ÇÖMÜ'de tasarruflu balıkçı teknesi üretildi

Çanakkale'de faaliyet gösteren bir firma tarafından geliştirilen "hidrolik motor sistemiyle çalışan fiber tekne" ile balıkçılıkta maliyetin azaltılması hedefleniyor.

Çanakkale'de faaliyet gösteren bir firma tarafından geliştirilen "hidrolik motor sistemiyle çalışan fiber tekne" ile balıkçılıkta maliyetin azaltılması hedefleniyor.

Firma sahibi Ceyhuni Gürer, yaptığı açıklamada, "Gelibolu Yıldızı" adını verdikleri proje kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyelerinin danışmanlığında bir tekne ürettiklerini söyledi.

Projenin iki yıl sürdüğünü ve deneme aşamasında başarılı olduklarını dile getiren Gürer, "Balıkçı tekneleri genellikle sac ya da ağaç yapıya sahip. Bakım ve onarım masrafları oldukça yüksek. Bu tekne, geliştirilmiş fiber yapıya sahip. Uzun süre bakım ve onarım gerektirmeyeceği için hazırladığımız projenin, balıkçılığı 50 yıl ileriye taşımasını bekliyoruz" dedi.

Balıkçıların, yüksek maliyetli onarımlardan uzak durduğunu vurgulayan Gürer, gerek motor aksamı gerekse yapı donanımı dolayısıyla bu teknenin diğerlerinden farklı olduğunu anlattı. Bunun kullanılmasıyla bakım ve onarım maliyetlerinin en aza indirileceğini ifade eden Gürer, şöyle konuştu: "Makine donanımı, geliştirilmiş bir hidrolik sistemine sahip. Bu hem yakıt tasarrufu sağlıyor hem de yüksek manevra gücü oluşturuyor. Türkiye'de balıkçılıkta standart bir uygulama var; ahşap tekneler kullanılıyor. Fiber malzeme hafif olduğu için çok rağbet görmüyor ancak mühendislik detaylarıyla teknemizi balıkçılık için uygun bir biçime soktuk. Ağırlığı, kabiliyeti, motor ve makine gücü normal bir tekneden daha iyi. Birkaç küçük işlem ve testin ardından hiçbir sorunu olmayan, Türk balıkçısına ve balıkçılığa katkı sağlayacak teknemiz, sularımıza çıkacak."

"Milli tekne yapma" hedefi

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Ayaz ise projenin, bir "milli tekne" yapma hedefiyle başladığını ve başarıyla ilerlediğini belirtti. Balıkçıların, rüzgarda savrulması ve güç kontrol edilebilmesi nedeniyle fiber malzemeden yapılmış tekneleri pek tercih etmediğini bildiren Ayaz, "Bu tekne, Türkiye'de ilk olan bir özelliğe sahip. Tüm dezavantajların ortadan kaldırıldığı bir sistem oluşturuldu" ifadesini kullandı.

Ayaz, geliştirdikleri tekneye, fiber yapıya sahip olmasına rağmen rüzgardan etkilenmemesi için sağlam bir omurga yerleştirildiği bilgisini verdi.

Hidrolik sistem kullanılmasının, her anlamda balıkçılar için avantaj oluşturacağını kaydeden Ayaz, "Balıkçılarımızın, bakım ve onarım maliyetleri nedeniyle beli bükülmüş halde. Fiber tekne sistemi başka ülkelerde denenmiş ancak Türkiye'de ilk kez deneniyor. Balıkçılarımız için çok büyük ve önemli bir proje olarak başarı sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.

virahaber.com

TURİZM Haberleri

İzmir’e Kruvaziyer Gemisiyle 10 Ayda 150 Bin Yolcu Geldi
Kruvaziyer Rotaları Arap Körfezi’ne Kayıyor
Yolcu Sayısında Rekor Kırıldı
Journey Ege Denizi’nde İlk Yılını Tamamladı
Tatil Tercihlerinde Yükselen Yıldız: Kruvaziyer