Çin Dışişleri Bakanlığı, Japonya'nın son hazırladığısavunma raporunun temel gerçekleri göz ardı ettiğini "Çin tehdidi" ifadelerinin "kötü niyetli" olduğunu kaydetti.
Japonya'nın raporunda, ülkenin güvenlik ortamının her geçen gün zorlaştığı ve acımasızlaştığı ifadelerineyer verilirken, Çin'in savunma siyaseti ve askerigelişiminin şeffaf olmadığı kaydedildi.
Raporda ayrıca, Çin'in deniz faaliyetlerinin "uluslararası toplumda endişeye sebep olduğu" ve "tehlike arz ettiği" ifadeleri kullanıldı.
Bakanlık Sözcüsü Hua Çunying, bu iddialara karşı Çin'in barışçıl kalkınma yolunu izlediğini öne sürerek, savunmaya yönelik bir siyaset izlediklerini aktardı.
"Japonya'nın bu durumla ya da Çin'in iç işleriyle ilgili konuşmaya hakkı yoktur" diyen Hua, Çin'in uluslararası hukuk ve ilgili iç hukukuna göre normal olarak yürüttüğü deniz aktivitelerinin eleştirilemeyeceğini ifade etti.
"Japonya kasten tansiyon yükseltiyor"
Hua, Çin'in iki ülke arasındaki bölgesel ve deniz ihtilaflarını diyalog ve istişare ile çözmeye çalıştığını yineleyerek, "başka bir ülkenin Çin'in egemenliğini ihlaline asla izin vermeyeceğini" vurguladı.
Japonya'nın iki ülke arasındaki ihtilaflı olan Diaoyü adalarıyla ilgili tansiyonu "kasten yükselttiğini" belirten Hua, Japonya'nın bahane aramak yerine kendi eylemlerini ciddiyetle düşünmesi gerektiğini kaydetti.
Hua, Çin'in Japonya ile ilişkilerine önem verdiğini ve geliştirmeye açık olduğunun altını çizerek, Japonya'nın ikili ilişkilerin gelişimine zarar vermeyi bırakarak davranışını değiştirmesi gerektiğini ifade etti.
Çin ve Japonya'nın Doğu Çin denizinde bulunan Tokyo'nun "Senkaku" Pekin'in ise "Diaoyü" olarak adlandırdığı insansız adacıklarla ilgili ihtilafı bulunuyor. Çin tarihten bu yana adaların kendisine ait olduğunu savunurken, Japonya İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra adaların kendine devredildiğini iddia ediyor.
İki ülke arasındaki adalar gerilimi son olarak Japonya'nın adaların mülkiyetini Japon bir aileden aldığını açıklaması üzerine artmıştı.
virahaber.com