Costa Concordia için yetersiz raporu

Toplamda 1 Milyar Euro’yu geçmesi beklenen enkaz kaldırma çalışmalarının ilk aşaması olan dik konuma getirme operasyonu büyük bir başarıyla sonuçlanan Costa Concordia kruvaziyerinin parçalanma işleminin nerede yapılacağına ilişkin tartışmalar sürüyor

6 büyük tersane arasında çekişme yaşanırken, hazırlanan bir rapor, ülkedeki tesislerin 114 bin 500 tonluk bu devasa geminin sökümü için yetersiz olduğunu ortaya koydu. Böylece geminin Türkiye’ye götürülme ihtimali de arttı. Costa Crociere’den DHA’ya yapılan açıklamada ise, “Bu konuda henüz karar almadık” dendi.

Corriere della Sera gazetesi, Parbuckling sistemiyle 19 saat süren operasyonla omurgası üzerine oturtulan 290 metrelik Costa Concordia’ya ilişkin İtalya devlet gemi inşa tersaneler grubu Fincanteri’nin yaptığı incelemelerin sonuçlarını paylaştı.

Nisan ayında İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’na sunulan, “Costa Concordia batığının yüzdürülmesinden sonraki işlemler için ekonomik-teknik analizler” başlıklı raporda, İtalya’daki gemi söküm tesislerinin, bu gemiyi parçalama operasyonu konusunda yetersiz olduğu sonucuna varıldığı belirtildi.

Enkazın parçalanmasıyla ortaya, 75 bin ton çelik, 5 bin boru ve motor, 2 bin alternatör, panel ve kablo, 500 kimyasal ve çözücü reaktif ile 6 bin ton mobilya gibi büyük bir tablo ortaya çıktığını aktaran gazete, raporda, İtalya’daki tesislerin tüm bunların altından kalkamayacağının altının çizildiğini öne sürdü.

AKDENİZ’DE BAŞKA BİR LİMAN

Raporda, “Fincantieri uzun süredir, sadece güvenli konuma getirmek ve bunun ardından gemi sökümü konusunda uzman olan, İtalya ya da değil, Akdeniz’de belirlenen bir limana çekilmesini sağlamak için batığı kabul etme niyetinde olduğunu gösterdi” denildi.

Geminin sahibi Costa Crociere şirketinin ve sigorta kuruluşlarının bu konuda bir karara çoktan vardığı öne sürülen raporda, suda kalan kısmı büyük hasar gören kruvaziyerin Mayıs ayında yüzdürüleceği belirtildi.

İTALYAN LİMANLARI ARASINDA KAVGA VAR AMA O LİMAN BELİRLENDİ BİLE

Gazete, “İtalyan limanları arasında Costa Concordia kavgası” başlıklı haberlere de değinerek, “Oysa bu rapor, geminin götürüleceği limanın çoktan belirlendiğini gösteriyor” diyerek, bu limanın İtalya dışında olduğunun altını çizdi.

Bu kavganın artık bitmesi gerektiğinin altını çizen gazete, “Yabancı bir liman kazandı bile” ifadelerini kullandı.

Geminin, güçlü şekilde iddia edildiği gibi kaza yerine en yakın ve Costa Crociere şirketinin temel ortaklarından biri olan Piombino Limanı’na çekileceğinin gerçeği yansıtmadığını yazan gazete, “Bunu çocukları bile anladı artık” dedi.

İtalyan basını, uzun süredir geminin Türkiye’deki bir limanda parçalanacağı iddiasını ortaya atıyordu. Bu konuda Doğan Haber Ajansı’na kısa bir açıklama yapan Costa Crociere yetkilileri, “Henüz geminin sökülmesine ilişkin karar alınmadı. Bu konudaki karar, İtalyan yetkililerle birlikte alınacak ve gerekli açıklama yapılacaktır” dedi.

Piombino, Cenova, Civitevecchia, Palermo, Porto Torres ve Napoli limanları, bu operasyonun taliplilerinden.

ASTARI YÜZÜNDEN PAHALI

Öte yandan, 2005 yılında inşa edilen Costa Concordia’nın dik konuma getirilme operasyonun, beklenen rakam olan 600 milyon Euro yerine toplamda 540 milyona mal olduğu ortaya çıktı.

Corriere della Sera, geminin sökülme işlemlerinin de yine bu rakama yakın tutacağını iddia etti. Böylece 32 kişiye mezar olan kruvaziyerin enkaz kaldırma işlemleri, toplamda 1 milyar Euro’ya yakın masrafa yol açmış olacak.

DHA

GÜNCEL Haberleri

Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri
Marmara Denizi’nde Müsilajın Nedeni Belli Oldu