Cansın, Samsun'a yelken basacak

Doğuştan beyin felci nedeniyle engelli olan 17 yaşındaki Cansın Yemlihaoğlu, 12 metrelik yelkenli tekneyle İstanbul'dan Samsun'a yelken basacak

Yelken sporunun tanınmış isimlerinden işadamı Hakan Yemlihaoğlu'nun doğuştan beyin felci nedeniyle engelli kızı 17 yaşındaki Cansın Yemlihaoğlu, 12 metrelik yelkenli tekneyle 12 Mayıs'ta İstanbul'dan başlayacağı yolculukta 377.35 mil yol yaparak, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda Samsun'da olacak.

Yelken sporunun tanınmış isimlerinden işadamı Hakan Yemlihaoğlu'nun doğuştan beyin felci nedeniyle engelli kızı 17 yaşındaki Cansın Yemlihaoğlu, 12 metrelik yelkenli tekneyle 12 Mayıs'ta İstanbul'dan başlayacağı yolculukta 377.35 mil yol yaparak, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda Samsun'da olacak. Baba Yemlihaoğlu, engellilere yönelik uzun mesafe bir organizasyonun söz konusu olduğunu belirterek, "Engellilere yönelik sosyal projelerin azlığı ve Cansın'ın artık bir genç kız olması nedeniyle özgüvenini kazanması amacıyla böyle bir projeyi hayata geçirmek istedik" dedi.

Ocak ayı sonunda düzenlenecek yelken yarışlarının organizasyonuyla ilgili olarak Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne gelen, yelkenci ve yelken hakemi 48 yaşındaki Hakan Yemlihaoğlu, kızı Cansın'la ile ilgili projeyi DHA'ya anlattı.

'DOĞUŞTAN BEYİN FELCİ'

Yemlihaoğlu, kızı Cansın'ın doğduğu günden beri 'Cerebral Palsy' denilen beyin felci rahatsızlığı ile mücadele ettiğini söyledi. Bugün 17 yaşına gelen Cansın'ın özgüvenini kazanması için engellilerin katılacağı uzun mesafe bir yarış projesini hayata geçirdiklerini kaydeden baba Yemlihaoğlu şunları kaydetti:

"10-16 Mayıs 2012 tarihleri arasındaki Engelliler Haftası'nda Cansın, tek başına yelkenli tekne kullanarak İstanbul'dan Samsun'a gidecek. 377.35 mil yelken basacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yanı sıra TAYK, TYF, W Collection, www.turksail.com, TURMEPA, SYK ve Türk Yelken Vakfı tarafından desteklenen projede start, W Cup boğaz yarışının planlandığı 12 Mayıs'ta verilecek. Yelkenciler ile engelli dernekleri üyelerinin katılacağı bir tören ile İstanbul'dan yolcu edilecek Cansın, 12 metrelik teknenin dümeninde olacak. Şile, Kefken, Ereğli, Amasra, İnebolu ve Sinop'un ardından 19 Mayıs'ta Samsun'a ulaşacak, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına katılacak."

ÖZEL DEĞİŞİKLİKLER

Sirena Marin'in 'Azuree 40' yelkenli tekneyi bu organizasyon için kendilerine tahsis ettiğini kaydeden Hakan Yemlihaoğlu, teknede kızı Cansın için özel bazı değişiklikler yapıldığını söyledi. Seyir sırasında teknenin yana yatması halinde Cansın'ın dümen kontrolünü kaybetmeyeceği özel bir koltuk hazırlandığını, kamaraya iniş çıkışlarda kullanacağı özel bir lift sistemi ile özel üretim tuvalet yapıldığını anlatan baba Yemlihaoğlu, Cansın'ın bir yıldır günde iki saat bu teknede fizik kondüsyon çalışması yaptığını anlattı. Kızının İstanbul- Samsun rotasında 80 saat dümen tutacağını, yaklaşık 14 kez ana yelkeni direğe basacağını ve bunun için de tekneye elektronik sistemler yerleştirildiğini belirten Yemlihaoğlu şöyle devam etti:

"Bu rahatsızlık için yüzlerce neden sıralamak mümkün. Ama biz kızımla nedeni sorgulamaktan çok, Cansın'ın sosyal sorumluluk projeleri içerisinde nasıl yer alabileceğini ve nasıl bir örnek olabileceğini düşünmeye başladık ve bu projeyi hayata geçirmek istedik. Cansın tam bir yıldır tüm azmiyle bu proje için çalışıyor. Bir engellinin yaşamını ve yaşamında karşılaşacağı güçlükleri, kuşkusuz kendisi dışında en iyi yakınları bilir ve anlar. Engellilere yönelik sosyal projelerin azlığı ve Cansın'ın artık bir genç kız olması nedeniyle özgüvenini kazanması amacıyla böyle bir projeyi hayata geçirmek istedik."

TIBBİ AÇIDAN SAKINCA YOK

Doktorların, bu projenin Cansın'ın hastalığına olumlu katkısı olacağını söylediğini anlatan Yemlihaoğlu şöyle dedi:

"Kızımın doktorları, bu tür projenin kendisine özgüveni gelmesi açısından hiçbir sakıncası olmadığı gibi aksine çok yararlı olacağını belirttiler. Zaten bu projede Uluslararası Yelken Federasyonu yönetmeliği gereğince ve ekstra tüm sağlık ve emniyet tedbirleri alınmış olacak. Bu nedenle uzmanlar sağlığı ile ilgili hiçbir çekince taşımıyor."

'KEŞKE BU TÜR ETKİNLİKLER ARTSA'

Universal Hospital Bodrum Beyin Cerrahı Op. Dr. Ahmet Nur Tural da, Cerebral Palsy hastalığının vücuttaki kasları kontrol etme yeteneğinin sınırlandırılması olarak adlandırılabileceğini ve bu tür rahatsızlıklarda yapılacak iyi bir ön hazırlık ve yan emniyet tedbirleri ile engelli gencin bu yolculuğu rahatlıkla yapabileceğini belirtti. Dr. Tural şöyle konuştu:

"Bu hastalık nörolojik olması nedeniyle kas sisteminin kontrolüne yöneliktir. Dolayısıyla ilgili tedbirler alınır ve etkinlik öncesi eğitim tam verilirse Cansın'ın bunu başarmaması için hiçbir neden yok. Keşke bu tür hastalıklara yakalanan çocuklarımıza, gençlerimize bu tür kendine özgüvenini kazandıracak etkinliklerin sayısını arttırabilsek."

Sondakika.com
 

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı