Çeşmenin suyu kesik!

İzmir şehir merkezine sadece 80 km. uzaklıkta olan Çeşme, özellikle plajları ve koylarıyla dikkat çekici bir tatil kenti. Çeşme’nin girintili çıkıntılı kıyılarında birçok koy ve plaj denize giriş olanağı sağlıyor

İzmir şehir merkezine sadece 80 km. uzaklıkta olan Çeşme, özellikle plajları ve koylarıyla dikkat çekici bir tatil kenti. Çeşme’nin girintili çıkıntılı kıyılarında birçok koy ve plaj denize giriş olanağı sağlıyor. İlçe, İzmirlilerin en favori sayfiye yerlerinden. Yazlıklar, otel ve pansiyonlar güneyde Alaçatı’dan, kuzeyde Ildırı’ya kadar tüm kıyıya yayılmış durumda. Çeşme aynı zamanda potansiyel bir ılıca merkezi. Ancak, Çeşme Çeşmelilere göre bu turizm potansiyelini giderek yitiriyor. Belediye’nin “Borçsuz belediye” olarak öğünmek yerine ilçeye turizm yatırımı yapmasını isteyenler de var.

Çeşme ağırlıklı olarak yerli turistlere hizmet veren bir turizm merkezi. Gündüzleri hemen karşısındaki Yunan Adalarını rahatlıkla görebilirsiniz. Ilıca, Çeşme’ye 6 km mesafede kaplıcalarıyla ünlü bir belde. Beyaz ve yumuşak kumlu plajıyla özellikle yerli yazlıkçıların gözde mekanı. Ilıca’da, kaplıcaların yer aldığı lüks turistik tesisler bulunuyor.

Çeşme Ilıcaları, ülkemizin en önemli kaplıca merkezlerinden biri. Genel olarak romatizmal hastalıklar, kadın hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları ve metabolizma bozuklukları üzerinde etkili olan kaplıcalarda banyo tedavisi ile nevralji, nevrit, romatit, artroz, kısmi felç ve kronik iltihaplı kadın hastalıkları tedavi ediliyor. Ortalama sıcaklığı 42-52 °C arasında değişen kaynak suyu klorid, sodyum, magnezyum ve florid içeriyor. Ilıcaların yanında bir de çamur kaynağı var. Çamur banyosunun selülit, sedef hastalığı, cilt hastalıkları, romatizma, spondilit ve siyatik hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Ancak Ilıca Mahallesindeki Termal havuz yıllardır kaderine terk edilmiş durumda. Şifalı çamurun bulunduğu bir başka tesis de benzer kaderi paylaşıyor.

Türkiye’nin yıldızı konumunda olan İzmir’in en güzide ilçesi olan Çeşme Çeşmelilere göre bir sorunlar yuvası.Çeşme’nin en büyük sıkıntısı ise turizm sektörünün yok olmaya başlaması. Kış turizminin tamamen bittiği Çeşme’de yaz sezonu ise iki ay ile sınırlı. Çeşme esnafı ise kiraların yüksek olması bir yana, işleri de olmayınca dükkanlarını kapatmakta bulmuş çareyi. Turizme yönelik yatırımın olmaması esnafın en büyük şikayeti. Belediye Başkanının kendilerini düşman olarak gördüğünü dile getiren Çeşme esnafı, levha vergilerinin Türkiye’nin hiçbir yerinde bu kadar yüksek olmadığını belirtti.

Öte yandan zaten kıt kanaat geçinen esnafa destek vermek yerine belediye kendi mülkü olan arsayı bir büyük hipermarket zincirine vermiş.Çeşmelilere göre; Çeşme aleyhinde yazıların bulunduğu gazeteler Belediye tarafından toplattırılıyor. Çeşmeliler, bu yolla basın özgürlüğünün kısıtlandığını tabiri caiz ise baskı kurulduğunu ileri sürüyor.Çeşmenin eski güzelliğini ve çekiciliğini kaybettiğini ileri süren Çeşmeliler, özellikle Belediye’nin zaman zaman yanlış uygulamalar yaptığını ifade ettiler. Çeşmeliler, bu iddiayı denize sıfır yapılan kamyon otoparkı ile ispatlamaya çalıştılar.

Bir çöp konteynerinde bomba patlatılması üzerine bütün çöp konteynerlarının kaldırıldığını vurgulayan halk, “Sokaklar çöplüğe dönüşüyor. Böyle bir mantık olabilir mi?” diyerek tepkilerini dile getirdiler. Sahil boyunca oturacak mekanların olmaması ve özellikle kış aylarında sokakların başıboş köpeklerce işgal edilmesi Çeşmelileri korkutan bir olgu. Çeşmeliler bir köpek barınağı yapılarak başıboş köpeklerin toplatılmasını istiyor.

Çeşme Belediye Başkanı’nın “Borçu olmayan belediyeyiz” övünmesini eleştiren bazı Çeşmeliler ise, “Keşke ilçeyi kalkındıracak tesisler yapılsa ve bunlar için borç alınsa” dedi.

Yenigün/Seher DENİZ

TURİZM Haberleri

İzmir’e Kruvaziyer Gemisiyle 10 Ayda 150 Bin Yolcu Geldi
Kruvaziyer Rotaları Arap Körfezi’ne Kayıyor
Yolcu Sayısında Rekor Kırıldı
Journey Ege Denizi’nde İlk Yılını Tamamladı
Tatil Tercihlerinde Yükselen Yıldız: Kruvaziyer