Dalgıçlar göreve başladı

Büyükşehir Belediyesi, özel eğitimli dalgıçlar ve özel ekipmanlar yardımıyla, İhsan Alyanak gemisinin yakıt tankındaki mazot ve sintineyi çekmeye başlıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilk belirlemelere göre dümeninin kilitlenmesi sonucu kaza yapan ve Konak İskelesinde yan yatan İZDENİZ Genel Müdürlüğüne ait İhsan Alyanak gemisinde bulunan 15 ton yakıtı boşaltacak.

İlk olarak çevre açısından gerekli önemleri alan Büyükşehir Belediyesi, gemideki mazotun körfeze yayılmasını engellemek amacıyla bariyerle kontrol altına aldı ve özel emici ped ve sosislerle temizlik yaptı. Büyükşehir, ikinci adım olarak geminin tankındaki mazot ve sintineyi deşarj etmek için harekete geçti. Yaklaşık 15 ton olduğu tahmin edilen yakıtı boşaltmak için Denizcilik Müsteşarlığı Acil Müdahale Ekibine de dahil olan, denizde petrol, petrol türevleri ve diğer zararlı maddelere karşı acil müdahalede bulunma yetkisine sahip yetkili bir firma çalışmalara başladı.

Mazotun deniz suyuna karışmaması için titiz bir çalışma yürüten uzman ekip, dün gerçekleştirilen ilk tespit dalışında, geminin çarpma sonucunda 80 cm x 180 cm ebadında bir yara aldığını belirledi. Özel eğitimli 5 dalgıcın katıldığı dalış kapsamında, gemide 2 adet yakıt alım tankı, 1 adet servis tankı ile tankların nefeslikleri ve yakıt alım borularının yerleri tespit edildi. Yarın gerçekleştirilecek dalışta ise tank iskandilleri (yakıt tankının içinde bulunan yakıt miktarını ölçen boru) bulunacak. İskandillerin yakıt tanklarını dibine kadar gittiğini, yakıt dolum boruları ve nefesliklerin ise tankların üst kısmında bulunduğunu hatırlatan yetkililer, geminin duruş pozisyonunun yan yatma şeklinde olması nedeniyle detaylı bir çalışma yapıyor. Dalgıçlar, tankın içindeki yakıtın, hava basma yada su basma yöntemiyle alınacağına karar verecekler. Verilen karara göre, devreler bağlanacak. Gemideki mazotu çekmek üzere boru devreleri geminin iskandil, nefeslik yada yakıt alım devrelerine monte edilecek. Daha sonra, katı ve sıvı yakıt toplayabilen özel dişli pompalar aracılığıyla tanka hava yada su basılacak ve yakıt yukarıya çıkacak. Son olarak da montajı yapılan borular aracılığıyla tanktan çekilecek.

Toplanan mazot ve sintine, lisanslı bertaraf tesislerine ulaştırılarak bertaraf edilecek. Büyükşehir Belediyesine bağlı ekiplerin kaza anından itibaren yaptığı yoğun çalışma sonucunda, gemiden akan mazot ve sintine körfeze yayılmadan kontrol altına alınmıştı. Ekipler, deniz suyuyla karışık olmak üzere her biri birer ton olmak üzere toplam 15 varil atık topladı. Söz konusu atıklar, Büyükşehir Belediyesine ait lisanslı tehlikeli atık taşıma araçları ile lisanslı bertaraf atık tesislerine götürülüyor. Mazot ve sintine çekme işleminin Pazar günü tamamlanması planlanıyor.

cumrapostasi.com

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri