Çin ordusuna ait Type 072 III çıkarma gemisine monte edilmiş olarak görülen ve literatürde 'railgun' olarak yer alan elektromanyetik top ilk defa görüntülendi.
Çin'in elektromanyetik top konusunda yoğun çalışmalar yürüttüğü bilinse de, gelişmekte olan bu askeri teknolojinin söz konusu çıkarma gemisine monte halde görülmesi, Çin ordusu açısından önemli ve dikkat çekici bir kazanım olarak değerlendiriliyor.
Hedef menzilini 100 kilometreye kadar çıkaran bu elektromanyetik raylı top, deniz savaşlarının bütün kurallarını baştan yazılmasına yol açacak nitelikte. ABD'nin geliştirmek için 500 milyon dolar harcadığı ancak bir türlü üretemediği bu silahı, Çin kendi savaş gemisine monte etmeyi başardı.
Temel olarak iki metal plaka arasinda yoğun bir manyetik alan yaratılarak, bu alan içerisinde parçacıkların hızlandırılması esasına dayanan elektromanyetik top teknolojisinin önümüzdeki dönemde askeri kullanımının daha da yaygınlaşması bekleniyor.
Türkiye'nin önde gelen kuruluşlarından Tübitak SAGE (Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü) de, uzun çalışmaların ardından yerli ve milli imkanlarla "Sapan" ismi verilen bir elektromanyetik silah geliştirmeyi başararak, bu alanda Türkiye'nin öncü ülkelerden biri haline gelmesini sağlamıştı.
Vira Haber