Çin su ürünleri üretimini 20 yılda üç katına çıkardı

Çin, son 20 yıl içersinde balık üretimini üç katına çıkararak dünyada en çok balık üreten, ihraç eden ve tüketen ülke haline geldi.

Akuakültür ya da su ürünleri yetiştiriciliği dünyada en hızlı büyüyen gıda sektörü oldu. Gıda uzmanları, nüfusun hızla artmakta olduğu dünyamızda insanları doyurmak için çareyi su ürünleri yetiştiriciliğinde görüyorlar.

Bunun en büyük nedeni ise Çin. Ülke son 20 yıl içersinde balık üretimini üç katına çıkararak dünyada en çok balık üreten, ihraç eden ve tüketen ülke haline geldi.

Çin, dünya balık üretiminin üçte birinden fazlasını sağlıyor ve deniz ürünleri üretiminin yüzde 72'si su ürünleri yetiştiriciliğinden geliyor.

Global Pazar araştırma şirketi Technavio, Çin'in su ürünleri yetiştiricliği endüstrisinin önümüzdeki dört yıl içersinde Yunanistan'ı kurtarmak için ayrılan miktar olan 100 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.Bu da 2012'deki 66 milyar dolardan yüzde 38 oranında bir artış anlamına geliyor.

Çin'in su ürünleri yetiştiriciliğinden ürettiği balıkların 2030 yılında tüm dünyanın balık tüketiminin yüzde 38'ini karşılayacağı hesaplanıyor.

Su ürünleri yetiştiriciliği sanıldığı gibi küçük bir endüstri değil. Çiftlik deniz ürünleri 2011 yılında ilk kez dünya sığır eti üretimini geçmiş olup şu anda tüm dünyada insanların tükettiği balıkların yarısı bu endüstri tarafından sağlanıyor.

Nüfus artışı ve balık almaya parası yetecek orta sınıfın gelirinin artması son 50 yıl içersinde deniz ürünlerine talebin artmasına neden oldu.

Türkiye'de de su ürünleri yetiştiriciliği son on yıl içerisinde önemli gelişmeler gösteren bir sanayi kolu durumuna geldi.

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

2024’te 200 TL Olan Hamsi 2025'te 100 TL’den Satılıyor
Hamsi Balıkçıların Rotasını İğneada’ya Çevirdi
Karadeniz'de Kefal Bereketi Yaşanıyor
Hamsi Bir Haftada 50 lira Birden Düştü: Rağbet Arttı
Tokat'ın Somonları Karadeniz'de Büyüyüp Dünya Sofralarına Ulaşıyor