ABD Başkanı Donald Trump'ı siyasi testten geçiren Çin'in, Güney Çin Denizi'nde uzun menzilli füze bataryası konuşlandıracağı 20'den fazla üs inşaatını tamamlamak üzere olduğu ABD'li yetkililerce açıklandı. Resifler üzerine inşa edilen üsler, ABD tarafından askeri tehdit olarak yorumlanıyor. Çin, dünya deniz trafiğinin üçte birinin geçtiği Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamında hak iddia ediyor. Burunei, Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam da hak talebinde bulunan ülkeler arasında yer alıyor.
ABD, yapay adaları yasadışı olarak tanımlıyor
Trump yönetimi, Güney Çin Denizi'nde, Çin'in yapay adalar inşa etmesini yasadışı olarak tanımlıyor. ABD'nin nükleer yakıtlı uçak gemisi Carl Winson, devriye seferi kapsamında pazar günü bölgedeki ihtilaflı sulara gelmişti. ABD'li bir istihbarat yetkilisi, “Çin, Güney Çin Denizi'nde sadece inşaat yapmak için inşaat yapmıyor. Bu inşaatlar karadan havaya füze bataryalarının bulunduğu diğer yapılara benziyor. Yani ne için yapıldıkları belli” ifadelerini kullandı. Başka bir yetkili ise yapıların 20 metre uzunlukta ve 10 metre yükseklikte olduğunu belirtti. Washington'da bulunan Çin Büyükelçiliği, konuyla ilgili yorum çağrılarına cevap vermedi.
Bölgedeki tansiyon giderek artıyor
Washington'da bulunan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden Güney Çin Denizi uzmanı Greg Poling, uçuş pistlerinin bulunduğu Spratly Adaları dahil Çin'in, Güney Çin Denizi'nde inşa ettiği yedi adaya da hava ve füze savunma sistemleri dahil mühimmat yerleştirdiğini belirtti. Poling, “Kesinlikle bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. Çinliler, kapasitelerindeki sabit artışta oldukça ilerledi” dedi.
Filipinler'den acil toplantı çağrısı
Salı günü, Filipinler, Güneydoğu Asya ülkelerinin, Çin'in Güney Çin Denizi'ne mühimmat yerleştirmesini “rahatsız edici” bulduğunu duyurdu ve askeri tırmanmaya son vermek için acil toplantı çağrısı yaptı.
ViraHaber.com