COP21 öncesi tüm gözler denizcilik endüstrisinde

Paris’te gerçekleşecek olan ve sera gazı emisyonlarının nasıl azaltılacağının görüşüleceği COP21 öncesinde tüm gözler denizcilik endüstrisine çevrildi.

Dünya, Paris’te gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler 21. Taraflar Konferansı’na hazırlanırken, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) denizcilikte emisyon azaltım tedbirlerini kuvvetlendirmek için artan baskıya maruz kaldığı ifade edildi. Fransa’nın başkentinde 30 Kasım-11 Aralık 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan konferansın taslak metninde iki öneri yer alıyor. Bonn’da önümüzdeki ay gerçekleştirilecek hazırlık toplantısında her iki önerinin de yeniden değerlendirileceği belirtildi. İlk öneri IMO’nun, gelişen dünyada emisyon azaltımı için ödeme yapılmasına yönlendiren Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UN Framework on Convention on Climate Change – UNFCCC) kapsamında yakıt vergisi geliştirmesi için teşvik edilmesi gerektiği. IMO’nun, gelir sağlayabilen ancak son aylarda durgunlaşan emisyon ticareti gibi piyasa tabanlı önlemleri geliştirmeye çalıştığı belirtilirken, buna karşılık Avrupa Birliği, denizcilikte, gelecekte piyasa tabanlı önlemlerin temelini oluşturması beklenen, kendi bölgesel emisyon izleme, raporlama ve doğrulama (Monitoring, reporting and verifying-MRV) projesini başlattı. IMO da buna benzer bir küresel proje gerçekleştirmek için girişimde bulundu.

YAKITTA AÇIK VERGİ UYGULAMASI ÖNERİSİ

Danimarka ise, IMO tarafından da desteklenen, yakıtta açık bir vergi uygulaması şeklinde alternatif bir yöntem öneriyor. Uluslararası Deniz Ticaret Odası da (International Chamber of Shipping-ICS), iklim değişikliği gelirinin endüstriden elde edilmek zorunda olmasının yakıt vergisi seçeneğine tercih edileceğini belirtiyor. Paris taslak metnindeki diğer öneri ise, IMO’nun kendi emisyon azaltım hedeflerini geliştirmesi. Söz konusu hedefin denizciliği, UNFCCC’nin küresel emisyon azaltım hedefi ile uyumlu hale getirmesi gerektiği belirtiliyor. UNFCCC gereğince bu azaltımlar küresel ısınmayı 1,50C’de tutmaya yeterli olacak seviyede olmalı.

IMO verilerinin; denizcilik kaynaklı emisyonların küresel ticaret ile kaçınılmaz olarak artacağını göstermesi ve giderek artan deniz taşımacılığı ile birlikte emisyonların kontrol altına alınmasının neredeyse imkansız hale gelecek olması nedeniyle, bu konunun IMO için oldukça sıkıntılı olduğu kaydedildi.

Deniz Ticaret Odası

IMO & AB Haberleri

IBIA, CII Uygulamasında Değişiklik Talep Ediyor
IMO MEPC 81. Dönem Toplantısında Yeni Kararlar Alındı
'Imo Denizcilikte Karbon Salınımını Azaltma Stratejilerini Güncelledi'
Deniz Emniyet Komitesinin 107. Dönem Toplantısı Yapıldı
‘Uluslararası Denizcilik Kadınları Günü’ Tarihi Belli Oldu