Çanakkale'de ilk kez yağ balığı yakalandı

OMÜ Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü’nden Doç. Dr. Uğur Altınağaç, bazen bu tür balıkların küçüklerinin gözlemlenebildiğini, ancak ilk kez bu kadar büyüğüyle karşılaştıklarını söyledi.

Onsekiz Mart Üniversitesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü’nden Doç. Dr. Uğur Altınağaç, bazen bu tür balıkların küçüklerinin gözlemlenebildiğini, ancak ilk kez bu kadar büyüğüyle karşılaştıklarını söyledi.

Çanakkale Boğazı'nda, nadir rastlanan bir tür olan yağ balığı (oil fish), balıkçıların ağlarına takıldı. Çanakkale Boğazı'na açılan bir balıkçı, Güzelyalı mevkisinde ağlarını denize bıraktı. Tekneye çektiği ağlarında lüferlerle birlikte farklı bir türde deniz canlısı gören balıkçı, bunu Çanakkale'deki Ülkü Kayıkçı adlı kabzımala sattı.

Balığı bir süre iş yerinde sergileyen Kayıkçı, ilk kez gördüğü deniz canlısının ne tür olduğu öğrenmek için arkadaşlarının bilgisine başvurdu. Görüşmelerde balığın türünü belirleyemeyen Kayıkçı, bu kez Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'nden yardım istedi.
İş yerine gelerek balığı inceleyen fakültenin Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Altınağaç, balığın yaklaşık 1,5 metre uzunluğunda ve 12,5 kilogram ağırlığında olduğunu söyledi.

Balığın nadir görülen bir tür olduğunu dile getiren Altınağaç, "Sürü oluşturan bir tür değil. Genelde tek tek ya da ikili halde dolaşıyorlar. 100 ila 800 metre derinliklerde yaşıyor. Ancak genelde bulunduğu derinlikler 200 ile 400 metre arasında değişiyor. Derin deniz diye tabir ettiğimiz, derin deniz sistemi balıklarından. Zaten balığın şekline baktığınızda gözlerinin büyük ve fosforlu oluşu bunu kanıtlıyor" dedi.

Altınağaç, bazı dönemlerde bu tür balıkların küçüklerinin gözlemlenebildiğini, ancak ilk kez bu kadar büyük bir balıkla karşılaştıklarını ifade ederek, "Bu tür balığın Alanya ve Kıbrıs'ta birer kaydı var. Bunlar yaklaşık 11 kilogram dolayında. Ancak bu balık 12,5 kilogram. Balığın dişlerinin çok keskin olması, yırtıcı bir tür olduğunu gösteriyor. Ayrıca pulları da zırh gibi kalın ve dikensi yapıda" diye konuştu.

Bu deniz canlısına, "yağ balığı" denmesinin etinin çok yağlı olması ve tüketildiğinde mide ve bağırsak aktivitesini aşırı derecede hızlandırmasından kaynaklandığını belirten Altınağaç, "Eti tüketilmesi halinde ishale neden olabilir" dedi.

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Kırklareli'nde Yakalanan Nesli Tehlikedeki Mersin Balığı Denize Bırakıldı
Denizlerin Prensi 'Lüfer' 1200 liradan Tezgahta
Karadeniz'den Umutlu Haber Geldi: Balıkçılar Bayram Edecek
Bolu'da Balık İzdihamı
Erzincan'dan Elazığ'a Balık Sevkiyatı Başladı