Çanakkale Boğazı'nda trol eylemi

Çanakkale'de küçük balıkçılar balık yataklarına zarar verdiği belirtilen trol avcılığına tepki göstermek amacıyla tekneleriyle denizde eylem yaptı.

Çanakkale'de küçük balıkçılar; Saros Körfezi, Babakale açıkları, Gökçeada, Bozcaada ve boğazda balık yataklarına zarar verdiği belirtilen trol avcılığına tepki göstermek amacıyla tekneleriyle denizde eylem yaptı. Gümrük İskelesi önünde bağlı bulunan trol teknelerinin yanına kadar gelen balıkçılar, korna ve davul çalarak trolcülere tepki gösterdi.

Öğle saatlerinde yat limanı bölgesinde bir araya gelen 300'e yakın küçük balıkçı, 100'e yakın tekne ile denize açıldı.

Teknelerde trolle avlanmaya karşı olduklarını gösteren pankartlarla denizde eylem yapan balıkçılara; Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ile birlikte Greenpeace üyeleri, sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar ve çok sayıda balıkçı destek verdi.

Protesto gösterisi ile ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, barışçıl ve çevre hassasiyeti olan eylemi valilik olarak desteklediklerini belirterek, "Buradan özellikle trolle balık avlayanlara seslenmek istiyorum. Bu teknelerde AİS sistemi dediğimiz, teknelerin yerini gösteren cihazın bulunması gerekiyor. Bundan sonra bu sistem sürekli açık olacak. Bizler de bu sayede onların hangi saatte nerede olduklarını sürekli izleyebileceğiz. Sahil Güvenlik, Jandarma ve İl Tarım Müdürlüğü elemanlarımız hazır vaziyetteler. Ayvacık, Ezine, Kabatepe, Saros Körfezi ve Çanakkale merkezde belirli limanlarda tertibatlar alınacak. Kamera sistemleri kuruyoruz. Yani limanlara gelen bütün teknelerde tutulan bütün ürünler usulüne uygun avlanma yapılıp yapılmadığı konusunda kontrol edilecek. Ayrıca uluslararası suların dışına çıkmışlar mı? Neredeler? Yasak yerlere girmişler mi? Hepsini buradan görebileceğiz. Bunlara uymayanlar hakkında hemen gereken işlem yapılacak. Yasalara uymayan tekneleri alacağız ve belirlediğimiz barınaklara çekip orada gerekli işlemleri yapacağız. Bunlara gerekli cezaları kesip kesinlikle av yaptırmayacağız. Bunu bu
şekilde bilsinler. Kurallara göre hareket edenlere diyecek bir şeyimiz yok. Kurallara göre hareket etmeyenlerin ise bu bölgede onlara ekmek olmadığını bilmelerini istiyorum" dedi.

Çanakkale Su Ürünleri Merkez 1 No'lu Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz, Çanakkale Boğazı'nda gerçekleştirdikleri trol eyleminin önemine dikkat çekerek, "15 Temmuz itibarıyla trollerin av yasağının sona ermesi ile birlikte troller de denize açılmaya başladı. Bizler yasalara uygun olarak avlanan trolcülere karşı değiliz. Ancak yasaları ihlal ederek denizlerimizi kurutmak isteyen trolcüler ile ilgili de sesimizi duyurmak istiyoruz. Bu eylemi de bu sebeple düzenliyoruz" dedi.

Greenpeace temsilcisi Aslı Olcay da 7 kişilik bir ekiple İstanbul'dan Çanakkale'ye gelerek bu etkinliğe destek verdiklerini söyledi.

Öte yandan, eylemin başladığı saatlerde Marmara Deniz'inden Çanakkale Boğazı'na giriş yapan bazı trol ve gırgır tekneleri de il merkezindeki Gümrük İskelesi'ne bağlandı. 100'e yakın teknenin eylem yaparak trol teknelerinin etrafında dolaşması trol sahiplerini kızdırdı. Yasal olarak avlandıklarını belirterek duruma tepki gösteren trolcüler, "Bizler yasal avlanıyoruz. Yasal avlanmasak bize ruhsat verirler mi? 3-5 tane balıkçıya pabuç mu kaptıracağız?" dedi.

Eylem olaysız sona erdi.

Nevşehir Medya

GÜNCEL Haberleri

Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri
Marmara Denizi’nde Müsilajın Nedeni Belli Oldu