Adası çevresinde tekne batırılacak.

Didim Turizm Derneği öncülüğünde yaklaşık bir yıldır süren Dalış turizmine yönelik çalışmaları sonucunu verdi. Didim Turizm Derneği’nin girişimleriyle İlçede dalış turizmini geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla 1 Ekim Cumartesi günü saat 9.00’da Panayır Adası çevresinde tekne batırılacak.

Etkinlik hakkında bilgiler veren Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay, “Yapay resif projesi dahilinde İlçemizdeki dalış turizmini geliştirmek, balık popülasyonunu arttırmak ve aynı zamanda trol gibi kaçak balık avcılığını belirli ölçüde önlemek amacıyla Didim Kaymakamlığı ve Didim Turizm Derneğinin yaptığı ortak bir projedir. Sahil Güvenlik Komutanlığından hibe olarak aldığımız ‘SG 118’ no’lu Sahil Güvenlik Botunu 1 Ekim Cumartesi günü saat 9:00’da Panayır adası çevresinde törenle batıracağız” dedi.

“DENİZ CANLILARINA ZARAR VERİLMEYECEK”

Botun batırılacağı yerle ilgili olarak Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesiyle ortaklaşa çalışma yürüttüklerini belirten Atabay, “Çevreye zarar vermemesi için Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile ortaklaşa yürütülmüş bir proje hazırladık. Batırılacak yerdeki deniz canlılarının zarar verilmemesi için Üniversite heyetinden Doç. Dr. Ali Türker yönetiminde batırılacak noktaya dalış yapıp su altı zeminini inceleyip, video kaydı ve fotoğraf kaydı yapılmıştır. Batırılacak alandaki tüm deniz canlıları tek tek tespit edilip incelenmiştir. Geminin duruşu itibariyle yosunlara faydalı olacak güneş ışığının engellememek için dahi ölçümler yapılmıştır ve Neticede geminin batırılacağı koordinatlar belirlenmiştir. Daha sonra teknik bir ekiple geminin iç temizliği yapılmış olup, denize zarar verilmemektedir. Gemi her türlü maddeden temizlenmiştir ve geminin zeminine 20 metreküp civarında beton atılmıştır. Bu beton hem geminin batması esnasında yardımcı olacaktır” diye konuştu.

“GEREKLİ TÜM İZİNLER ALINDI.”

Geminin batırılması için yetkili tüm kurumlardan izinler alındığını söyleyen Dernek Başkanı Atabay, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yine Üniversite heyeti tarafından bu çalışmalar kontrol edilip temizliği tamamen yapılmıştır ve batırılabilir raporu tanzim edilmiştir. Tüm bu raporlarla beraber Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili bölümleri, Denizcilik Müsteşarlığının Genel Müdürlüğü ve Daire Başkanlıklarından, Liman Başkanlığından deniz altı ve deniz üstü trafiği için her hangi bir sakıncası olmadığına dair tüm yasal izinler alınmıştır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından dosya tekrar incelendikten sonra son izin tarafımıza verilmiştir”

“DİDİM SU ALTI DERNEĞİ KURULACAK.”

Didim’de turizmi geliştirmek ve çeşitlendirmek adına Derneğin hazırlamış olduğu master planı çerçevesinde hareket ettiklerini belirten Atabay, “Master Planı dahilinde hazırladığımız bir projedir. Özellikle dalış turizmi anlamında ilçemizdeki fakirliği giderecek bir proje… Örneğin Antalya’nın Kaş ilçesi dalış turizmi açısından ulaştığı rakamlar şöyle; Dalış turizmi için gelen kişi sayısı 20 bin, Yıllık dalış sayısı 60 bin, 20’nin üzerinde dalış okulu mevcut. Dalış turizmi biraz pahalı bir olduğu düşünülürse bu rakamların ilçemize sağlayacağı maddi getiri ortadadır. Hedefimiz kısa zamanda bu rakam ulaşmak. Bu amaçla Derneğimiz öncülüğünde Didim Su Altı Derneğini kurulacak” ifadelerini kullandı.

“KARGO UÇAĞI BATIRILACAK”

“Türk Hava Kuvvetlerinden hizmet dışı kalacak bir adet kargo uçağı için başvuruda bulunduk. Bunu da yine batırmak istiyoruz” diyen Atabay, “Bu ada çevresinde Üniversite raporlarına göre Orfoz, Eşkina, Müren, Laos, Deniz Kabukluları, Ahtapot, Mır, Turna, Akya, Sinarit ve Torikler mevsimine göre bulunmaktadır” dedi.

Projenin maliyetiyle ilgili de bilgiler veren Atabay, “Projedeki tüm çalışmalar ayrıntılı olarak irdelendiğinde toplam maliyeti 100 bin TL civarında tutuyor. Bu rakamlara örnek verecek olursak Belediyemiz geminin Mersinden Didim’e getirilmesini üstlendi ve 20 bin TL ödenerek gemi Didim’e getirildi. Belediyemiz bu anlamda katkı sağladı. Bunun dışındaki diğer tutarlar ise Derneğimiz ve gönüllülük esasına göre sorumluluk sahibi duyarlı arkadaşlarımız tarafından karşılandı. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Düzenlenecek tören için 1 Ekim Cumartesi günü saat 9.00’da Altınkum’daki Belediye Çay bahçesi önünde vatandaşların ücretsiz tekne ile taşınacağını belirten Dernek Başkanı Atabay, Tüm Didimlileri etkinliğe davet etti.

“BATIRILACAK BOTUN ÖZELLİKLERİ”

Batırılacak olan “SG 118” no’lu Sahil Güvenlik Botuyla ilgili bilgiler şöyle ; “1959 yılında Almanya’da inşa edilmiş, 1965 yılında Sahil Muhafaza botu olarak Jandarma Genel Komutanlığı emrine gönderilmiş.9 Temmuz 1982 tarihinde Sahil Güvenlik Komutanlığına tahsis edilen bot 18 Mayıs 2010 tarihinde hizmet dışı bırakılmış.28.9 metre boyunda 4.5 metre genişliğinde olan bot 70 ton ağırlığında.

Nevşehirmedya

TURİZM Haberleri

Lüks Yolcu Gemisi Kuşadası'na Demir Attı
Rus Kruvaziyerden 2024'ün Son Ziyareti
Rus Turistler Bu Kez Erken Döndü
İzmir’e Kruvaziyer Gemisiyle 10 Ayda 150 Bin Yolcu Geldi
Kruvaziyer Rotaları Arap Körfezi’ne Kayıyor