Pekin Yönetimi ilk etapta Zhejiang eyaletinde ülkenin kıyılarına yakın 30 adayı kiraya verecek. Yabancıların ya da yabancı şirketlerin bu adaları kiralamalarının önünde de herhangi bir yasal engel yok. Ancak adaları kiralayacaklar, belediyeleri ve çevrecileri, doğaya zarar vermeyecekleri yolunda ikna etmek zorundalar.
Bir eyalette 3000 ada
Çin'in Zhejiang eyaletinde yaklaşık 3000 ada bulunuyor. Bu adaların çoğunun yüzölçümü, sadece 500 ila 1000 metrekare arasında. Bazıları ise bir okulun futbol sahası kadar küçük. Adaların ne kadar fiyata kiraya verilecekleri ise bilinmiyor. Ancak Çin medyasına yansıyan haberlere göre, fiyatlar yılda 15 bin dolardan başlayıp, 150 bin dolara kadar çıkabilir.
Stratejik bir hareket mi?
Çin'in adalarının kullanıma açılmasını cesaretlendirmesinin stratejik nedenleri de olabilir. Güney ve Doğu Çin denizlerinde, statüleri tartışmalı çok sayıda küçük ada ya da kayalık bulunuyor. Çin, kıyılarına yakın adaları yaşama açarak, "münhasır ekonomik bölge" olarak gördüğü alanı genişletmek isteyebilir.
Pekin Yönetimi 2003'te de benzer bir girişim başlatmış ancak inşaat malzemelerinin nakliyesinde yaşanan sıkıntılarla elektrik ve su görtürülmesinde yaşanan zorkluklar yüzünden, Doğu Çin Denizi'ndeki adalarda istenen sonuç elde edilememişti.
Çin yetkilileri bu kez daha maceraperest girişimcilerin ya da şirketlerin kendileirine başvurmalarını umuyor. Yabancıların, pek de hoş karşılanmasalar da, adalara yatırım yapmalarının engellenmeyeceği görülüyor. Yeter ki Çin yasalarına uysunlar...
BBC Türkçe