Çin balıkçı filoları dünyayı tehdit ediyor

Sessiz bir şekilde hızla büyüyen Çin balıkçı filoları giderek Uzakdoğu'dan Batı Afrika'ya kadar tüm denizlerde kaçak bir şekilde avlanıyor

Sessiz bir şekilde hızla büyüyen Çin balıkçı filoları giderek Uzakdoğu'dan Batı Afrika'ya kadar tüm denizlerde kaçak bir şekilde avlanıyor.

Ekonomik büyüklük olarak yakın zamanda dünyanın en büyüğü olmayı hedefleyen Çin, denizlerde de sessiz bir şekilde önlenemeyen tehlikeli büyümeye imza atıyor. Açık denizlerde de yakın zamanda Çin balık filolarından geçilemeyecek. Şu an Uzakdoğu'dan Batı Afrika'ya kadar Çinli balıkçı filoları dolaşıyor. Balıkçıların çoğu kaçak olarak avlanıyor.


Son olarak geçen ay Güney Kore sularında yasadışı balık avlayan iki Çinli balıkçı teknesi yakalandı. Olay iki ülke arasında neredeyse diplomatik krize neden olacaktı. Çin'in bu balıkçı tekneleri bölgede büyük bir rahatsızlık oluşturmaya başladı. Yetkililere göre son buna benzer 4 bin 600 vaka meydana geldi.

UZAKDOĞU'DAN BATI AFRİKA'YA

Çin'in yasak sularda avlanma ve ihallelerde bulunması sadece Uzakoğu'yla sınırlı değil. Çin, iç piyasada giderek artan balık talebini karşılamak için 1985 yılında "Uzak Sular Balık Filosu" kurmuştu. Bu balık filosu kurulduğu günden bu yana giderek büyüyor. Devletin büyük önem ve destek verdiği bu filoların şu an itibariyle 2 binlerde olduğu tahmin ediliyor. ABD'nin sadece 200 uzak sular balıkçı filosu olduğu göz önünde bulundurulduğunda bunun büyüklüğü daha da önem kazanıyor.

HER YIL 4,69 MİLYON TON BALIK

Çin'in bu filoları oluşturmasının en büyük nedeni, balık arz talep dengesini sağlamaktı. Çin an itibariyle yıllık 4,69 milyon ton balık avlıyor. Bu balıkların büyük çoğunluğu açık denizlerde avlanıyor. Bu avlanmaların tamamına yakını da kaçak bir şekilde yapılıyor. Kaçak olarak yapılan avlanmalarının çoğunun da Batı Afrika kıyılarında yapıldığı belirtiliyor.

İHRAÇ EDİYOR

Konuyla ilgili olarak bir forum yapan Wilson Merkezi, Çin'in uzak denizlerdeki balıkçılğı, sadece iç piyasa ihtiyacını karşılamak için yapmadığını, Avrupa, ABD ve Asya'daki birçok ülkeye balık ürünlerini ihraç ettiğini belirtti.

Raporda Çin'in vereceği zararların, bu ülkeden ithalat yapanların davranışlarına bağlı olarak da değişebileceği vurgulandı. Batı Afrika ülkelerinin çoğu açlıkla mücadele ediyor. Burada yaşayan yerliler, Çinli balıkçılarla rekabet edemiyor. Çin üstün teknolojik yöntemler kullanarak bölgenin balıklarını avlıyor.

BM SÖZLEŞMESİNİ İMZALAMADI

Birçok Avrupa ülkesi ile Afrika ülkesi, uzak su balıkçılığı konusunda BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni imzaladı; ancak Çin bu sözleşmeye dahil olmadığı için uzak denizlerde balıkçılığa verdiği zararı da tespit edilemiyor.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Mavi Vatan-2025 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü Nefes Kesti
Yalova'da Yasa Dışı Midye Avcılığı Yapan 7 Kişiye 653 Bin Lira Ceza
Dalga Nedeniyle Denize Düşen Balıkçıyı Kurtarma Operasyonu Kamerada
Mersin'de Deniz ve Kumsal Satışa Çıkarıldı
Beykoz Halkı Anadolu Kavağı Deniz Dolmuş Seferlerinden Rahatsız